Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πνιγμοί: Μακραίνει η λίστα όσων χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα- Δύο ήδη στην Πάτρα

Sarah Labuda / Unsplash

Sarah Labuda / Unsplash

Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για το 2024 και τα θλιβερά ρεκόρ

Ολοένα και μακραίνει η λίστα των νεκρών από πνιγμό στις ελληνικές θάλασσες, αφού ήδη για το πρώτο εξάμηνο του 2024, 86 και πλέον άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, την στιγμή που πολυσύχναστες ακτές της χώρας παραμένουν χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη.

Μάλιστα, ενώ η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή της Μεσογείου, την 3η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και την 11η του κόσμου, μήκους 13.676 χιλιομέτρων, συνεπώς όλοι θα περίμεναν ο λαός μας να έχει άριστη επαφή με τον υδάτινο κόσμο, οι πνιγμοί είναι δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, μετά τα Τροχαία .

Σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για τους πνιγμούς που εξασφάλισε το enikos.gr, από το μη-κερδοσκοπικό σωματείο «Safe Water Sports», περισσότεροι από 86 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες, αν και για 56 από αυτούς δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα επισήμως η αιτία θανάτου, λόγω καθυστέρησης των ιατροδικαστικών εκθέσεων.

Οι περισσότεροι ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 70 ετών, με τους εξηντάρηδες να ακολουθούν. Πνιγμοί ατόμων καταγράφηκαν και σε άτομα ηλικίας από 18 έως και 59 ετών, ακόμα και σε μικρά παιδιά από 0 – 6 ετών.

Οι 3 στους 4 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά στοιχεία, ήταν άνδρες (ποσοστό 77%).

Επιπλέον, τα περισσότερα θύματα ήταν Έλληνες , ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις πνιγμών ατόμων από την Αλβανία, την Ρουμανία, την Σερβία και την Αμερική.

Τα θλιβερά ρεκόρ των δήμων
Οι περισσότεροι θάνατοι λουόμενων έχουν καταγραφεί στον δήμο Κασσάνδρας, όπου μέχρι στιγμής 5 άτομα έχουν βρει τραγικό θάνατο. Ακολουθούν οι δήμοι Ρεθύμνου και Ρόδου με 4 θανάτους.

Στην τρίτη θέση, με 3 θανάτους, βρίσκονται οι δήμοι Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Δίου – Ολύμπου, Θάσου, Θερμαϊκού, Κατερίνης και Ωρωπού.

Αντίστοιχα, ένας ή δύο θάνατοι λουόμενων έχουν καταγραφεί στους δήμους Αβδήρων, Αίγινας, Ανατολικής Μάνης, Αριστοτέλη, Βιάννου, Βόλβης, Βόρειας Κυνουρίας, Δυτικής Λέσβου, Ελευσίνας, Ερμιονίδας, Ζαγορίου, Ηγουμενίτσας, Ήλιδας, Θήρας, Ιστιαίας – Αιδηψού, Καβάλας, Καλυμνίων, Καρύστου, Κεντρικής Κέρκυρας, Κορινθίων, Κυθήρων, Κώ, Λαυρεωτικής, Λοκρών, Μαραθώνος, Ναυπλιέων, Νέας Προποντίδας, Νέστου, Παλαιού Φαλήρου, Παξών, Πάρου, Πατρέων, Πειραιώς, Πρέβεζας, Πύργου, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαλαμίνας, Σαμοθράκης, Σαρωνικού, Σιθωνίας, Σικυωνίων, Σκιάθου, Σπάτων – Αρτέμιδος, Στυλίδος, Σύρου – Ερμούπολης, Σφακίων, Χαλκιδέων, Χανίων και Χερσονήσου.

Δεύτεροι οι πνιγμοί στην εθνική «λίστα θανάτου»
Κάθε χρόνο, από το 2019 ως και το 2023, σύμφωνα με έρευνα, 360 άνθρωποι κατά μέσο όρο βρίσκουν τραγικό θάνατο στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας, με τους περισσότερους να αποδίδονται σε πνιγμούς. Έτσι, οι πνιγμοί κατατάσσονται δεύτεροι στην εθνική λίστα θανάτου, μετά τα τροχαία.

Μάλιστα, μόνο πέρυσι, 260 από τους 400 θανάτους αποδίδονται σε πνιγμό, με τους περισσότερους να είναι άνδρες. Τα πρωτεία του πιο «θανατηφόρου» καλοκαιρινού μήνα, κατέχει και πάλι οΙούλιος, όπως έχει αποτυπωθεί και σε παλαιότερες εκθέσεις, ενώ τα περισσότερα θύματα είναι άνω των 60 ετών, χωρίς, όμως, να λείπουν και περιπτώσεις νέων ατόμων.

Σημειώνεται ότι από τους 400 θανάτους, το 2023, οι 272 αφορούσαν άτομα ελληνικής καταγωγής.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις