Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

«Φυγή» στην ασημένια Κίμωλο- Η καθιερωμένη γυναικοπαρέα, τα οινοπνευματί νερά και ο βράχος Ελέφαντας

«Φυγή» στην ασημένια Κίμωλο- Η καθιερωμέ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ατόφιο και αφτιασίδωτο ελληνικό καλοκαίρι με λαδένια, φραγκόσυκο και κρουαζιέρα στην Πολύαιγο

Αποδράσαμε στην Κίμωλο και υποκλιθήκαμε στην … καθαρότητα του παραδοσιακού μοντέλου ζωής της, ανακαλύπτοντας πολλά περισσότερα από μια ήσυχη κι εναλλακτική Μήλο. Είναι το μικρό, βραχώδες νησί που ασημίζει στο Αιγαίο, η «Αρζεντιέρα» των Ενετών και των Φράγκων, αλώβητο από τουριστικά trends και κοσμοπολίτικα «μεγαλεία». Ενας τόπος ιδανικός για ολοήμερο μπάνιο σε οινοπνευματί νερά, που σνομπάρει ευθαρσώς τη «φορτωμένη» βαλίτσα. Για παράδειγμα, εδώ δεν ψάχνεις ξαπλώστρα, αλλά σκιερό αρμυρίκι. Θηριώδεις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις δεν υπάρχουν και ακούς κυρίως τζιτζίκια…

 

Ως συνεπής ταξιδιωτική παρέα παλιών πατρινών αρσακειάδων περάσαμε υπέροχα στην Κίμωλο ένα τετραήμερο- μάλιστα αντίθετα με ότι λέγεται, θα μέναμε άνετα παραπάνω. Αυτό το ταπεινό, αφτιασίδωτο νησάκι προέκυψε από ηφαιστειακή έκρηξη και είναι γεμάτο θεαματικά πετρώματα σε αναπάντεχους γεωλογικούς σχηματισμούς. Τα λεγόμενα «Ασπράγκρεμνα» που διαθέτει, συνδυάζονται με λευκή, παχουλή άμμο και παραδεισένια, θαλασσινά τοπία.

Κυρίαρχα σημεία:

Το λιμάνι της Ψάθης όπου φθάνουν τα πλοία και μπορείς να κολυμπήσεις θαυμάσια. Εδώ θα βρεις μια μικρή αγορά, εστιατόρια και καφέ, την αφετηρία του μοναδικού βαν- λεωφορείου αλλά και βάρκες για συναρπαστικές ημερήσιες εκδρομές στην Πολύαιγο.

Το Χωριό, (δηλαδή τη χώρα για τα άλλα νησιά) μόλις ένα χιλιόμετρο ψηλότερα. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από σοκάκια, στα όρια του γκρεμισμένου Μέσα και Εξω Κάστρου του 13ου αιώνα. Εδώ βλέπεις ακόμα θολωτά περάσματα, τείχη και πολεμίστρες από τις εποχές των πειρατών, ενσωματωμένα σε νεότερα, κυκλαδίτικα κτίρια που λειτουργούν ως καφενεία, μπαράκια, κατοικίες, καταστήματα κ.α. Οσο κι αν μιλάμε για ένα μικρό μέρος, εύκολα μπερδεύεσαι και χάνεσαι περπατώντας! Γλάστρες με βασιλικούς και αγκαθωτά, ασβεστωμένα δάπεδα σε πολλά σχέδια, ναζιάρες γάτες, λευκά εκκλησάκια και η τοπική κουζίνα ως αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια,  κερδίζουν τις εντυπώσεις στο Χωριό.

Σήμα κατατεθέν της Κιμώλου είναι άλλωστε η περιβόητη «λαδένια», που θυμίζει φοκάτσα με ζουμερές ντομάτες και κρεμμύδι επάνω. Παρακλάδια της η κολοκυθένια, η ελένια κλπ.  Στις σπεσιαλιτέ επίσης διάφορα «άγνωστα» τυριά που αναβαθμίζουν σαλάτες και ορεκτικά, το χταπόδι στιφάδο και το κατσικάκι γιουβέτσι. Στην εστίαση- διασκέδαση, όπως διαπιστώσαμε επικρατεί μια new retro αισθητική εκσυγχρονισμένου φολκλόρ μαζί με αυθεντικούς, πατροπαράδοτους χώρους.

Να πούμε επίσης πως ήπιαμε daquiri φραγκόσυκο καθώς παντού φυτρώνουν φραγκοσυκιές (γεύση και σε μαρμελάδες). Όπως μάθαμε, πολλοί νέοι επιστρέφουν στην Κίμωλο για εργασία στον τόπο τους, στοχεύοντας σε επιχειρήσεις με προσωπικό χαρακτήρα, ενώ δραστηριοποιούνται και εθελοντές για κινητό σινεμά, καθαρές ακτές και δανειστική βιβλιοθήκη.  

Τα καρτποσταλικά αξιοθέατα

 Σήμα κατατεθέν της Κιμώλου είναι αναμφίβολα οι «σπηλιές» των ψαράδων με τις χρωματιστές πόρτες στο γραφικό οικισμό Ρέμα. Πρόκειται για τα λαξευτά, ονομαστά «Σύρματα» όπου φυλάσσονταν βάρκες και τώρα εξελίσσονται σε ελιτίστικα, παραθαλάσσια διαμερίσματα για τους «ψαγμένους» παραθεριστές. Εκεί κοντά είναι και ο χαρακτηριστικός, πολυφωτογραφημένος βράχος Ελέφαντας.

Η διασημότερη παραλία της Κιμώλου είναι τα Πράσα ή Πρασσά. Το απόλυτο εξωτικό αγνάντεμα με τιρκουάζ, παραδεισένιο βυθό και λευκή άμμο που δικαιολογημένα έχει ανακηρυχθεί μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Κοιτάς ολόγυρα και δεν το πιστεύεις! (Δεν διαθέτει πλέον καντίνα οπότε υπάρχουν και οι επιλογές των απάνεμων, μικρότερων κόλπων σε Μπονάτσα και Καλαμίτσι ).

 Μεγάλο must της εκδρομής ο γύρος της Πολύαιγου. Το ακατοίκητο νησάκι που υπάγεται στην Κίμωλο μαγεύει με τους απόκοσμους βράχους του αλλά αποτελεί και πολύτιμο βιότοπο, της μεσογειακής φώκιας monachus monachus. Εδώ νιώθεις υπερτυχερός που κάνεις στάση σε απίθανες παραλίες «πριβέ»  που θυμίζουν το πολυδιαφημισμένο Σαρακήνικο της Μήλου, αποφεύγοντας τα mega yachts παραδίπλα.

Οι πιο ακούραστες από μας πήγαν πάντως και στην παραλία Μαυροσπήλια για το ηλιοβασίλεμα  αλλά καμία δεν έφθασε στο βράχο Σκιάδι ή Μανιτάρι που απαιτεί πεζοπορία.

Φάγαμε τέλεια στην μοντέρνα ταβέρνα «Τελωνείο» αλλά και στα πιο γκουρμέ εστιατόρια «Κύμα» και «Μελτέμι». Φυλάμε για την επόμενη φορά επισκέψεις σε «Πρασονήσι» και «Καλή καρδιά».

*Ευχαριστούμε πολύ την μοναδική οδηγό ταξί του νησιού Ανέζα, τον μοναδικό οδηγό λεωφορείου Μανώλη αλλά και τον πολύπειρο θαλασσόλυκο Βαγγέλη. Νιώσαμε «insiders» μεμιάς εξαιτίας τους. Η Κίμωλος απαιτεί 8ωρο από Πειραιά με το μεγάλο, συμβατικό πλοίο αλλά γλυτώνετε περίπου δίωρο με ταχύπλοο εφόσον δεν σας πειράζει η μεσολάβηση της Μήλου για αλλαγή.

*Η Κίμωλος κατοικοεδρεύει ανάμεσα σε Μήλο και Φολέγανδρο σε όσους αρέσκονται στο μοδάτο «island hopping». Αν και εμείς ελπίζουμε να μη γίνει ποτέ της μόδας.

 

Ειδήσεις Τώρα

Διάλογοι «φωτιά» από τη σπείρα με τους δημοτικούς υπαλλήλους και τους εκβιασμούς καταστηματαρχών

Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Γιάννης Καραβασάνης: Σχέδια γάμου για το ερωτευμένο ζευγάρι;

Στινγκ, Ηρώδειο: Απολαύσαμε μια απέριττη συναυλία για το μεδούλι της ροκ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View