Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Απόστολος Λύτρας
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πόσο πιθανή είναι η αντικατάσταση του Μπάιντεν στους Δημοκρατικούς εν μέσω προεκλογικής περιόδου -Το ΑΡ εξηγεί

Πόσο πιθανή είναι η αντικατάσταση του Μπ...

Θα μπορούσε η Καμάλα Χάρις να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν;

Η εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο πρώτο ντιμπέιτ ενόψει των αμερικανικών εκλογών άρχισε να χτυπά «καμπανάκια» στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Ο Τζο Μπάιντεν φάνηκε να τραυλίζει και να δυσκολεύεται στην οργάνωση της σκέψης του, δημιουργώντας σύγχυση καθώς διατύπωνε τις απόψεις του για την οικονομία και την υγεία, μεταξύ άλλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανειλημμένως μπέρδευε τα «δισεκατομμύρια» με τα «εκατομμύρια» και βρέθηκε να παίζει άμυνα για μεγάλα διαστήματα της 90λεπτης συζήτησης.

«Ο Μπάιντεν ηττήθηκε, το λέμε τώρα», δήλωσε ο ο Τζέι Σουρντουκόφσκι, δικηγόρος και Δημοκρατικός ακτιβιστής από το Νιου Χάμσαϊρ, εκφράζοντας την ανησυχία του. Και δεν ήταν ο μόνος.

Ήδη, ορισμένοι Δημοκρατικοί μιλούν ανοικτά για το ενδεχόμενο να τερματίσει ο Μπάιντεν την προεκλογική εκστρατεία. Ένας μεγάλος δωρητής των Δημοκρατικών και υποστηρικτής του Μπάιντεν δήλωσε λιτά: «Πρέπει να εγκαταλείψει την εκστρατεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό».

Γιατί είναι δύσκολη η αντικατάσταση του Μπάιντεν;
Πόσο εύκολο, όμως, είναι, μεσούσης της εκστρατείας και μόλις πέντε μήνες πριν από τις εκλογές, να αντικατασταθεί ο Μπάιντεν;

Σε αυτό το ερώτημα απαντά το AP, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα.

Όπως αναφέρει το AP, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να τερματίσει την προεκλογική του εκστρατεία. Και θα ήταν αδύνατο για τους Δημοκρατικούς να τον αντικαταστήσουν, εάν ο ίδιος δεν αποχωρήσει.

Οι αντιπρόσωποι δεσμεύονται από τον Μπάιντεν
Σε κάθε πολιτεία έχουν ήδη διεξαχθεί οι προκριματικές εκλογές. Οι κανόνες των Δημοκρατικών επιβάλλουν ότι οι αντιπρόσωποι που κέρδισε ο Μπάιντεν παραμένουν δεσμευμένοι να τον υποστηρίξουν στο επερχόμενο εθνικό συνέδριο του κόμματος, εκτός αν τους πει ότι αποχωρεί από την κούρσα.

Ο Μπάιντεν έδειξε ότι δεν σκοπεύει να το κάνει αυτό, λέγοντας στους υποστηρικτές του στην Ατλάντα λίγο μετά την αποχώρησή του από τη σκηνή του ντιμπέιτ: «Ας συνεχίσουμε».

Η εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, Λόρεν Χιτ, ήταν ακόμη πιο σαφής, λέγοντας την Παρασκευή: «Φυσικά και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει».

Τα συνέδρια και οι κανόνες τους ελέγχονται από τα πολιτικά κόμματα. Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών θα μπορούσε να συνεδριάσει πριν από την έναρξη του συνεδρίου στις 19 Αυγούστου και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν τα πράγματα, αλλά αυτό δεν είναι πιθανό όσο ο Μπάιντεν θέλει να συνεχίσει να επιδιώκει την επανεκλογή του.

Θα μπορούσε η Καμάλα Χάρις να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν;
Η αντιπρόεδρος είναι συνεργάτης του Μπάιντεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να τον αντικαταστήσει στην κορυφή των Δημοκρατικών εξ ορισμού. Ο Μπάιντεν δεν μπορεί, επίσης, να ορίσει ότι θα τον αντικαταστήσει εκείνη, εάν αποφασίσει να εγκαταλείψει την κούρσα των εκλογών.

Το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών διεξάγεται στο Σικάγο, αλλά το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει εξ αποστάσεως ονομαστική ψηφοφορία για την επίσημη ανάδειξη του Μπάιντεν πριν από την έναρξη των διαδικασιών. Η ακριβής ημερομηνία για την ονομαστική διαδικασία δεν έχει ακόμη οριστεί.

Σε περίπτωση που ο Μπάιντεν αποχωρήσει, η Χάρις θα είναι μία εκ των κορυφαίων υποψηφίων, ωστόσο αυτό θα δημιουργούσε ένα σενάριο στο οποίο πιθανότατα τόσο η ίδια όσο και άλλοι θα κατέληγαν να ασκούν πιέσεις σε μεμονωμένες πολιτειακές αντιπροσωπείες στο συνέδριο για την υποστήριξή τους.

Αυτό έχει να συμβεί για τους Δημοκρατικούς από το 1960, όταν ο Τζον Κένεντι και ο Λίντον Τζόνσον διεκδικούσαν ψήφους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Λος Άντζελες.

Τι γίνεται με τους άλλους πιθανούς υποψήφιους;
Εκτός από την Καμάλα Χάρις, υπάρχουν Δημοκρατικοί που φιλοδοξούν να αναλάβουν τα ηνία. Πρόκειται για τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, την κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, τον κυβερνήτη της Πενσυλβάνια Τζος Σαπίρο, τον κυβερνήτη του Ιλινόις Τζέι Μπι Πρίτζκερ και τον βουλευτή της Καλιφόρνιας, Ρο Κάνα.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτοί. Η λίστα φέρεται να εμπλουτίζεται με ονόματα προσώπων που κέρδισε ο Μπάιντεν το 2020 και φαίνεται να μην το βάζουν κάτω, συμπεριλαμβανομένων του Μπέρνι Σάντερς, της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, της Έιμι Κλόμπουτσαρ και του υπουργού Μεταφορών, Πιτ Μπούτιγκιγκ.

Εάν ο Μπάιντεν αποχωρήσει ξαφνικά, συντηρητικές ομάδες έχουν πει ότι θα καταθέσουν αγωγές σε όλη τη χώρα, αμφισβητώντας ενδεχομένως τη νομιμότητα του ονόματος του υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, η Ελέιν Κάμαρκ, ανώτερη συνεργάτις σε θέματα μελετών διακυβέρνησης στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον, τονίζει ότι τα δικαστήρια έχουν σταθερά μείνει έξω από τις πολιτικές προκριματικές εκλογές, εφόσον τα κόμματα που τις διεξάγουν δεν κάνουν κάτι που θα ερχόταν σε αντίθεση με άλλα συνταγματικά δικαιώματα.

«Είναι πολύ σαφές συνταγματικά ότι αυτό είναι στην αρμοδιότητα του κόμματος» δήλωσε σε συνέντευξή της πριν από την τηλεμαχία. «Η υπόθεση του διορισμού κάποιου που εκπροσωπεί ένα πολιτικό κόμμα είναι υπόθεση του πολιτικού κόμματος».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις