Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον Αμερικανό, τιμημένο με Όσκαρ σεναριογράφο Ρόμπερτ Τάουνι

Αντίο στον Αμερικανό, τιμημένο με Όσκαρ ...
Μαρτάτος Tάκης

Έσβησε στα 89 του χρόνια στο Λος Άντζελες - Τιμήθηκε με Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για το θρυλικό "Chinatown" στην απονομή του 1975

Στα 89 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο σημαντικός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ρόμπερτ Τάουνι-Robert Towne, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 23-11-1934 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

Είχε βραβευτεί το 1975 με το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για το «Chinatown» του Ρόμαν Πολάνσκι, με τον Τζακ Νίκολσον, σενάριο που θεωρείται από τα πλέον αριστουργηματικά στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ο Τάουνι όπως έγινε γνωστό, πέθανε την 1η Ιουλίου 2024 στο σπίτι του στο Λος Άντζελες.

Είχε γράψει και το σενάριο του σίκουελ του «Chinatown» με τίτλο «The Two Jakes» (1990) όπου επίσης είχε πρωταγωνιστήσει ο Τζακ Νίκολσον.

Κατά τη διάρκεια μιας μακράς καριέρας που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, όπως έγραψε το flix.gr, όταν πήγε να δουλέψει ως ηθοποιός και σεναριογράφος για τον σκηνοθέτη Ρότζερ Κόρμαν, ο Ρόμπερτ Τάουνι έγινε ένας από τους πιο περιζήτητους διορθωτές σεναρίου στην ιστορία του κινηματογράφου, που καλούνταν ξανά και ξανά να λύσουν δομικά προβλήματα για τις ταινίες άλλων σεναριογράφων.

Ο Τάουνι έγινε κυρίως γνωστός στη δεκαετία του 1970 με τρεις εμπορικές επιτυχίες που κυκλοφόρησαν μέσα σε μια περίοδο 14 μηνών: τα φιλμ «The Last Detail» (1973) του Χαλ Άσμπι, το «Chinatown» (1974) του Ρόμαν Πολάνσκι και το «Shampoo» (1975) με τον Γουόρεν Μπίτι, και αυτό του Χαλ Άσμπι. Και τα τρία σενάρια ήταν υποψήφια για Όσκαρ, με το «Chinatown» να κερδίζει τη χρονιά εκείνη.

Ειρωνικά, ο Τάουνι πάλεψε με τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι για το σκοτεινό φινάλε του «Chinatown», μια νουάρ αστυνομική ιστορία που απεικονίζει τη διαφθορά πίσω από τη διαμόρφωση του σύγχρονου Λος Άντζελες. Στο φινάλε που ήθελε ο Πολάνσκι, ο χαρακτήρας της Φέι Ντάναγουεϊ σκοτώνεται. Χρόνια αργότερα, ο Τάουνι είπε: «ένιωσα ότι ήταν πολύ μελοδραματικό για να το τελειώσω με τον δικό του τρόπο, αλλά έκανα λάθος και είχε δίκιο».

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ο Ρόμπερτ Τάουνι υπήρξε uncredited, όπως για παράδειγμα, στα φιλμ «The Parallax View» (1974), «Marathon Man» (1976), «The Missouri Breaks» (1976) και «Heaven Can Wait» (1978), έλαβε μια σπάνια τιμή αναφορά το 1973 όταν ο σκηνοθέτης του «Νονού», Φράνσις Φορντ Κόπολα τον ευχαρίστησε στον ευχαριστήριο λόγο του Όσκαρ για τη συγγραφή της συγκινητικής και κομβικής σκηνής του κήπου με τους Αλ Πατσίνο και Μάρλον Μπράντο - μια σκηνή που δεν βρίσκεται στο βιβλίο του Μάριο Πούτζο.

Άλλες δουλειές του Ρόμπερτ Τάουνι περιλαμβάνουν το φιλμ «Tequila Sunrise» του 1988, που σκηνοθέτησε κιόλας, με πρωταγωνιστές τους Μελ Γκίμπσον, Κερτ Ράσελ και Μισέλ Φάιφερ, το «Without Limits», σε παραγωγή του Τομ Κρουζ το 1998 και σκηνοθεσία του ίδιου του Τάουνι, με πρωταγωνιστή τον Μπίλι Κρούνταπ στο ρόλο του θρυλικού δρομέα Στιβ Πρεφοντάιν, το αθλητικό δραματικό φιλμ "Personal Best" με την Mariel Hemingway το 1982 (σε δική του σκηνοθεσία).

Είχε υπογράψει & τη σκηνοθεσία εκτός από το σενάριο στο ρομαντικό δράμα "Ask the Dust" το 2006 με την Σάλμα Χάγιεκ και τον Κόλιν Φάρελ.

Αξίζει να προσθέσουμε πως ο Τάουνι συνεργάστηκε με τον σταρ Tom Cruise στις ταινίες "Days of Thunder - Μέρες Κεραυνού" (1990), "The Firm" (1993) σε σκηνοθεσία του Σίντνει Πόλακ καθώς & στις 2 πρώτες ταινίες του ιδιαίτερα εμπoρικού σινέ franchise, "Mission: Impossible" το 1996 και το 2000.

Ο Τάουνι είχε δηλώσει ότι ένα πολύ καλό σενάριο «διαβάζεται σαν να περιγράφει μια ταινία που έχει ήδη γυριστεί». Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δουλειά του «γιατρού» που διορθώνει σενάρια άλλων, ο Τάουνι δήλωσε ότι το βρήκε αναζωογονητικό. «Μαθαίνεις πράγματα από άλλους ανθρώπους», είπε. «Όλα τα σενάρια ξαναγράφονται. Το μόνο ερώτημα είναι αν ξαναγράφονται καλά ή άσχημα. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να έχετε τη φήμη για τη διόρθωση των πραγμάτων».

Το 2013, ο Τάουνι υπήρξε σύμβουλος στην τελευταία σεζόν του «Mad Men». Πριν από το θάνατό του, ο Τάουνι είχε συνεργαστεί με τον Ντέιβιντ Φίντσερ σε μια σειρά prequel της «Chinatown» για το Netflix, η οποία θα εξερευνούσε τις αστυνομικές μέρες του χαρακτήρα του Τζακ Νίκολσον, Τζέικ Γκίτς. Σε συνέντευξή του στο Variety ένα μήνα πριν από το θάνατό του, ο Τάουνι επιβεβαίωσε ότι όλα τα επεισόδια του έργου είχαν γραφτεί.

Να προσθέσουμε πως ο σεναριογράφος Ρόμπερτ Τάουνι είχε από την πλευρά του πατέρα του καταγωγή από τη Ρουμανία & από τη μητέρα του από την Ρωσία, και είχε και έναν νεότερο αδελφό, τον Roger Towne που συνέγραψε το σενάριο της ταινίας «The Natural – Ο Καλύτερος» σε σκηνοθεσία Μπάρι Λέβινσον με τον Robert Redford το 1984.

"Chinatown".

"Chinatown".

"Tequila Sunrise".

"Tequila Sunrise".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture