Μια μελέτη έχει εντοπίσει «αρκετά νέα γονίδια» τα οποία θα μπορούσαν να προβλέψουν εάν ένα άτομο είναι πιο ελκυστικό στα τσιμπήματα
Το έχετε βιώσει, πάμπολλα καλοκαιρινά βράδια, κυνηγώντας τον… «εχθρό» που δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι. Την επόμενη ημέρα αναρωτιέστε γιατί τα κουνούπια έβαλαν στόχο εσάς και όχι τη/τον σύντροφό σας, την οικογένειά σας.
Είναι γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι αποτελούν στόχο των κουνουπιών περισσότερο σε σχέση με άλλους. Μια νέα μελέτη, υπό τον τίτλο «Improved reference genome of Aedes aegypti informs arbovirus vector control», η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών του QIMR Berghofer, διαπίστωσε ότι υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική απάντηση. Για όλα, λοιπόν, ευθύνεται η γενετική σύνθεση αυτών των ατόμων, η οποία τους καθιστά ελκυστικούς στα κουνούπια και γι 'αυτό τους τσιμπάνε περισσότερο. Τα γονίδια, με άλλα λόγια.
Η ερευνήτρια Gordana Rasic, αναφερόμενη στη νέα αυτή μελέτη, δήλωσε ότι έχει εντοπίσει «αρκετά νέα γονίδια» τα οποία θα μπορούσαν να προβλέψουν εάν ένα άτομο είναι πιο ελκυστικό στα τσιμπήματα κουνουπιών. Όπως είπε, από τη στιγμή που μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τα ακριβή γονίδια που ωθούν τα κουνούπια να τσιμπάνε ένα άτομο, καθώς και τα γονίδια που αποκρούουν ένα κουνούπι, μπορούν να καταλάβουν πώς να καταστείλουν τα προηγούμενα γονίδια για να αποτρέψουν το άτομο από το να το τσιμπάνε.
Ποιους τελικά τσιμπάνε
Η ομάδα εξέταζε επίσης τα γονιδιώματα των κουνουπιών Aedes aegypti που φέρουν ιούς όπως το Zika και τον δάγκειο πυρετό. Σύμφωνα με την ομάδα, μερικά κουνούπια είχαν συγκεκριμένα γονίδια που τα κατέστησαν ανθεκτικά στα εντομοαπωθητικά. Όμως όπως είπαν ελπίζουν, ότι η τροποποίηση αυτών των ανθεκτικών γονιδίων μπορεί να βοηθήσει στο να σταματήσει η διάδοση ασθενειών από τα κουνούπια. Η Δρ Rasic είπε ότι ένα από τα βασικά πράγματα που προσπαθούν οι επιστήμονες είναι να πετύχουν να τροποποιήσουν αυτά τα κουνούπια με τρόπο που θα τους βοηθήσει να τα ελέγξουν.
Όπως είναι γνωστό, από τα τσιμπήματα κουνουπιών εξαπλώνονται αρκετές απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο ιός chikungunya, ο ιός zika κ.λπ. Τα θηλυκά κουνούπια Aedes aegypti μολύνουν περισσότερα από 400 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο με επικίνδυνα ιικά παθογόνα, συμπεριλαμβανομένου του δάγκειου πυρετού, του κίτρινου πυρετού, του Zika και του chikungunya. Η πρόοδος στην κατανόηση της βιολογίας των κουνουπιών και στην ανάπτυξη των εργαλείων για την καταπολέμησή τους έχει επιβραδυνθεί από την έλλειψη μιας υψηλής ποιότητας συναρμολόγησης γονιδιώματος.
Ο ιός Ζίκα μόνο επηρεάζει περίπου 86 χώρες σε όλο τον κόσμο και μπορεί να βλάψει σοβαρά τις έγκυες μητέρες και τα αγέννητα μωρά τους. Ο δάγκειος πυρετός, είναι επίσης μια ιογενής λοίμωξη που μεταφέρεται από τα κουνούπια και προκαλεί θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό ή πυρετό μαζί με πολύ χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων που μπορεί να προκαλέσει αυθόρμητη αιμορραγία. Ενώ, η ελονοσία είναι μια παρασιτική λοίμωξη που καταφέρνει ακόμα να σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα οι ερευνητές στοχεύουν στη γενετική τροποποίηση των πληθυσμών των κουνουπιών ώστε να μπορούν αυτά να ελεγχθούν. Ορισμένες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν την εξάπλωση των κουνουπιών με ειδικές βακτηριακές λοιμώξεις που μπορούν να τα καταστήσουν στείρα και να σταματήσουν να πολλαπλασιάζονται.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr