Τι αναφέρει η ανακοίνωση
Η Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως απορρίφθηκε η δημιουργία Αιολικου στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου.
Συγκεκριμένα αναφέρει: " Αναρτήθηκε στη διαύγεια στις 10/7/2024 η απόφαση απόρριψης αιτήματος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 27MW και συνοδά έργα οδοποιίας, υποσταθμού και ηλεκτρικής διασύνδεσης, στη θέση ‘ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΥΝΙ’ της Δ.Ε. Φαρρών του Δήμου Ερυμάνθου, Π.Ε. Αχαΐας», ιδιοκτησίας της εταιρείας VOLTERRA AΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ».
Στην απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις των δασικών υπηρεσιών, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, οι αρνητικές απόψεις και ενστάσεις φορέων και πολιτών που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση καθώς και η γεωλογική αυτοψία-έκθεση του δρ. Ηλιόπουλου Γεώργιου του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών που έκρινε την υλοποίηση του έργου επικίνδυνη και καταστροφική για τα χωριά που γειτνιάζουν στο σημείο του έργου.
Συγκεκριμένα οι βασικότεροι λόγοι της απόρριψης από τις υπηρεσίες είναι:
Κρίθηκε σκόπιμο λόγω του έντονου ανάγλυφου και της γεωμορφολογίας της περιοχής, να αξιολογηθεί η συμβασιμότητα της προτεινόμενης δασικής οδοποιίας με το περιβάλλον και η μελλοντική απορροφητικότητα του οικοσυστήματος, δηλαδή κατά πόσο η επίδραση της επίπτωσης θα απορροφηθεί με τον καιρό από το περιβάλλον.
Στη περιοχή του έργου επικρατεί έντονη τεκτονική δραστηριότητα και υψηλή γεωποικιλότητα.
Οι λεπτοπλακώδεις ασβεστόλιθοι με μεγάλες κλίσεις, αλλά και οι μεγάλες κλίσεις του δυτικού πρανούς του Μελισσοβουνίου, σε συνδυασμό με την επέμβαση χωματουργικών εργασιών (για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και τη δημιουργία οδικού δικτύου) αυξάνουν τις πιθανότητες συντριμμάτων. Πιθανές βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να μετακινήσουν τα συγκρίματα προς την κατάντη, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν οι γύρω οικότοποι καθώς και να επηρεαστούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες (οικισμός Καλουσίου).
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής μελέτης, η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και των συνοδών τους έργων δημιουργούν αυξημένης κλίμακας και διάρκειας κατασκευαστικές εργασίες (χωματουργικά, έργα οδοποιίας, κ.λ.π.), με αποτέλεσμα τη πρόκληση πολύ δυσμενών αρνητικών επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον (χλωρίδα, πανίδα, βλάστηση, οικοσυστήματα).
Η προτεινόμενη μελέτη του αιολικού σταθμού έχει αρνητικό πρόσημο καθώς οι συνολικές τελικές επεμβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή ή τη διατάραξη της κανονικής διάρθρωσης των σταθμικών παραμέτρων (θερμοκρασία, φωτισμός, άνεμος, υδάτινοι πόροι, έδαφος, πανίδα, χλωρίδα) και ως εκ τούτου και την επιβάρυνση του οικολογικού τοπίου.
Το γεγονός ότι, σύμφωνα με την απαιτούμενη γνώμη για τη δέουσα εκτίμηση από τη σχετική γνωμοδότηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για το έργο και αναφορικά με τις επιπτώσεις του έργου που δύναται να επηρεάσουν την ακεραιότητα της περιοχής και των προστατευτέων αντικείμενων, τόσο από τον φάκελο μελέτης του έργου, όσο και από το σχετικό υπόμνημα απόψεων του φορέα, δεν προκύπτουν τα στοιχεία εκείνα που να διαβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν θα επηρεαστούν τα προστατευτεύα αντικείμενα της περιοχής, όπως τεκμηριώνεται στα σχετικά έγγραφα του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Οι δασικές υπηρεσίες κατανόησαν τις ανησυχίες φορέων και πολιτών για την καταστροφική επίδραση του έργου στην περιοχή, για το ασύμβατο της ενεργειακής ανάπτυξης εντός κρίσιμων και προστατευόμενων περιοχών και υπερασπίστηκαν τον φυσικό πλούτο έναντι στα καταστροφικά αναπτυξιακά σχέδια που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Ερύμανθο.
Να ευχαριστήσουμε θερμά τον καθηγητή Γεωλογίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ.Ηλιόπουλο Γεώργιο και την Γεωλόγο δρ.Τσώνη Μαρία για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της επιτροπής του αγώνα και την πολύτιμη συμβολή τους στην νίκη αυτή. Ευχαριστούμε την Βιολόγο δρ.Ολγα Τζωρτζακάκη του τμήματος Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την δική της πολύτιμη συμβολή. Ευχαριστούμε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Καλλιστώ για την αδιάλειπτη στήριξη του αγώνα μας καθώς και όλους τους φορείς και συμπολίτες μας που στήριξαν ενεργά τον αγώνα, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις και στη δημόσια διαβούλευση.
Η Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά, το Δίκτυο Φορέων και πολιτών ΠελοπόννηSOS και η επιτροπή του αγώνα φορέων και πολιτών για την σωτηρία του Ερυμάνθου, θα συνεχίζουν ακούραστα και μεθοδικά τον δίκαιο αγώνα για έναν ελεύθερο Ερύμανθο, για την φύση, για τον τόπο και τους ανθρώπους του".
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr