Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Eπίδομα ενοικίου: Ποιοι έχουν πρόβλημα με την χορήγησή του και γιατί

Eπίδομα ενοικίου: Ποιοι έχουν πρόβλημα μ...

Το πρόβλημα αυτό υπάρχει εδώ και μήνες, αλλά...

Μπάχαλο με τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου από τον ΟΠΕΚΑ στους υπερήλικες συνταξιούχους. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που υποβάλλουν αίτηση για να πάρουν και το επίδομα στεγαστικής συνδρομής έρχονται αντιμέτωποι με την περικοπή της σύνταξης των 399,54 ευρώ. Διευκρινίζεται πως η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών παίρνει το επίδομα αυτό μόνο εάν ενοικιάζει σπίτι. 

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως οι αρμόδιοι του ΟΠΕΚΑ ερμηνεύουν κατά το δοκούν τη νομοθεσία και κόβουν τη σύνταξη  από όσους ζητήσουν να λάβουν το επίδομα στεγαστικής συνδρομής.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία  που οι ανασφάλιστοι υπερήλικες ηλικίας άνω των 67 ετών δικαιούνται- χωρίς καμία περικοπή- τη σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα με ποσό έως 399,54 ευρώ, αλλά και το μηνιαίο επίδομα στέγασης που είναι μέχρι 362 ευρώ .


Το πρόβλημα αυτό υπάρχει εδώ και  μήνες και παρότι η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής έχει απαντήσει θετικά, από τις 29 Δεκεμβρίου 2023,  πως  οι ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούνται και τη σύνταξη, αλλά και το επίδομα στεγαστικής συνδρομής, εντούτοις, εδώ και 6 μήνες, δεν έχει γίνει τίποτα από την αρμόδια υπουργό, Σοφία Ζαχαράκη, για να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των αναξιοπαθούντων υπερηλίκων.  Το αποτέλεσμα είναι οι εκατοντάδες ή και χιλιάδες δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα να καλούνται να βγάλουν το μήνα με 399,54 ευρώ και από αυτά… να πληρώσουν και το ενοίκιο, παρότι ο νόμος τούς δίνει το δικαίωμα να λαμβάνουν και επίδομα στεγαστικής συνδρομής ως 362 ευρώ το μήνα.

Η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”  φέρνει σήμερα στο φως τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής, στην οποία καταρρίπτονται όλοι οι ισχυρισμοί του ΟΠΕΚΑ, που κρίνει λανθασμένα ότι οι ανασφάλιστοι δεν δικαιούνται το επίδομα στεγαστικής συνδρομής εφόσον λαμβάνουν το επίδομα του ανασφάλιστου υπερήλικα, και προτείνεται η αποκατάσταση της αδικίας με νομοθετική ρύθμιση, που θα προβλέπει ότι στους ανασφάλιστους υπερήλικες που πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν το επίδομα-σύνταξη των 399,54 ευρώ, και εφόσον διαμένουν σε ενοικιαζόμενο σπίτι, καταβάλλεται, χωρίς καμία περικοπή της σύνταξης, και το επίδομα στεγαστικής συνδρομής για το κόστος ενοικίου.

Το πρόβλημα
Το πρόβλημα θα μπορούσε να διευθετηθεί όμως πολύ νωρίτερα με μια απλή υπουργική απόφαση ή ακόμη και με μια εγκύκλιο, χωρίς να χρειαστεί νομοθετική διάταξη, μια που ο νόμος 4756/2020 (άρθρα 24-30) είναι σαφής και επιτρέπει την ταυτόχρονη καταβολή των δύο επιδομάτων.


Επιπρόσθετα, και ο Συνήγορος του Πολίτη έχει γνωμοδοτήσει θετικά (από τις 17/12/2021) υπέρ της καταβολής και των δύο επιδομάτων, κρίνοντας ξεκάθαρα ότι ο νόμος 4756/2020 προβλέπει ρητά την ταυτόχρονη χορήγηση των δύο επιδομάτων.

Παρά ταύτα, ο ΟΠΕΚΑ και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση εξακολουθούν να μην εφαρμόζουν το νόμο και να καταδικάζουν τους ανασφάλιστους σε μόνιμη ένδεια.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω; Οτι το επίδομα στεγαστικής συνδρομής, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. με το νόμο 4756/2020 για να βοηθήσει τους ασθενέστερους, στην πράξη μένει γράμμα κενό περιεχομένου! Αν δεν αλλάξει η στάση του ΟΠΕΚΑ και αν δεν δώσει λύση το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, κανένας από τους ανασφάλιστους δεν θα βοηθηθεί στο μέλλον, γιατί αν υποβάλει αίτηση για να πάρει το επίδομα στεγαστικής συνδρομής, θα του κοπεί η σύνταξη των 399,54 ευρώ! Οι περισσότεροι μάλιστα από εκείνους που έλαβαν το επίδομα στεγαστικής συνδρομής μέχρι τώρα, είδαν με έκπληξη ότι τους κόπηκε η σύνταξη και καταθέτουν υπεύθυνες δηλώσεις, ζητώντας από τον ΟΠΕΚΑ τη διακοπή του επιδόματος, που είναι μικρότερο, προκειμένου να τους επαναχορηγηθεί το επίδομα του ανασφάλιστου υπερήλικα των 399,54 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις