Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Χρ. Αλεξοπούλου: "Άμεσα η Κρατική Αρωγή στους πληγέντες του Ερυμάνθου"

Χρ. Αλεξοπούλου: "Άμεσα η Κρατική Α...

Ομιλία της Χριστίνας Αλεξοπούλου στη Βουλή

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου. Σε ανακοίνωσή της αναφέρεται:

"Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, που ενδυναμώνει τη μεταρρύθμιση για την κρατική αρωγή, μετά από φυσικές καταστροφές, μίλησε η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει σειρά δράσεων, ενισχύει υπηρεσιακά και επιχειρησιακά τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Παράλληλα, εμπλουτίζει τις δυνατότητες του Κράτους για μια σειρά παροχών προς τους πολίτες και διαμορφώνει της συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τη συμπόρευση της αρωγής του κράτους με την ιδιωτική ασφάλιση έναντι των φυσικών καταστροφών. Επίσης, ισχυροποιεί την Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Οι νέες πρωτοβουλίες έρχονται σε συνέχεια εκείνων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, της πρόληψης και της κρατικής συνδρομής. Με τη νομοθέτηση της Κρατικής Αρωγής, την πλατφόρμα arogi.gov.gr, την επέκταση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και τη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Αλεξοπούλου, αφού ευχαρίστησε εκείνες και εκείνους που δίνουν τη μάχη με τα πύρινα μέτωπα στην πρώτη γραμμή, εστίασε, μεταξύ άλλων, στην άμεση αποκατάσταση των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις φωτιές στην Αχαΐα, μετά και την πυρκαγιά στον Ερύμανθο. Μετά από άμεση επικοινωνία με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, θα υλοποιηθεί γρήγορα ένα σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών του Δήμου που υπέστησαν καταστροφές.

Ως προς τις ενέργειες αποκατάστασης, έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στις κατοικίες και δρομολογήθηκε η ολοκλήρωση της καταγραφής των κτηρίων. Διατίθενται έξι οικίσκοι, όπως έχει ζητηθεί από τον δήμο, ενώ ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία με τη συνδρομή του δήμου για τον καθορισμό των δικαιούχων για την παροχή του επιδόματος των 6.000 ευρώ για τις επισκευαστικές εργασίες και την οικοσκευή. Σε ό,τι αφορά, δε, στη στεγαστική συνδρομή, μετά την ολοκλήρωση των αυτοψιών εκδίδεται η απόφαση οριοθέτησης ώστε να προχωρήσουν οι επισκευές και οι ανακατασκευές.

Σημεία της ομιλίας της Χριστίνας Αλεξοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την κρατική αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές:

Παραλάβαμε ένα κράτος κι έναν μηχανισμό ανέτοιμο, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και της αρωγής. Με υπηρεσίες αποδυναμωμένες, χωρίς επαρκή σχεδιασμό, προσωπικό και μέσα, για θετική επιχειρησιακή ετοιμότητα. Δεδομένων των συνθηκών, της κλιματικής κρίσης, που στον πυρήνα της είναι και η χώρα μας και όλων των δυσκολιών, καταφέρνουμε να βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σχέση με το παρελθόν. Με πολλές πράξεις στο πεδίο, στο νομοθετικό έργο αλλά και στην καθημερινότητα και λιγότερα λόγια, επιχειρούμε να ανταποκρινόμαστε με μεγαλύτερη επιτυχία.

Με συνεχή μέτρα για απλοποίηση των διαδικασιών στήριξης, με επιπλέον ευέλικτες υπηρεσίες και προσωπικό, ξεπερνώντας το δαιδαλώδες και έως το πρόσφατο παρελθόν υπηρεσιακά πολυκατακερματισμένο Κράτος. Με εντατική δουλειά και σεβασμό στους φορολογούμενους πολίτες, επιχειρούμε  η αρωγή του κράτους να φθάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε όλους όσους τη δικαιούνται μετά από μία φυσική καταστροφή.

Στο σημείο αυτό θυμίζω την άμεση βοήθεια στους πληγέντες –από την πρόσφατη φωτιά- στον Δήμο Ερυμάνθου στην Αχαΐα και την άμεση ανταπόκριση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου. Μετά από άμεση επικοινωνία, θα υλοποιηθεί γρήγορα ένα σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών του Δήμου που επλήγησαν.

Οι Έλληνες πολίτες κατανοούν ότι παρά τα πολλά εμπόδια, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί να επιλύσει παθογένειες χρόνων. Αξίζει να ειπωθεί, ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, ότι οι πληρωμές και δη οι προκαταβολές αυτών, γίνονται κατά μέσο όρο σε 7 ημέρες από την ολοκληρωμένη υποβολή των στοιχείων από τις επιτροπές και τα κλιμάκια της κρατικής αρωγής των Περιφερειών. Μάλιστα, προχωρά η διαδικασία για τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμβου κρατικής αρωγής ώστε ο πολίτης να γνωρίζει – ανά πάσα στιγμή - σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αίτηση αποζημίωσής του.

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Αυτή η Κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της τάχιστης βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς δράσεις υπέρ ημετέρων, αλλά για το κοινό καλό. Αυτό είναι και το μήνυμά μας σε όλους τους Έλληνες που διαχρονικά προσδοκούν να αλλάξει η αντιμετώπιση της Πολιτείας προς αυτούς σε όλα τα επίπεδα".

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις