Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Αν ξεσπάσει πυρκαγιά, τρέχουμε στη θάλασσα» – SOS για τη Χαλκιδική και τις περιοχές χωρίς σχέδια εκκένωσης

«Αν ξεσπάσει πυρκαγιά, τρέχουμε στη θάλα...

Το παράδειγμα του δήμου Σιθωνίας είναι αρκετό ώστε να εντοπιστεί το μέγεθος του προβλήματος

Ελλιπής σχεδιασμός από πλευράς πολιτείας για τον καθαρισμό των οικοπέδων, ανεπαρκές πλάνο εκκενώσεων και η δημιουργία εκατοντάδων εν δυνάμει εστιών φωτιάς έχουν συμπτύξει ένα επικίνδυνο κοκτέιλ στη Χαλκιδική, ιδίως στο πρώτο πόδι, με τον Κοσμήτορα της Σχολής Δασολογίας, Γεωπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αλέξανδρο Δημητρακόπουλο, να απευθύνει έκκληση μέσω του ThessToday.gr ότι σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς: «Τρέξτε στη θάλασσα, ούτε στα αυτοκίνητα, ούτε στα σπίτια».
Το παράδειγμα του δήμου Σιθωνίας είναι αρκετό ώστε να εντοπιστεί το μέγεθος του προβλήματος: Μόνο τις τελευταίες ημέρες ο όγκος των τουριστών άγγιξε τις 600.000, τη στιγμή που ο καταγεγραμμένος πληθυσμός ανέρχεται στους 12.000 κατοίκους! Μια τρομακτική αύξηση του ποσοστού, η οποία φυσιολογικά έχει επηρεάσει και τον όγκο των απορριμμάτων, καταγράφοντας νούμερα-ρεκόρ που ξεπέρασαν ακόμη και τον περσινό 15Αύγουστο.

 Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην κραυγή αγωνίας την οποία εκφράζουν όχι μόνο οι εκλεγέντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και ειδικοί επιστήμονες, που βλέπουν τη χώρα να διανύει την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων ετών, με πολλαπλά και δύσκολα πύρινα μέτωπα τόσο δασικού, όσο και αστικού χαρακτήρα.

 
«Η θάλασσα θα μας σώσει»
«Ανησυχώ για τη Χαλκιδική πάρα πολύ ιδίως για το πρώτο πόδι. Οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο έναν δρόμο, δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή, δεν έχουν καθαριστεί οικόπεδα, υπάρχουν άπειρα σπίτια μέσα στο δάσος και οι κάθετοι δρόμοι οι οποίοι ενώνουν τον Θερμαϊκό κόλπο με τον κόλπο της Κασσανδρείας, είναι ελάχιστοι, ιδίως στη μύτη -από το Παλιούρι μέχρι το Ακροατήριο», ανέφερε ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

 Σύμφωνα με τον έμπειρο επιστήμονα τα «καμπανάκια» εκτός από τις δύσβατες περιοχές αφορούν και τα ελλιπή σχέδια εκκένωσης, σε περίπτωση πυρκαγιάς. «Αυτό που εγώ συστήνω -άμα έχουμε συνθήκες μιας πυρκαγιάς με ένταση- είναι να τρέξουμε στη θάλασσα. Όχι με αυτοκίνητο, όχι με ποδήλατο, αλλά με τα πόδια. Η θάλασσα θα μας σώσει. Δεν έχουμε σχέδια εκκένωσης των χωριών σε περίπτωση ανάγκης», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ένα σχέδιο εγκατάλειψης σημαίνει: «έχουμε πυρκαγιά, χτυπάνε τα καμπανάκια και ξέρω που πηγαίνω, που θα βρεθώ».

 «Χρειαζόμαστε προσωπικό, έχουμε υποστελεχωμένες υπηρεσίες»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Μαλλίνης δηλώνει στο ThessToday.gr ότι η προτεραιότητα του δήμου είναι οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να γίνει σωστή απομάκρυνση των απορριμμάτων, ωστόσο οι περισσότερες υπηρεσίες, είναι υποστελεχωμένες. «Όταν αναλάβαμε τον Οκτώβριο στην Τεχνική Υπηρεσία υπήρχε μόλις ένας άνθρωπος. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να δοθούν οι κατάλληλοι πόροι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε κενά και να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις κατάλληλες ενέργειες. Και ακόμα δεν διανύουμε τη high season. Αλλά από τα νούμερα τα οποία είδαμε στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζονται τα απαραίτητα εφόδια και για εμάς ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν την ασφαλή λειτουργία της περιοχής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις