Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Κινηματογραφικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από την Μεταπολίτευση σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Κινηματογραφικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνι...
Μαρτάτος Tάκης

Από τις 4 έως και τις 25 Ιουλίου 2024 στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα - Ξεκίνημα με το φιλμ "Μαρτυρίες" του Νίκου Καβουκίδη την Πέμπτη 4-7 στις 21.00

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων με αφορμή τη διπλή επέτειο των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας και των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τίτλο «1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της», η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα, όπως περιγράφεται ιδανικά ως «μια νοητή γέφυρα που συνδέει την ιστορία με το παρόν στήνεται μέσω της μεγάλης οθόνης».

Για πέντε (5) βραδιές του Ιουλίου, το Πάρκο Ελευθερίας μετατρέπεται σε θερινό σινεμά με ελεύθερη είσοδο, φιλοξενώντας το κινηματογραφικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το αφιέρωμα θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 25 Ιουλίου 2024.

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

Μαρτυρίες του Νίκου Καβουκίδη, 1975, διάρκεια 100 λεπτά,  4 Ιουλίου στις 21.00.

Με άξονα τον εορτασμό της πρώτης επετείου του Πολυτεχνείου, που συμπίπτει με τους πρώτους μήνες της μεταπολίτευσης, ο σκηνοθέτης κάνει μια αναφορά στα κυριότερα πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, προ και μετά της δικτατορίας, και που δίνουν, κατά της γνώμη του, την εικόνα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Κιέριον του Δήμου Θέου, 1968, 90 λεπτά, στις 11 Ιουλίου στις 21.00.

Η ταινία αναφέρεται στη γνωστή «υπόθεση Πολκ», γύρω από τη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα για να πάρει συνέντευξη από τον Μάρκο Βαφειάδη και κατά μυστηριώδη τρόπο βρέθηκε δολοφονημένος, αλλά και στον τότε πρόσφατο πόλεμο των έξι ημερών.

Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Το Φάντασμα της Ελευθερίας του Λουίς Μπουνιουέλ, 1974, διάρκεια 104 λεπτά στις 16 Ιουλίου στις 21.15.

Μία σειρά φαινομενικά ασύνδετων επεισοδίων από την εποχή του Ναπολέοντα μέχρι και τις μέρες που γυρίστηκε η ταινία, το 1974, αποτελούν την τέλεια αφορμή για τον Ισπανό μάστορα του σουρεαλισμού. Μέσα από την ασύνδετη αφήγηση και τον παραλογισμό, ερευνά όλα όσα τον απασχολούν: εκκλησία, αστική συμβατικότητα, έμφυτες καταπιεσμένες ορμές, στρατός, εξουσία, δικαιοσύνη, αλλά και πώς όλα αυτά αποτελούν ένα είδος πλασματικής ελευθερίας, η οποία καταπιέζει την πραγματική φύση των ανθρώπων.

Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος & στο πλαίσιο του 14ου ATHENS OPEN AIR FILM FESTIVAL.

Δοκιμή του Ζιλ Ντασέν, 1974, διάρκεια 92 λεπτά στις 18 Ιουλίου στις 21.00.

Η «Δοκιμή» γυρίστηκε μυστικά, με ελάχιστο budget και μόλις μέσα σε τέσσερις εβδομάδες σε ένα στούντιο της Νέας Υόρκης (στο 512 West και 19th Street New York, NY 10011), μαζί ένα δραματοποιημένο ντοκουμέντο και μια φωνή αντίστασης Ελλήνων και φιλλελλήνων της εποχής που ο καθένας από τη δική του «εξορία» θέλησαν να σταθούν απέναντι στη δικτατορία των Συνταγματαρχών.

Πρόζα, ποίηση, τραγούδια - από Σεφέρη και Ρίτσο μέχρι απλά γράμματα ανώνυμων πολιτών, δίνουν το κείμενο για την εμφάνιση στη «σκηνή» των Μελίνα Μερκούρη, Μαξιμίλιαν Σελ, Λόρενς Ολίβιε, Άρθουρ Μίλερ, Ολυμπία Δουκάκις, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, σε ένα «πείραμα» ντοκουμέντου που ολοκληρώθηκε την ίδια ακριβώς στιγμή με την πτώση της Χούντας και έτσι δεν κυκλοφόρησε ποτέ κανονικά στις αίθουσες.

Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος & με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη.

Τα Τραγούδια της Φωτιάς του Νίκου Κούνδουρου, 1998, 110 λεπτά, στις 25 Ιουλίου στις 21:00.

Με αφορμή και επίκεντρο τη μαγνητοσκόπηση δύο πολύ σημαντικών συναυλιών, αυτής που έγινε στο Στάδιο Καραϊσκάκη με το Μίκη Θεοδωράκη και αυτής που έγινε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού με το Γιάννη Μαρκόπουλο, αμέσως μετά την πτώση της Χούντας (Ιούλιος 1974) καθώς επίσης και άλλες μαζικές εκδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς για την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου. Η ταινία αποτυπώνει με γλαφυρότητα και συνέπεια το κλίμα που επικρατούσε μετά την πτώση της Χούντας. Κατά την διάρκεια της ταινίας μιλάει ο αγωνιστής Χρήστος Ρεκλείτης, που έλαβε μέρος στην Αντίσταση εναντίον της δικτατορίας, και ο οποίος περιγράφει όλα τα φριχτά βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη στα χέρια της Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της επταετίας, κατονομάζοντας στη διήγησή του όλους τους βασανιστές του.

Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τα τραγούδια της φωτιάς.

Τα τραγούδια της φωτιάς.

Το Φάντασμα της Ελευθερίας.

Το Φάντασμα της Ελευθερίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture