Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εκλογές στη Βρετανία: Αποθέωσαν τον Στάρμερ– «Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας»

Εκλογές στη Βρετανία: Αποθέωσαν τον Στάρ...

Ο Ρίσι Σουνάκ επιβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί από ηγέτης των Τόρις, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει αμέσως, αλλά αφού υπάρξει αντικατάσταση.

Σαρωτική νίκη των Εργατικών και καταποντισμό των Συντηρητικών έβγαλαν οι κάλπες των εκλογών στη Βρετανία, με τα βλέμματα τώρα να στρέφονται στην επόμενη ημέρα, με πρωθυπουργό πια τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έγραψε ιστορία, αφήνοντας μίλια μακριά πίσω του τον Ρίσι Σούνακ!

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια οι Εργατικοί επανέρχονται στην εξουσία της Βρετανίας, έχοντας επικρατήσει επί των Συντηρητικών στις χθεσινές εκλογές, με τον Ρίσι Σούνακ να παραδίδει σήμερα, Παρασκευή (05.07.24) και επίσημα τη σκυτάλη στον Κιρ Στάρμερ.

Στα πρώτα πλάνα από την επομένη του θριάμβου των Εργατικών καταγράφονται φορτηγά να κατευθύνονται προς την Ντάουνινγκ Στριτ, από όπου αποχωρεί ο Ρίσι Σούνακ.

Συγκεκριμένα, ένα λευκό βαν και ένα φορτηγό έχουν σταθμεύσει έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ. 

Όλες οι εξελίξεις την επομένη των εκλογών στη Βρετανία:

14.40: Εν μέσω χειροκροτημάτων η ομιλία Στάρμερ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ 

«Θα ξαναχτίσουμε το έθνος μας, σας καλώ όλους να ενωθείτε με αυτή την κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση του κράτους μας». 

 «Το δημόσιο καθήκον είναι τιμή και προνόμιο. Υποσχόμαστε ότι θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας», δήλωσε ο Στάρμερ

Ο βασιλιάς Κάρολος ζητά από τον Κιρ Στάρμερ να σχηματίσει κυβέρνηση

Ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε από τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Μπάκιγχαμ, μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βικτόρια, ο 61 ετών, πρώην δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, που εισήλθε στην πολιτική πριν από μόλις 9 χρόνια, έγινε δεκτός νωρίτερα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

13.25: Ο Ρίσι Σουνάκ παραιτήθηκε επίσημα από την πρωθυπουργία.

Σε ανακοίνωσή του, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι ο Σουνάκ «υπέβαλε την παραίτησή του από πρωθυπουργός» σε συνάντησή του με τον Βασιλιά σήμερα το πρωί.

12.52: Ο Σουνάκ έφτασε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντήσει τον Βασιλιά και να προσφέρει επίσημα την παραίτησή του.

12.52: Ο Σουνάκ έφτασε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντήσει τον Βασιλιά και να προσφέρει επίσημα την παραίτησή του.

12.49: Ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον Κιρ Στάρμερ.

«Όποιες κι αν είναι οι διαφωνίες μας, είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, τον οποίο σέβομαι», δήλωσε.

Συμπλήρωσε ότι ο Στάρμερ και η οικογένειά του «αξίζουν την καλύτερη κατανόησή μας καθώς κάνουν την τεράστια μετάβαση στη νέα τους ζωή» στο Νούμερο 10.

Φτάνοντας στο τέλος της ομιλίας του, ο Σούνακ ευχαρίστησε τους συναδέλφους του, το υπουργικό συμβούλιο και τη δημόσια διοίκηση, εκφράζοντας την  «ευγνωμοσύνη» του στη σύζυγό του και στις κόρες του.

«Ένα ”ευχαριστώ” δεν θα είναι ποτέ αρκετό για τις θυσίες που έκαναν, ώστε να μπορώ εγώ να υπηρετώ τη χώρα μας», είπε.

12.46: «Αυτή είναι μια δύσκολη μέρα στο τέλος μιας σειράς δύσκολων ημερών, αλλά ήταν τιμή μου που ήμουν πρωθυπουργός σας», είπε.

«Αυτή είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο. Και είναι αποκλειστικά χάρη σε εσάς, τον βρετανικό λαό, την αληθινή πηγή όλων των επιτευγμάτων μας, τη δύναμή μας και το μεγαλείο μας. Σας ευχαριστώ».

12.44 Tην τελευταία του ομιλία ως Πρωθυπουργός απηύθυνε πριν λίηο ο Ρίσι Σούνακ έξω από τη  Ντάουνινγκ Στριτ. Συγγνώμη, αναλαμβάνω την ευθύνη, είπε μεταξύ άλλων. Είπε πως οι Συντηρητικοί «τα έδωσαν όλα», αλλά οι ψηφοφόροι «έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει». Χαρακτήρισε δύσκολη τη σημερινή μέρα.

Ο Ρίσι Σουνάκ επιβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί από ηγέτης των Τόρις, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει αμέσως, αλλά αφού υπάρξει αντικατάσταση.

 «Μετά από αυτό το αποτέλεσμα, θα παραιτηθώ από αρχηγός του κόμματος, όχι αμέσως, αλλά μόλις τεθούν σε εφαρμογή οι επίσημες ρυθμίσεις για την επιλογή του διαδόχου μου».

12.18: Σε 20 λεπτά αναμένεται η τελευταία ομιλία του Ρίσι Σούνακ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς παραδίδει τα ηνία στον νέο πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

11.29: Ο πρώην καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ μόλις έφυγε από τον αριθμό «10» Ντάουνινκ Στριτ μαζί με την οικογένειά του μετά την πανωλεθρία του Συντηρητικού Κόμματος στις κάλπες.

Ο Χαντ κατάφερε να διατηρήσει την έδρα του στην εκλογική περιφέρεια Godalming and Ash με μόλις 891 ψήφους μετά από μια σειρά επανακαταμετρήσεων στη διάρκεια της νύχτας.

Αποχώρησε μαζί με τη σύζυγό του Λουτσία, τα παιδιά τους Τζακ, Άννα και Έλεονορ και τον σκύλο τους.

Η οικογένεια μπήκε στο αυτοκίνητο και αναχώρησε οριστικά από την υπουργική κατοικία.

 11.13: Σπάνε όλα τα κοντέρ τα ποσοστά των Εργατικών, ξεπερνώντας και όσα προέβλεπε το χθεσινό exit poll.

Οι εκτιμήσεις ήθελαν το κόμμα να κερδίζει 410 έδρες και τελικά μόλις πρόσθεσε μία ακόμη, φτάνοντας τις 411.

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την κατρακύλα των Συντηρητικών, οι οποίοι ολοένα και χάνουν έδρες.

Το exit poll προέβλεπε 131 και έχουν μείνει με 119.

10.43: Ο Ρίσι Σουνάκ μόλις έφυγε από τα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος.

Κόσμος του φώναζε «το πάρτι τελείωσε» και «ετοίμασε τις βαλίτσες σου», καθώς ο ίδιος έμπαινε στο αυτοκίνητο, για να αναχωρήσει για την Ντάουνινγκ Στριτ.

10.36: Δημοσιογράφοι είναι συγκεντρωμένοι έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, περιμένοντας την άφιξη του Ρίσι Σούνακ. Η επόμενη ημέρα ξημέρωσε με βροχή στη Βρετανία, με τους ρεπόρτερ και τους τεχνικούς των διεθνών καναλιών να καλύπτουν καρέ καρέ τα δρώμενα, κρατώντας ομπρέλες. 

Η μετάβαση της εξουσίας είναι τόσο γρήγορη που το κινούμενο βαν για τον Σούνακ βρίσκεται συνήθως κάπου κοντά στην πίσω πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς ο νέος ηγέτης μιλάει μπροστά.

Στο μεταξύ, ο Ρίσι Σούνακ πρόκειται να κάνει δήλωση στις 10.30 π.μ., πριν μεταβεί στο Μπάκιγχαμ για να υποβάλει την παραίτησή του στον βασιλιά.

Στη συνέχεια, θα φύγει με ιδιωτικό όχημα και θα επιστρέψει στο σπίτι του.

Αργότερα, ο σερ Κιρ Στάρμερ θα φτάσει στο παλάτι, όπου ο βασιλιάς θα του ζητήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Θα υποκλιθεί και θα σφίξει το χέρι του βασιλιά Καρόλου, πριν ληφθεί μια φωτογραφία για να καταγράψει τη στιγμή που μεταφέρεται η εξουσία.

Έπειτα, ο ηγέτης των Εργατικών θα μεταβεί στην Ντάουνινγκ Στριτ για να εκφωνήσει ομιλία περίπου στις 12.20 μ.μ.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις