Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MORE SPORTS

/

Παγκόσμια Ημέρα του Αθλητικού Συντάκτη η 2α Ιουλίου- Η συμβολή της Πάτρας

του Κώστα Μητρόπουλου

του Κώστα Μητρόπουλου

Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Επελέγη ως ημερομηνία εορτασμού

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) και τα μέλη του γιορτάζουν σήμερα, τη δική τους ημέρα και τιμούν όλους τους συναδέλφους.

H 2α Ιουλίου επελέγη ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Αθλητικού Συντάκτη, διότι εκείνη την ημέρα, πριν από 100 χρόνια, και συγκεκριμένα στις 2 Ιουλίου 1924, ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ένωση Αθλητικών Συντακτών (AIPS).

Ήταν μια πρωτοβουλία των δημοσιογράφων, οι οποίοι κάλυπταν δια ζώσης τους 8ους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και απαθανατίστηκαν στην πρώτη ιστορική φωτογραφία της AIPS, λίγες ημέρες πριν από την τελετή έναρξης και αμέσως μετά την ιδρυτική συνέλευση, η οποία έλαβε χώρα σε ρινγκ πυγμαχίας.

Η ΠΑΤΡΑ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕ

Από την δεκαετία του '20 άρχισε να υπάρχει έντονη αθλητική δράση και οι εφημερίδες της εποχής, έστω και σε μονόστηλο μετέφεραν τις ειδήσεις από τους αγωνιστικούς χώρους. Λίγοι ήσαν εκείνοι οι δημοσιογράφοι, που υπέγραφαν με το όνομά τους, οι περισσότεροι προτιμούσαν κάποιο ψευδώνυμο ή τα αρχικά τους.

Και κείνο που μας έκανε εντύπωση ήταν η κόντρα μεταξύ των αθλητικών συντακτών, ειδικά ανάμεσα στην Πελοπόννησο (που συμπαθούσε την Παναχαϊκή) και τον Νεολόγο (φιλικά προσκείμενος προς τον Ολυμπιακό Πατρών).

Ιδού λοιπόν ορισμένα ονόματα αθλητικών συντακτών ή συντακτών που απλά επιφορτίστηκαν κάποια στιγμή με το αθλητικό ρεπορτάζ, όπως τα αλιεύσαμε από τις εφημερίδες, από το 1920 έως το 1970:

Β.Σ., Sportsman ή A. Στ-τος ή Α.Σ. ή Αst-man (= Ανδρέας Σταματάτος), "Ειδικός", Χ, Θ.Κς., ΑΖΕιδικός, Χρήστος Σβολόπουλος, Δαναός, Α-Γ, Δ.Β-Σ, Σ. Μπάφας, Ποδοσφαιριστής, Φίλαθλος, Σπορτίφ ή Γ.Π-Σ ή ΠΑΝ (= Παντελής Γκίκας, ουσιαστικά ο πρώτος αθλητικός συντάκτης στην «Πελοπόννησο», αργότερα και του «Κήρυκα», ένας ανιδιοτελής υπηρέτης της Παναχαϊκής στην οποία αφοσιώθηκε μέχρι το τέλος του, πριν από περίπου 25 χρόνια), ΜΑΝ, S, Μ. Αλ-ς, Αθλητικός (=Θανάσης Σέμπος), Ν.Ν., Κ.Σ. ή Rent (= Κώστας Σκληβανιώτης), Βισέντ, Π, Μίλτος Παγκουρέλης, Γυμναστικός, Ε.Π., ΑΒΑΣ, Ναυτίλος, ΒΕΤΟ, ΑΓΟΣ, Χς-Ντς, ΠΑΠ, N.A., N.K., Θεατής, Θ. Λιαπίκος, Μιχ. Καπελάκος, Ν. Τσαφόπουλος, Νίκος Γρηγορόπουλος, Νέαρχος, ΜΑΞ (=Μάκης Αθανασίου, ένας από τους σπουδαιότερους δημοσιογράφους της Πάτρας, διετέλεσε πρόεδρος στην Ενωση Συντακτών Πελοποννήσου), Α. Γ-ος ή GEO (= Γεωργουλόπουλος), Θ.Κ-ς, Χ. Α-κης, Σ. Μπάφας, Μπριαμάτος, Επ. Πετραλιάς, Ντόλκας, Σπύρος Μελάς, Ανδρέας Σταματέλος, Αγγελος Βλαχάκης, Αντώνης Λιβάνης (ναι είναι ο γνωστός εκδότης βιβλίων, δεξί χέρι του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και πατρινός στην καταγωγή, φίλα προσκείμενος στον Αχιλλέα Πατρών), Aλέξανδρος Xριστοδουλόπουλος, Θεολόγης Κιτσάνος, Θανάσης Γκόβας («Ασμοδαίος»), Σπύρος Μελάς, Nίκος Bώρρος, Γιώργος Pάντος, Γιάννης Αδαμόπουλος (τέως αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, ουσιαστικά ήταν ο πρώτος επαγγελματίας αθλητικός συντάκτης στην Αχαΐα και ο πρώτος που συνταξιοδοτήθηκε με αυτή την ιδιότητα), Γιώργος Χατζηπαναγιώτου, Κώστας Δαρρείος, Bαγγέλης Σωτηρόπουλος, Δημήτρης Βγενόπουλος, Νίκος Νικολάου.

Από αυτούς, οι Ανδρέας Σταματάτος, Θανάσης Σέμπος, Παντελής Γκίκας, Κώστας Σκληβανιώτης, Χρήστος Σβολόπουλος, Νίκος Γρηγορόπουλος, Δημήτρης Βγενόπουλος υπήρξαν ποδοσφαιριστές, διαιτητές, παράγοντες και προπονητές, σχεδόν όλοι της Παναχαϊκής. Την σκυτάλη από αυτούς πήραν την δεκαετία του '80 αξιόλογοι αθλητικοί συντάκτες που βρίσκονται ακόμα στις επάλξεις. Από το β' μισό της δεκαετίας του '90, ο αθλητικός Τύπος στην περιοχή γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη με την έκδοση πολυσέλιδων ενθέτων από τις εφημερίδες της Πάτρας και την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων δημοσιογράφων.

Οφείλουμε, είναι χρέος τιμής, να κάνουμε μία μικρή αναφορά σε έναν εξ’ αυτών, άγνωστο στο ευρύ κοινό, άγνωστος και στην δημοσιογραφική κοινότητα, που, όμως, έχει προσφέρει πολλά.

Ο λόγος για τον Ανδρέα Σταματάτο, τον πρύτανη της πατραϊκής αθλητικής δημοσιογραφίας κι ας μας συγχωρέσουν τον χαρακτηρισμό οι τεραστίου δημοσιογραφικού αναστήματος Σβολόπουλος, Αθανασίου, Γεωργουλόπουλος, Βλαχάκης και οι μεταγενέστεροι. Ο Σταματάτος (1910-1994), δεν ήταν επαγγελματίας δημοσιογράφος, στον Δήμο εργαζόταν (έφτασε μέχρι τον διευθυντικό θώκο) στο γκαράζ στα Ψηλαλώνια, αλλά είχε πάθος με τον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία. Επαιξε ποδόσφαιρο στην Παναχαϊκή (1930, 1931, 1932), έγινε διαιτητής (καθώς λόγω της στρατιωτικής του θητείας σταμάτησε να παίζει), μέλος της διοίκησης της ΠΓΕ (ταμίας), αλλά ήδη από το 1928 ασχολήθηκε με την αθλητική δημοσιογραφία στον Νεολόγο μέχρι και τη δεκαετία του ’50.

Σε μια εποχή που ο αθλητισμός της Πάτρας, χωρούσε σε ένα μονόστηλο, ο Ανδρέας Σταματάτος ήταν συνεπής με την ενημέρωση των αναγνωστών, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη για μας τους νεότερους, καθώς το δικό του πείσμα, διέσωσε από την ιστορική λήθη μικρά και μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Δεν ήταν μόνο ένας δημοσιογράφος με άποψη, αλλά και εξαιρετικός στατιστικολόγος. Παράλληλα, τη δεκαετία του ‘50 φρόντιζε να συντάσσει ένα δελτίο με αθλητικές ειδήσεις το οποίο παρουσίαζε στην εκπομπή του στο ΕΙΡΤ ο Γιάννης Καραλής («Πεπολοννήσιος»). Εμενε στην Αρόη δίπλα ακριβώς από την οικεία του Κώστα Σκλάβου και του Γιάννη Σπυρούλια, δύο μεγάλων μορφών του πατραϊκού ποδοσφαίρου, αλλά και του Κωστή Σκληβανιώτη, προέδρου της Παναχαϊκής. Πολλοί θα τον θυμούνται να οδηγεί έναν «σκαραβαίο», το ίδιο ακριβώς αμάξι, που οδηγούσε ακολούθως η γυναίκα του Μάντω. Κι ακόμα περισσότεροι, στην γειτονιά, θα τον θυμούνται –πιτσιρικάδες τότε- να τους πηγαίνει στο γήπεδο της Παναχαϊκής ή να ανοίγει το σπίτι του για να δουν από κοντά ένα παιχνίδι, σε μια εποχή που η τηλεόραση ήταν προνόμιο δι’ ολίγους.

Θα ήταν ασυγχώρητο λάθος εάν στην ενότητα των δημοσιογράφων που έστω και σποραδικά ή για λίγο υπηρέτησαν το αθλητικό ρεπορτάζ, δεν αναφέραμε μερικούς ακόμα. Ο λόγος για τον Στέφανο Θωμόπουλο, τον Νίκο Πολίτη, τον Κώστα Τριανταφύλλου και τον Κώστα Κοκοβίκα που με τα ιστορικά βιβλία που συνέγραψαν όχι μόνο διέσωσαν μεγάλο μέρος της ιστορίας του αχαϊκού αθλητισμού, αλλά έδωσαν σε όλους τους νεότερους ένα μεγάλο εφόδιο στην προσπάθεια να συνεχίσουν στα χνάρια τους.

Ο Θανάσης Σέμπος γεννήθηκε το 1908 στη Σύρνα της Γορτυνίας (λίγο έξω από τη Δημητσάνα) από τον π. Ευάγγελο Σέμπο και την Χαρίκλεια Παπαχριστοπούλου, γόνος οικογένειας πολιτικών από τη Μάνη. Είχε πέντε αδέλφια και στην Πάτρα ήρθαν το 1915 όταν ο πατέρας του μετατέθηκε στον Ι.Ν. Παντοκράτορος. Στα 18 του, όταν τέλειωσε το σχολείο, έγινε ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής (βασικός επιθετικός επί πενταετία), ενώ παράλληλα ξεκίνησε να δημοσιογραφεί, ως αθλητικός συντάκτης, στην "Πελοπόννησο" (τότε "Τηλέγραφος") και στην "Πατραϊκή Εβδομάδα", αλλά και ως ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων. Την πένα του εκτίμησε δεόντως ο Χρήστος Σβολόπουλος που τον συνέστησε στην "Καθημερινή", όπου και προσελήφθη από τον Αγγελο Βλάχο. Μετακόμισε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ μία από τις πρώτες του αποστολές ήταν η κάλυψη των δραματικών γεγονότων του τορπιλισμού της Ελλης, το Δεκαπενταύγουστο του 1940.

Παντρεύτηκε το 1944 την Ευαγγελία Γαβριήλ Αμπατή και απέκτησαν ένα παιδί τον Βαγγέλη Σέμπο, Δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω και εκδότη. Ενα χρόνο μετά (συν)εκδίδει την πρώτη ημερήσια αθλητική εφημερίδα της χώρας, την Αθλητική Ηχώ, από την οποία αποχώρησε το 1991 μετά από διαφωνία του με την οικογένεια Γεωργαλά, συνιδιοκτήτης της "Α.Η.", εκδίδοντας την "Ωρα για Σπορ". Πολυσχιδής προσωπικότητα με πλούσια δημοσιογραφική και αθλητική δραστηριότητα, συνέλαβε πρώτος την ιδέα για την ίδρυση Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών. Παρασημοφορήθηκε από τη Βασίλισσα Φρειδερίκη, ενώ βραβεύτηκε τόσο από τη Διεθνή Ενωση Αθλητικών Συντακτών (AIPS) όσο και από το Ιδρυμα Μπότση.

Ο Θανάσης Σέμπος εγκατέλειψε τα εγκόσμια σε ηλικία 91 ετών, καθώς η καρδιά του σταμάτησε να κτυπά. Ηταν 3 Απριλίου 1999, 8 το πρωί, του Μεγάλου Σαββάτου ενώ κοιμόταν. Η Πάτρα, ο Αθλητισμός και η Δημοσιογραφία τού οφείλουν πολλά.

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΣΑΤ

Ο σπόρος για την ίδρυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου ρίχτηκε πριν από 66 χρόνια. Στις 27 Ιανουαρίου 1944. Εννέα Αθλητικοί Συντάκτες είχαν μία, σχεδόν μυστική, συνάντηση και με ένα πρακτικό υπογράψανε βάλανε τις βάσεις για τη δημιουργία οργάνου των αθλητικών δημοσιογράφων «μετά την ειρήνη». Το πρακτικό, που «εγράφη δια χειρός του Αθανάσιου Σέμπου» το υπογράψανε κατ’αλφαβητική σειρά οι Σπύρος Αυλωνίτης, Άγγελος Βερύκιος, Τόλης Γαρουφαλής, Νίκος Καπιτσόγλου, Σπύρος Κουντούρηςς, Παύλος Κριναίος, Πάνος Μακρίδης, Χρήστος Σβολόπουλος και Αθανάσιος Σέμπος.

Ο Σύνδεσμος πήρε νομική υπόσταση το 1952, όταν αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο ως Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΣΑΣ). Ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Σπ. Αυλωνίτης, Ι Βανδώρος, Α. Βούρβουλης, Ελ. Γενεράλης, Δ. Γιανναράκος, Στ. Γρατσίας, Ν. Γκούμας, Δ. Καραμπάτης, Π. Κομνηνός, Δ. Καπλάνογλου, Π. Λινάρδος, Δ. Λιμπερόπουλος, Χ. Λυμπερόπουλος, Π. Μακρίδης, Κ. Μητρόπουλος, Τ. Μωραϊτης, Γ. Παντούρης, Δ. Παπαναγιώτου, Π. Πατρίκιος, Α. Σιδηρόπουλος, Ηλ. Σπορίδης, Ν. Τσαγγαρινός και Π. Τσιμπουράκης. Η πρώτη διοικούσα Επιτροπή συγκροτήθηκε από τους ΑΘ. Σέμπο. Τ. Σακελλαρίου. Χ. Σβολόπουλο, Α. Σιδηρόπουλο, Π. Μακρίδη και Δ. Καπλάνογλου και οδήγησε τον Σύνδεσμο σε Γενική Συνέλευση. Το 1971 μετονομάστηκε σε Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΣAT) και από το 1978 σε Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), καθώς στη δύναμή του περιλαμβάνει Αθλητικούς Συντάκτες από όλη την Ελλάδα. Μετά την καταστατική Συνέλευση του 2004 μετονομάστηκε σε Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ), ενώ το 2014, το νέο καταστατικό επανέφερε την ονομασία Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).

Στην ιστορία του Συνδέσμου πρόεδροι έχουν εκλεγεί

1953: Αθ. Σέμπος
1953-55: Χ. Σβολόπουλος
1955-57: Δ. Καπλάνογλου
1957-59: Χ. Σβολόπουλος
1959-61: Αθ. Σέμπος
1961-62: Χ. Σβολόπουλος
1963-64: Π. Μακρίδης
1964-65: Χ. Σβολόπουλος
1965-66: Κ. Σισμάνης
1966-69: Χ. Σβολόπουλος
1969-71: Α. Σιδηρόπουλος
1971-72: Α. Σακαλής
1972-76: Χ. Σβολόπουλος
1976-92: Π. Λινάρδος
1992-06: Ι. Θεοδωρακόπουλος
2006-12: Ο. Γερακάρης
2012- 18: Σ. Τριανταφύλλου
2018 – 24: Ι. Θεοδωρακόπουλος

2024 - σήμερα: Ευ. Ιωάννου

 

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥ. ΙΩΑΝΝΟΥ

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Βαγγέλης Ιωάννου έκανε την εξής δήλωση:

«Σε μια χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, η παγκόσμια ημέρα Αθλητικού Συντάκτη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων για τον κλάδο μας, αλλά και για τον ίδιο τον ΠΣΑΤ. Πέρα από τις συνηθισμένες ευχές για τα Χρόνια μας Πολλά, θέλω να τονίσω την ανάγκη της ενότητας, της σύμπνοιας και της αλληλεγγύης. Με γνώμονα το χρέος μας, να βοηθήσουμε όλους τους συναδέλφους μας, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. Της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης και κόντρα στις απαισιόδοξες προβλέψεις, δεσμεύομαι ότι θα παλέψουμε για να αποκτήσει και πάλι ο Αθλητικός Συντάκτης όλα όσα δικαιούται και αξίζει. Γιατί, αθλητισμός χωρίς αθλητικούς συντάκτες, δεν υπάρχει!».

 

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΣΑΤ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, όπως προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 28ης Ιουνίου 2024 με ισχύ τριετίας έως 28 Ιουνίου 2027, συγκροτήθηκε σε Σώμα την Πέμπτη 4 Ιουλίου, στην πρώτη του συνεδρίαση ως εξής:

Πρόεδρος: Βαγγέλης Ιωάννου
Α ́Αντιπρόεδρος: Μάνος Σταραμόπουλος
Β ́Αντιπρόεδρος: Γιώργος Τριανταφυλλίδης
Γενικός Γραμματέας: Γιάννης Θεοδωρακόπουλος
Ταμίας: Αγγελική Βύζικα
Ειδικός Γραμματέας: Κώστας Χατζηδημητρίου
Αναπληρωτής Ταμίας: Αντώνης Παπουτσάκης
Έφορος Α ́: Άκης Δημακός
Έφορος Β ́: Νίκος Τσώνης
Μέλη: Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, Γιώργος Τραπεζανίδης, Δημήτρης Κανελάκης, Παύλος Γερακάρης.

Στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα συγκροτηθούν οι Επιτροπές του Συνδέσμου.

Σβολόπουλος

Σβολόπουλος

Σέμπος

Σέμπος

Δημοσιογραφική ταυτότητα Σέμπου

Δημοσιογραφική ταυτότητα Σέμπου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports