Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Απόστολος Λύτρας
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Οδοιπορικό στα πυρόπληκτα χωριά του Πύργου

Ηλεία: Οδοιπορικό στα πυρόπληκτα χωριά του Πύργου

Μουδιασμένα πρόσωπα, αντικρίζει κάποιος στις πυρόπληκτες περιοχές του δήμου Πύργου...

Μουδιασμένα πρόσωπα, αντικρίζει κάποιος στις πυρόπληκτες περιοχές του δήμου Πύργου, που δοκιμάστηκαν την περασμένη Παρασκευή από την πύρινη λαίλαπα· μια φωτιά  που στο πέρασμά της άφησε πίσω της έναν νεκρό, κατέστρεψε αγροτικές περιουσίες και μετέτρεψε τον πνεύμονα οξυγόνου που τις «αγκάλιαζε» σε κρανίου τόπο.
Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Χανακίων – Αλποχωρίου και Μυρτιάς, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την κόλαση φωτιάς που τους πλησίαζε, για πρώτη φορά, εκείνο το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, τόσο απειλητικά με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους.

Στις λιγοστές κουβέντες τους, δεν θέλουν να θυμούνται τα όσα βίωσαν αλλά ευχαριστούν τους συναδέλφους αγρότες, τους εθελοντές και τους κατοίκους των γειτονικών χωριών, οι οποίοι αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, έφτασαν στην περιοχή με δικά τους μηχανήματα και ρίχθηκαν στην μάχη.

Το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς ήταν τέτ...

Το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς ήταν τέτοιο που έκαψε δέντρα χωρίς να υπάρχει φλόγα.

Δέντρα που ακόμα καπνίζουν και άνθρωποι σκυμμένοι να μαζεύουν τις δυνάμεις τους, είναι οι πρώτες εικόνες που είδαμε μόλις φτάσαμε στα Χανάκια. Κι αυτή η απόκοσμη μυρωδιά της στάχτης, το μαύρο τοπίο που άλλοτε «γέμιζε» το μάτι, προκαλούν «σφίξιμο» στην καρδιά.

Το πρώην εργοστάσιο κεραμοτουβλοποιίας Α...

Το πρώην εργοστάσιο κεραμοτουβλοποιίας Αριστειδόπουλου υπέστη ζημιές.

Οι πρώτες φλόγες που έγιναν αντιληπτές από τους κατοίκους του Αλποχωρίου, έφταναν για να κινητοποιήσουν τον κόσμο του χωριού που με τρακτέρ, βυτία γεμάτα νερό και ό,τι άλλο μπορούσαν, προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς. Ταυτόχρονα ειδοποιείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία λαμβάνει γνώση και από τον πυροφύλακα της περιοχής Κορυφής ότι στο σημείο πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που είναι ψηλά στο βουνό, υπάρχει εστία φωτιάς.

Η αποπνικτική κατάσταση που ήδη επικρατούσε ευρύτερα πάνω και από τα χωριά του δήμου Πύργου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει νωρίτερα και κατέκαιε εκτάσεις της Αχαΐας, κινούμενη απειλητικά προς τα χωριά της Πηνείας, δεν άφηνε πολλά περιθώρια για να γίνει γρήγορα αντιληπτή η φωτιά στο Αλποχώρι, η οποία έλαβε τεράστιες διαστάσεις εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Το μέτωπο που απέκτησε τέτοια δυναμική καταγράφοντας ανέμους πάνω από 100 χιλ. την ώρα σάρωσε με μιάς, λιοστάσια, παρθένο δάσος, κατέκαψε σπίτια, ζώα της πολύτιμης άγριας πανίδας και ό,τι άλλο έβρισκε στο πέρασμά της. Η χαοτική αυτή κατάσταση μεταφέρθηκε γρήγορα προς την κοινότητα των Χανακίων από την φορά των ανέμων και λίγο αργότερα οι φλόγες ξεπήδησαν στην κοινότητα Μυρτιάς, όπου εκεί ξεκίνησε η μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων για να προλάβουν την πυρκαγιά προτού φτάσει στα σπίτια.

Σημαντική βοήθεια έλαβαν τα χωριά που καίγονταν και από τα μηχανήματα της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, που δραστηριοποιείται στο σημείο με αφορμή την κατασκευή της Νέας Εθνικής Οδού Πάτρας-Πύργου, που άμεσα διέθεσε βυτία και υδροφόρες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

*εφημερίδα "Πατρις"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις