Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ACHAIA TASTE

/

Πώς η μπίρα έγινε… Πατρινή υπόθεση - Το γευστικό «θαύμα» των AMMOUSA, ORA - ΠΑΤΡΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ και TOULS BREWS

Πώς η μπίρα έγινε… Πατρινή υπόθεση - Το ...

Γιώργος Ντάνος, Ευανθία Αντωνακοπούλου & Ηλίας και Γιώργος Τουλιάτος, μίλησαν στο thebest.gr

Η υπόθεση «μπίρα» στην Πάτρα αναδεικνύεται σε ένα αφρώδες success story «ζυμωμένο» με γεύσεις και αρώματα που καθιστούν την παραγωγή πρόκληση και την κατανάλωση... εμπειρία.

Γιατί μπορεί η κατανάλωση μπίρας να είναι μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές στην Ελλάδα, αλλά το εύρος της γευσιγνωσίας της είναι τεράστιο και η καινοτομία μπορεί  να ανατρέπει τις γευστικές ισορροπίες, οδηγώντας σε ποιοτικές εκπλήξεις και μίξεις υλικών που αιχμαλωτίζουν τον ουρανίσκο, με πατρινή… υπογραφή.

Μιλήσαμε με τρεις από τους πλέον ξακουστούς ζυθοποιούς της Πάτρας, τον Γιώργο Ντάνο της AΜΜOUSA, την Ευανθία Αντωνακοπούλου από την ORA - ΠΑΤΡΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙIΑ και τον Ηλία Τουλιάτο της TOULS BREWS και προσπαθήσαμε να αλιεύσουμε μυστικά για τον τρόπο με τον οποίο  καταφέρουν να «μεθούν» την αγορά και να κατακτούν βραβεία, αλλά και για το κίνητρο πίσω από την ενασχόληση με ένα προϊόν που μας σύστησαν οι Βαυαροί και τείνει να γίνει… πατρινή ιστορία.

Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν από μια πρόκληση, μια σκέψη, μια επίμονη ιδέα…

Άλλωστε κάπως έτσι δεν ξεκινάει πάντα η επιτυχία;

AMMOUSA: Από το υπόγειο ενός σπιτιού, στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας και τις διεθνείς βραβεύσεις

«Η AMMOUSA δεν είναι απλά μία μπίρα…είναι η υλοποίηση μιας σκέψης, το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας, η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Είναι μία επιβεβαίωση και μία επιβράβευση για το τι μπορεί να πετύχει ο καθένας μας (κάπου στο υπόγειο ενός σπιτιού), αν έχει όρεξη για γνώση και όρεξη για δημιουργία».

Το 2016 ο μηχανολόγος Γιώργος Ντάνος δοκιμάζει για πρώτη φορά φρέσκια μπύρα από ένα μικροζυθοποιείο. Ήταν η στιγμή που κατάλαβε τη διαφορά της γεύσης και της ποιότητας και κάνοντας την έρευνά του άρχισε να ανακαλύπτει στα μυστικά της οικιακής ζυθοποίησης.

«Η ιδέα ότι θα μπορώ να γευτώ το δημιούργημά μου με ενθουσίαζε. Ξεκίνησα από τα αρχικά στάδια, ότι δηλαδή η μπίρα αποτελείται από νερό, βύνη, λυκίσκο και μαγιά. Για αρκετούς μήνες το μόνο που έκανα ήταν να διαβάζω και να αποκτώ γνώσεις μέχρι που κάποια στιγμή ένιωσα έτοιμος και ξεκίνησα τη διαδικασία της ζυθοποίησης», μας λέει ο κ. Ντάνος.

«Μετά την πρώτη ζυθοποίηση κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν μυστικά, παρά μόνο η καλή γνώση των υλικών και η πιστή εφαρμογή των διαδικασιών της ζυθοποίησης. Ακολουθώντας τις οδηγίες, γίνεσαι γνώστης των διαφόρων ποικιλιών της βύνης, του λυκίσκου και της ζύμης που συνδυαζόμενα, θα δώσουν το αποτέλεσμα που έχεις σχεδιάσει. Μετά από 3-4 μήνες άρχιζα να αυτοσχεδιάζω και να «στήνω» το οικιακό «ζυθοποιείο» μου στο υπόγειο, για να φτιάχνω σπιτική μπίρα με την μέθοδο «all grain». Δηλαδή παίρνεις βύνη, λυκίσκους, μαγιά και ό,τι πρόσθετα επιλέγεις και δημιουργείς την μπίρα όπως εσύ την θέλεις. Εδώ προϋποθέτει να σκεφτείς και να φτιάξεις την συνταγή με τις αναλογίες/ποσότητες των υλικών. Το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα είναι καλό και είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

Οι ώρες που αφιερώνω στην παρασκευή της μπίρας είναι ώρες ηρεμίας, δημιουργίας και χαλάρωσης. Τα αρώματα της βύνης και των λυκίσκων σε βγάζουν από την καθημερινότητα και σε κάνουν να περιμένεις με ανυπομονησία το αποτέλεσμα. Σίγουρα σε διακατέχουν αρκετά συναισθήματα όπως αυτό της θέλησης να δημιουργήσεις κάτι νέο, αλλά και της αμφιβολίας για το αποτέλεσμα. Είναι μία προσωπική γιορτή, που δεν πρέπει να επηρεάζεσαι από άλλες γνώμες, που πρέπει να ακολουθείς το ένστικτό σου αλλά και τις αισθήσεις σου. Και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που αποφάσισα να ξεκινήσω μόνος μου αυτό το ταξίδι… Γιατί είναι ένα ταξίδι γεύσεων και ένα ταξίδι με προσωπικές αποφάσεις καθαρά.

Εδώ θα πω και μία φράση του Καζαντζάκη που την έχω συνεχώς στο μυαλό μου: «Όταν πιστεύουμε σε κάτι ανύπαρκτο με πάθος, τελικά το δημιουργούμε. Ότι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά», αναφέρει ο κ. Ντάνος για το δημιούργημά του.

Η Ammousa με έδρα της την Πάτρα (Παρνασσού 17, όπου υπάρχει η αποθήκη, ο εκθεσιακός χώρος και το φυσικό κατάστημα), βρίσκεται στην αγορά από το 2019 διαθέτοντας μια κατηγορία μπύρας την English IPA, η οποία πέραν των άλλων υλικών έχει και την προσθήκη τζίντζερ.

Προς το παρόν δεν παράγεται σε δικό της ζυθοποιείο. Ωστόσο υπάρχει η σκέψη το 2025 να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων μικροζυθοποιείου ή να γίνει μόνιμη συνεργασία-σύμπραξη με κάποιο υφιστάμενο ζυθοποιείο.

«Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση είχα σαν σκέψη και σαν στόχο, να συνδυάσω, δύο διαφορετικές ίδιες τέχνες, την τέχνη της μπίρας και την τέχνη του φαγητού και να δημιουργώ μπίρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να συμπληρώνει ή να αναδεικνύει το φαγητό. Με τις δημιουργίες μου θέλω  το καταναλωτικό κοινό να καταλάβει ότι η μπίρα δεν είναι αναψυκτικό και δεν είναι μόνο καλοκαιρινό ποτό, δεν είναι απλά για να σε ξεδιψάει, αλλά αντιθέτως έχει την δυνατότητα να σου δίνει απλόχερα μία παλέτα αισθήσεων. Αυτό κάνει και η Ammousa English IPA σου προσφέρει ένα ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων.

Η Ammousa English IPA είναι μία μπύρα με 5,5%Vol, απαστερίωτη και αφιλτράριστη, που φτιάχνεται και με την προσθήκη τζίντζερ. 

Είναι ευχάριστη, ιδιαίτερα περίπλοκη, όμως δεν απευθύνεται σε όσους αναζητούν μία γλυκιά μπίρα. Βάζοντάς την στο ποτήρι καταλαβαίνεις πως έχει μέτρια ενανθράκωση, καθώς δημιουργεί έναν ωραίο απαλό ανοιχτόχρωμο πορτοκαλί αφρό που σταδιακά πέφτει, αλλά ποτέ δεν εξαφανίζεται. Το χρώμα της είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, με ελάχιστη διαύγεια που προσφέρει έντονη οπτική ικανοποίηση. Από το άνοιγμα του μπουκαλιού ξεχύνονται ξαφνικά γήινα αρώματα που περιλαμβάνουν τόνους λουλουδιών, κωνοφόρων, και φυσικά πιπερόριζα. Ανάμεσα σε αυτά τα αρώματα υπάρχει και μία αίσθηση ώριμων φρούτων. Έχει σώμα αρκετά γεμάτο, ενώ η γεύση της είναι πλούσια και ισορροπημένη. Είναι φυσικά πικρή, όπως κάθε σωστή IPA, όμως βγάζει και κάποιους γλυκούς τόνους που θυμίζουν έντονα το πευκόμελο. Κυριαρχεί η αίσθηση πεύκου και κουκουναριού, της καραμέλας, του πεπονιού και του τζίντζερ.

Η επίγευσή της είναι ιδιαίτερα πικάντικη και με μεγάλη διάρκεια λόγω του τζίντζερ, με έντονη αίσθηση εσπεριδοειδών, όπως του γκρέιπφρουτ και του λεμονιού. Ο καλύτερος τρόπος για να την απολαύσεις είναι να τη γευτείς σκέτη για να εντοπίσεις όλα τα χαρακτηριστικά και τους τόνους, ωστόσο συνδυάζεται και με φαγητό. Συγκεκριμένα, με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά» εξηγεί ο κ. Ντάνος.

Η Ammousa English IPA ίσως είναι η πιο πολυβραβευμένη ελληνική μπύρα. Συνολικά έχει διακριθεί και βραβευτεί από δέκα πέντε (15) διαγωνισμούς στα πέντε χρόνια. Αποκορύφωμα ήταν το Double Gold από τον παγκόσμιο διαγωνισμό European Beer Challenge. Δύο φορές από τα AFFA by EXPOTROF έχει χαρακτηριστεί ποτό της χρονιάς μικροπαραγωγού.

«Η Ammousa English IPA είναι μία μπίρα που δημιουργήθηκε σε ένα υπόγειο ενός σπιτιού και σιγά σιγά έχει βρει τον δρόμο της ανάμεσα σε κορυφαία εστιατόρια της χώρας ώστε να συντροφεύει κορυφαία πιάτα της Ελληνικής γαστρονομικής σκηνής. Δεν είναι ένα προϊόν που «με το ζόρι» θα είναι στο εστιατόριο, στην κάβα ή στην μπιραρία γιατί απλά πρέπει να είναι... Η Ammousa θα είναι εκεί για να μεταφέρει την γευστική εμπειρία» σημειώνει ο κύριος Ντάνος και εξηγεί ότι «με αυτόν το «τρόπο πώλησης είναι πλέον σε διάφορες επιλεγμένες κάβες (Nora’s Deli, Delio Food, Μορφονιός, Γαστρογωνιά κ.τ.λ) & εστιατόρια  σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Πόρο, Άνδρο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και συνεχίζει… Μάλιστα επιλέχθηκε και τοποθετήθηκε και στον κατάλογο του Hilton Athens Hotel για το 2019, στην Σπονδή (2 αστέρια Michelin), στο Merceri Restaurant (Michelin 2022) και σε αρκετά ακόμη εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας ανά την Ελλάδα. Επίσης έχει ταξιδέψει και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Σιγκαπούρη, Λονδίνο, Αυστρία και Γερμανία. Τέλος το επόμενο διάστημα θα είναι και στην αγορά του Hong Kong και της Κύπρου».

Στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας η διανομή γίνεται από την εταιρεία «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΖΕΛΗΣ Ο.Ε.» ενώ μπορείτε να τη βρείτε στα σημεία: Wine Center A.E. (Κων. Τρουπιώτης - Αθ. Μανταίος), στην κάβα Ρωμάνος, στα super markets Ανδρικόπουλος & Σκλαβενίτης, στο φυσικό κατάστημα της επιχείρησης Παρνασσού 17 στην Πάτρα, σε πολλά εστιατόρια, καθώς και στο e-shop ammousabeer.gr στο οποίο μπορείτε να δείτε και όλα τα σημεία εντός και εκτός Πάτρας στα οποία διατίθεται η Ammousa.

AMMOUSA

Παρνασσού 17, Πάτρα

Τ.: 2610320423, 6932088650

ammousabeer.gr

facebook.com/ammousabeer

instagram: ammousa_brewery

 

ORA - ΠΑΤΡΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ: Το όραμα που γέννησε την Ora σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα  ζυθοποιία της χώρας

Ο Κώστας Αντωνακόπουλος και ο αδελφός του Γιώργος, μετανάστευσαν στην Γερμανία όπου γνώρισαν την μπίρα δουλεύοντας σε ζυθεστιατόρια. Εκεί ανακάλυψαν  τη διαδικασία της ζυθοποίησης και μαγεύτηκαν από αυτήν. Κάπως έτσι η μπίρα έγινε για αυτούς μεράκι και κάπως έτσι γεννήθηκε το όραμα (εξού και το ORA) να επιστρέψουν στον τόπο τους και να φτιάξουν το δικό τους ζυθοποιείο. 

Ήταν στα τέλη του 2012, σε ένα οικογενειακό τραπέζι, όταν αποφασίσθηκε ότι είχε έρθει η ώρα το όραμα να γίνει πράξη, και σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, το 2014, ιδρύθηκε η «Πατραϊκή Ζυθοποιία», αποτελώντας το πρώτο μικροζυθοποιείο της περιοχής. Ξεκίνησε να λειτουργεί στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στα Βραχνέικα της Πάτρας, με ημερήσια δυναμικότητα παραγωγής τα 20 εκατόλιτρα, και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα ζυθοποιία της χώρας.

Στο ζυθοποιείο παρασκευάζεται με μεγάλη δεξιοτεχνία φρέσκια μπίρα, χωρίς παστερίωση, μακράς ωρίμανσης και ψυχρής διήθησης, χρησιμοποιώντας μόνο τα καλύτερα υλικά που έχει να προσφέρει η φύση. Η ειδική διεργασία πολτοποίησης, που γίνεται εν μέρει χειρωνακτικά, η προσθήκη φυσικού λυκίσκου, η αργή ζύμωση και η μακράς διάρκειας ωρίμανση σε χαμηλές θερμοκρασίες εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητα της μπίρας. Η παρασκευή της γίνεται αυστηρά, σύμφωνα με τον νόμο καθαρότητας παραγωγής μπίρας (Reinheitsgebot του 1516): νερό, βύνη, λυκίσκος και μαγιά είναι τα μόνα συστατικά που χρησιμοποιούνται ώστε να παράγεται υψηλής ποιότητας, καθαρή, φρέσκια μπίρα.

Στόχος της Πατραϊκής Ζυθοποιίας, δεν είναι απλά η παραγωγή μπίρας. Ιδρύθηκε για να μετατρέψει σε ουσία το πάθος για ένα προϊόν που όχι μόνο θα είναι απολαυστικό και εξαιρετικής ποιότητας, αλλά θα αποτελεί συνειδητή επιλογή για αυτόν ακριβώς το λόγο. Οι ιδρυτές της Πατραϊκής Ζυθοποιίας, είναι αποφασισμένοι να παράγουν την καλύτερη, φρέσκια, απαστερίωτη μπίρα με ξεχωριστή γεύση. Το όραμά τους είναι η μπίρα αυτή να γίνει ένα πρότυπο τοπικού προϊόντος και ένα παράδειγμα περιφερειακής ανάπτυξης.

Η πρώτη «κόρη» της Πατραϊκής  Ζυθοποιίας, είναι η Διώνη, κόρη του Ουρανού και της Γης σύμφωνα με τη μυθολογία. Φρέσκια, απαστερίωτη, ξανθιά craft μπίρα, με πλούσιο σώμα και αφρισμό, κυκλοφορεί το 2014 και κατακτά την αγορά. Μάλιστα, 2 μήνες  μετά, λαμβάνει επίσημα το βραβείο της καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης μπίρας, και  το βραβείο καλύτερης Ελληνικής Μικροζυθοποιίας.

Έκτοτε, έχουν προστεθεί στην γκάμα 4 κωδικοί: WEISS, IPA (Indian Pale Ale), Stout, Patrinella, Smoky Lager

Η πατρινή ORA craft beer, έχει κατακτήσει πλέον την ευρύτερη ελληνική αγορά, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπισε η επιχείρηση την τελευταία δεκαετία λόγω εξωγενών παραγόντων, για τα οποία αγωνίστηκαν σκληρά οι ιδιοκτήτες της. Από τη πρώτη στιγμή έως και σήμερα, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που με καθημερινό αγώνα και πάθος για το προϊόν της,  διατηρεί και αναπτύσσει την επιχείρηση, κάνοντας σταθερά βήματα διασφαλίζοντας πάντα την ποιότητα.  

Πρόσφατα, ο ζυθοποιιός και η ψυχή της Πατραϊκής  Ζυθοποιίας, Κώστας Αντωνακόπουλος, απεβίωσε. Πλέον τα ηνία της επιχείρησης τα έχει αναλάβει η κόρη του, Ευανθία Αντωνακοπούλου, μιας και ήταν επιθυμία του ίδιου να παραμείνει η επιχείρηση οικογενειακή. Μαζί με την οικογένεια της Πατραϊκής ζυθοποιίας και ακολουθώντας πιστά τις κατευθυντήριες που εκείνος είχε θέσει, άπαντες δεσμεύονται όχι μόνο να μην εγκαταλείψουν το έργο, για το οποίο τόσο αγωνίστηκε, αλλά να συνεχίσουν πιστά να αγωνίζονται για αυτό.

«Ο στόχος μου πλέον είναι ισχυρότερος, όχι μόνο να διατηρήσω την ποιότητα του προϊόντος, αλλά και να συνεχίσω το έργο του πατέρα μου, από εκεί που το άφησε, επεκτείνοντας την ΠΑ.ΖΥ και διασφαλίζοντας την ποιότητα της μπίρας μας» αναφέρει η Ευανθία Αντωνακοπούλου και υπογραμμίζει πως «η Πατραϊκή Ζυθοποιία ξεχωρίζει για πολλούς λόγους. Πρώτα απ' όλα, οι μπίρες μας είναι φρέσκες, απαστερίωτες και αφιλτράριστες, γεγονός που διατηρεί όλα τα φυσικά αρώματα και γεύσεις των συστατικών. Χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα στις μπίρες μας. Επιπλέον, δίνουμε μεγάλη προσοχή στη διαδικασία της ζυθοποίησης, ακολουθώντας παραδοσιακές τεχνικές σε συνδυασμό με σύγχρονες μεθόδους για να παράγουμε μοναδικές γεύσεις».

Στην γκάμα της Πατραϊκής Ζυθοποιίας περιλαμβάνονται πέντε ιδιαίτερες μπίρες:

  • Διώνη Pils: Η παραδοσιακή, με λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα, με αφρό μακράς διάρκειας, τέσσερις εξαιρετικές ποικιλίες βύνης και ο παραδοσιακός λυκίσκος, δημιουργούν την αυθεντική της γεύση. Alc 5 %
  • Weiss: Η σταρένια! Προϊόν, διπλής ζύμωσης, ξεχωρίζει για την φρουτώδη γεύση της και την δροσιστική οξύτητα.  Ομοιόμορφα θολή  με και το χρώμα της κεχριμπαρένιο - πορτοκαλί. Alc 5.2 %
  • IPA: Η σταρένια! Με επτά ποικιλίες λυκίσκου και εντυπωσιακό βαθύ χάλκινο χρώμα με ωραίο. Στο αρωματικό προφίλ της μπίρας αναδύονται νότες εσπεριδοειδών, λεμονιού, πορτοκαλιού, ανανά και γκρέιπφρουτ, μαζί με μανταρίνι και μια ελαφριά νότα μαρμελάδας βερίκοκου. Η γεύση της μπίρας είναι εξαιρετική, με μία ελαφρώς γλυκόπικρη πινελιά που αρμονικά συνδυάζει τις νότες από πολλά φρούτα, εσπεριδοειδή και τροπικά, όπως πορτοκάλι, ανανάς, βερίκοκο, ροδάκινο και μάνγκο. Alc 7.5 %.
  • Stout: Το μαύρο διαμάντι! Οι καλύτερες σκουρόχρωμες βύνες υπογράφουν την πλούσια και μοναδική γεύση της.  Μια μαύρη μπίρα με βαθιές νότες καφέ, σοκολάτας και μόκα. Alc 7%.
  • Patrinella Smoky Lager: Η Patrinella ! Η απόλυτη ισορροπία βύνης με λεπτές νότε καπνιστού. Κεχριμπαρένιο χρώμα με ομοιόμορφα θολή όψη, αναδεικνύει τον φυσικό χαρακτήρα. Alc 4.9 %.

«Η ανταπόκριση του κοινού στις μπίρες μας είναι εξαιρετική. Έχουμε λάβει θετικά σχόλια τόσο από τους ντόπιους όσο και από επισκέπτες της πόλης μας. Οι μπίρες μας έχουν διακριθεί σε αρκετούς διαγωνισμούς, αποδεικνύοντας την ποιότητα και την καινοτομία μας στον χώρο της ζυθοποιίας. Το ζυθοποιείο μας είναι επισκέψιμο, δίνοντας την δυνατότητα στους λάτρεις του πραγματικού ζύθου, να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία της παραγωγής, αλλά και της διατήρησης του προϊόντος και να απολαύσουν την μοναδική εμπειρία της γευσιγνωσίας.

Τη διανομή για την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας έχει αναλάβει το δίκτυο διανομής «Παπαδόπουλος – Τζέλης Ο.Ε.». Η συνεργασία μεταξύ δύο τοπικών επιχειρήσεων ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και προάγει τη συνέργεια και την καινοτομία. Μέσω αυτής της συνεργασίας, διασφαλίζεται ότι οι φρέσκες, απαστερίωτες μπίρες μας φτάνουν στους καταναλωτές με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα» αναφέρει η κυρία Αντωνακοπούλου.

ORA - ΠΑΤΡΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

Π.Ε.Ο Πατρών - Πύργου 33-35, Βραχναιίκα - Πάτρα

T.: 2610 67 22 33 

facebook: Ora Beer - Πατραϊκή Ζυθοποιία

instagram: ora_craft_beer

Touls Brews: Η έμπνευση out of nowhere και οι ατελείωτες δοκιμές νέων στοιχείων που φέρνουν την ανατροπή και κάνουν τη διαφορά

Οι Toul’s brothers, Ηλίας Τουλιάτος και ο αδελφός του Γιώργος, μετά από 10+ χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό, πήραν την απόφαση να γυρίσουν στα πάτρια εδάφη και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η ιδέα για τη δημιουργία του ζυθοποιείου ήρθε μετά την επαφή τους με τα διαφορετικά είδη μπίρας που είχαν δοκιμάσει στο εξωτερικό αλλά και συνεπεία του ακαδημαϊκού και εργασιακού τους υπόβαθρου, αφού ο Ηλίας είναι τεχνολόγος τροφίμων με μεταπτυχιακό στην ασφάλεια τροφίμων και την ζυθοποίηση και ο Γιώργος είναι μηχανολόγος μηχανικός με μεταπτυχιακό.

Το πρακτικό με εμμονή στην λεπτομέρεια μυαλό του Γιώργου που αναλαμβάνει το τεχνικό κομμάτι του ζυθοποιείου και φροντίζει όλα να λειτουργούν στην εντέλεια σε συνδυασμό με τη συνεχή έμπνευση νέων συνταγών out of nowhere και τις ατελείωτες δοκιμές νέων στοιχείων που αλλάζουν την κλασική γεύση από τον Ηλία, είναι η εγγύηση για έναν κόσμο καινοτόμας ζυθοποίησης και ζυθογνωσίας. 

Η μικροζυθοποιία Toul’s brews ξεκίνησε το 2018, με έδρα την Πάτρα, την παραγωγή φρέσκιας και απαστερίωτης μπίρας και συνεχώς παρουσιάζει μια νέα συνταγή που μπορείς να απολαμβάνεις όλο τον χρόνο. 

Φέτος είναι η 5η χρονιά λειτουργίας της μικροζυθοποιϊας, η οποία εδρεύει στο Βασιλικό, λίγο πιο έξω από την Πάτρα.

Οι πρώτες παραγωγές ξεκίνησαν κάτω από το εξαιρετικά δύσκολο καθεστώς που όρισε στα πάντα η πανδημία του κορωνοϊού. Το αρχικό προϊόν δημιουργήθηκε λίγους μήνες μετά την πρώτη καραντίνα του covid, και οι συνθήκες που υπήρχαν τότε αναγκαστικά καθυστέρησαν τη διαδικασία αρκετά. Από την άλλη όμως έδωσαν τον απαιτούμενο χρόνο για να εξεταστεί σε κάθε λεπτομέρειά του το νέο εγχείρημα και να διορθωθούν οι λεπτομέρειες.

Τι είναι όμως αυτό που ξεχωρίζει την Touls beer από τις άλλες ζυθοποιίες;

«Οι συνταγές μας που είναι αποτέλεσμα πειραματισμών ετών από την εποχή που φτιάχναμε μπύρα σαν ερασιτέχνες για να τις μοιραστούμε με τους φίλους μας. Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε ντόπιες πρώτες ύλες» μας λέει ο Ηλίας Τουλιάτος.

«Η ανταπόκριση του κοινού είναι πολύ καλή, όσοι έχουν δοκιμάσει τα προϊόντα μας μένουν ενθουσιασμένοι και τα προτιμούν. Το 2021 η Τhe Return - Pale Ale μας, είχε πάρει το χρυσό στα Mediterranean Taste Awards και το 2022 η Τhe Shore – Kolsch είχε πάρει το χρυσό στον διαγωνισμό Berlin InternaQonal Beer CompeQQon» αναφέρει, μιλώντας για τις διακρίσεις των προϊόντων της ζυθοποιίας.

Η Toul’s Brews μέχρι στιγμής έχει στο γευστικό της «οπλοστάσιο» τις εξής μπίρες:

  • The Return: Έκρηξη εξωτικών αρωμάτων και γεύσεων από λυκίσκους με νότες από πεύκο και εσπεριδοειδή. Η βύνη δίνει «σώμα» παραμένοντας διακριτική. Μια ευχάριστη πικράδα δίνει τη θέση της στην ήπια γλυκιά επίγευση.
  • The Shore: Απαλή, ντελικάτη και ελαφρώς φρουτώδης στη γεύση με ήπιο αλκοόλ. Οι λυκίσκοι – ευγενείς ποικιλίες – υπάρχουν για να τονώσουν και να συμπληρώσουν τα χαρακτηριστικά της βύνης. Η πικράδα είναι χαμηλή λόγω των λυκίσκων. Μια ελαφριά μπίρα που συνδυάζεται με φαγητό ή και σκέτη όλο το χρόνο.
  • The Stargazer: Στη Stargazer θα βρεις ανθικές και κιτρικές νότες μαζί με νότες καραμέλας. Τα έντονα αρώματα, χαρακτηριστικό της IPA, θυμίζουν ροδάκινο, πορτοκάλι και τροπικό γκουάβα. Μια μπίρα με ένταση και υψηλό αλκοολικό βαθμό που ισορροπεί πάνω στην αυθεντικότητά της και προσφέρει ένα δεμένο σύνολο μεταξύ βύνης και λυκίσκου.
  • The Blackwave: Όπως δηλώνει και το όνομα της είναι stout. Μια μαύρη μπίρα με σώμα και έντονα αρώματα καφέ και σοκολάτας που παίρνει από τις καβουρδισμένες βύνες. Ήπια πικράδα οι λυκίσκοι και εδώ συμπληρώνουν την πολυπλοκότητα των βυνών.
  • Bibolar: Μπίρα τύπου Berliner Weiss. Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τύπου είναι η οξύτητα και τα αρώματα από φρούτα, αποτέλεσμα της ζύμωσης με δύο διαφορετικές μαγιές και προσθήκη χυμών φρούτων (βερίκοκο και ροδάκινο). Όξινη γεύση, φρουτένια αρώματα και πολύ ξεδιψαστική τις πιο ζεστές μέρες.

TOULS BREWS

Βασιλικό Αχαϊας

Τ.: 6947426713

toulsbrews.gr/

facebook.com/toulsbrews

IG: toulsbrews

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life