Ποια τρόφιμα θεωρούνται ευπαθή και πως συντηρούνται σωστά
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, για τροφικές δηλητηριάσεις λόγω υψηλών και ακραίων θερμοκρασιών.
Οι ακραίες συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία. Οι καύσωνες, ακόμα περισσότερο σε αστικά περιβάλλοντα και όταν συνδυάζονται με υψηλά επίπεδα υγρασίας, δημιουργούν σημαντικό αντίκτυπο στον ανθρώπινο οργανισμό που προσπαθεί να προσαρμοστεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μετρήσεων του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, ο περασμένος Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός των τελευταίων 94 ετών στη Θεσσαλονίκη.
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι ειδικοί συνιστούν μεγάλη προσοχή στην υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες, συστήνουν επίσης μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση των τροφίμων υψηλού κινδύνου.
Ποια τρόφιμα θεωρούνται ευπαθή και πως συντηρούνται σωστά
Όπως αναφέρουν και οι επαγγελματίες φροντίζουν να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών. Τα ευπαθή προϊόντα όπως τα ψάρια ή το κρέας, τα πουλερικά πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, σε θερμοκρασία έως 4 βαθμούς, όταν πρόκειται να καταναλωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ή να καταψύχονται στους -17 βαθμούς για μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Πάνω από το όριο των τεσσάρων βαθμών δεν πρέπει να διατηρούνται για περισσότερο από δυο ώρες.
Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου έξω, τα ευπαθή τρόφιμα θα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο εντός μίας ή δύο ωρών. Επίσης τα θαλασσινά, το ωμό κρέας, τα αυγά ή τα πουλερικά θα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο ξεχωριστά από τα άλλα τρόφιμα για να αποφευχθεί πιθανή μόλυνση. Αποθηκεύοντας τα ευπαθή τρόφιμα στο ψυγείο ή σε καταψύκτη, και στη σωστή θερμοκρασία, αποτρέπεται η ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ καλό είναι να μην τοποθετούνται στην πόρτα του ψυγείου.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr