Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φωτιά στην Ύδρα: Η μαρτυρία καπετάνιου για «κρότο και λάμψη»

Φωτιά στην Ύδρα: Η μαρτυρία καπετάνιου γ...

Οι ποινές που αντιμετωπίζουν

Ενώπιον του εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα οι 13 συλληφθέντες για τα βεγγαλικά που φέρονται να έριξαν από θαλαμηγό στην Ύδρα με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η μεγάλη φωτιά στο νησί.

Η κατηγορία βασίζεται στη μαρτυρία καπετάνιου σκάφους που βρισκόταν σε γειτονικό όρμο και όπως είπε στις Αρχές, άκουσε κρότο και είδε λάμψη. Ωστόσο δεν είδε τα πυροτεχνήματα.

Σύμφωνα με το MEGA, υπάρχει μια διχογνωμία ανάμεσα στο Λιμενικό και την Πυροσβεστική. Το Λιμενικό υποστηρίζει ότι δεν έχουν εντοπιστεί ευρήματα μέσα στην θαλαμηγό, η οποία έχει κατασχεθεί, κα δεν μπορούν να κατοχυρώσουν από καταθέσεις ότι μέσα από το σκάφος ξεκίνησαν τα βεγγαλικά που προκάλεσαν στην συνέχεια την φωτιά. Σημειώνεται ότι ο καπετάνιος που έδωσε τη μαρτυρία, δεν παρουσιάστηκε αυτοβούλως, αλλά κλήθηκε, έπειτα από έρευνα για τα παραπλέοντα σκάφη την ώρα που έγινε το περιστατικό.

«Συνελήφθησαν σήμερα 22 Ιουνίου 2024, από τους Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς ημεδαποί ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστη, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024», αναφέρει η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε από τα βεγγαλικά που εκτόξευσαν οι επιβάτες της θαλαμηγού. Η Πυροσβεστική αφού εξέτασε τα στίγματα των πλοίων που έπλεαν στην περιοχή προχώρησε στην κατάσχεση του σκάφους αναψυχής που είχε φτάσει στη Βουλιαγμένη.

 

Οι ποινές

Σύμφωνα με το Star πάντως, λόγω του νέου αυστηρού ποινικού κώδικα, οι 13 που συνελήφθησαν για τα βεγγαλικά ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές ποινές, καθώς στον νέο κώδικα γίνεται ρητή αναφορά και σε περιπτώσεις με φωτοβολίδες και βεγγαλικά όπως η συγκεκριμένη. Ποιες μπορεί να είναι οι ποινές;

Φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο.

(Για μεγαλύτερες καταστροφές) φυλάκιση τουλάχιστον 5 ετών και χρηματικό πρόστιμο καθώς θεωρείται κακούργημα.
Ποινές χωρίς αναστολή.
Τα δε πρόστιμα, μπορεί να είναι πολύ τσουχτερά, από 10 έως 200.000 ευρώ.
Αν κρίνει το δικαστήριο μπορεί να υπάρξει ακόμα και δέσμευση περιουσίας.

Δήμαρχος Ύδρας: Θα ζητήσουμε αποζημιώσεις αν αποδοθούν ευθύνες – Ευτυχώς που η φωτιά δεν πήγε προς το βουνό

Ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης μιλώντας στο OPEN, τόνισε ότι «υποστήκαμε μια τεράστια ταλαιπωρία, κινδύνευσε το νησί, η ψυχική οδύνη είναι μεγάλη. Ακόμη και τώρα ο Δήμος καλύπτει το κόστος επιμελητείας των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιτηρούν την πυρκαγιά σε περίπτωση αναζωπυρώσεων».

Όπως είπε ο ίδιος, «ως Δήμος έχουμε καταθέσει μια αίτηση να παραστούμε, να στηρίξουμε την κατηγορία κατά παντός υπευθύνου. Σε περίπτωση που η Προανακριτική καταλήξει στην απόδοση κάποιων ευθυνών, ο Δήμος θα ζητήσει τις αποζημιώσεις που δικαιούται και την παραδειγματική τιμωρία ανθρώπων που μέσα σε ένταση ανέμων 7 μποφόρ έριξαν πυροτεχνήματα».

Σχετικά με τις συνέπειες της φωτιάς στο νησί ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι «είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας γιατί φυσούσε βόρειος άνεμος και η φωτιά παρέμεινε προς τη θάλασσα. Δεν πήγε προς το βουνό στο πευκόφυτο δάσος.

Το νησί δεν διαθέτει δασικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες. Θα είχαμε θρηνήσει θύματα και η καταστροφή θα ήταν μεγάλη. Έχει ταλαιπωρηθεί το νησί από πυρκαγιές στο παρελθόν και έχει θρηνήσει και θύματα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις