Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νοσοκομειακοί γιατροί Αχαΐας: Απεργούν για τις εξελίξεις στην ψυχική υγεία

Νοσοκομειακοί γιατροί Αχαΐας: Απεργούν γ...

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη

Το απόγευμα της Πέμπτης η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας πραγματοποίησε σύσκεψη.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

Συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τους συλλόγους εργαζομένων και οικογενειών του ΚΕΘΕΑ/Οξυγόνο, του Κέντρου Πρόληψης «Καλλίπολης», της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝ «Άγιος Ανδρέας», του παραρτήματος του ΕΣΥΝ, του κλαδικού σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία , του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας .Στη σύσκεψη επίσης συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και η Δημοτική Αρχή με την παρουσία του Δημάρχου Κ.Πελετίδη.

Η εισηγητική ομιλία έγινε από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας, όπου τονίστηκε η αντίθεση της Ένωσης με το νομοσχέδιο έκτρωμα της ΝΔ για την ψυχική υγεία, που πατώντας στις αποφάσεις και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ κ.α. βάσει και των κατευθύνσεων της ΕΕ, προβλέπει μια σειρά νέα μέτρα εμπορευματοποίησης της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Πιο συγκεκριμένα προωθεί:

·       Την κατάργηση των ΨΝΑ "Δαφνί" και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

·       Την κατάργηση των δημόσιων, δωρεάν "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, και την ενίσχυση της πολιτικής "μείωσης της βλάβης" σε βάρος της απεξάρτησης.

·       Το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης αφού δε διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027.

·        Τη γενναία χρηματοδότηση με κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης των αμαρτωλών ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων, για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων για λίγους και με ημερομηνία λήξης.

·        Την εργασιακή περιπλάνηση των εργαζόμενων στις δομές ψυχικής υγείας, από την μία δομή στην άλλη ,από τη μία πόλη στην άλλη, ακόμα και από την μία υγειονομική περιφέρεια στην άλλη, με την επίκληση των "εκτάκτων" υπηρεσιακών αναγκών που μόνο έκτακτες δεν είναι.

·        Την αέναη "πλοήγηση" των ασθενών και των οικογενειών τους στην πανσπερμία των ψυχιατρικών δομών (δημόσιες, ιδιωτικές, ΜΚΟ, ΑΜΚΕ) που εντάσσονται σε έναν ενιαίο διοικητικό οργανισμό.

·       Την ιατρικοποίηση και την ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων όπως είναι η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών και των εφήβων, τις οποίες βαφτίζει "παρεκκλίνουσες" συμπεριφορές

·       Τη δημιουργία "σύγχρονων αναμορφωτηρίων".

Με το πρόσχημα της αποασυλοποίησης ενισχύει την εμπορευματική λειτουργία του ευαίσθητου αυτού τομέα, ενώ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της "περιστρεφόμενης πόρτας", τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον στιγματισμό των ασθενών με ψυχικές διαταραχές λόγω των τεράστιων ελλείψεων δημόσιων ψυχιατρικών δομών πρόληψης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν διάφορα στοιχεία από την υποβάθμιση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας του νομού. Χαρακτηριστικά, οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις ( Κέντρα ψυχικής υγείας και υγιεινής) με τη μοναδική κινητή μονάδα που έχει υπό την ευθύνη της όλο το νομό να έρχεται κάθε εξάμηνο αντιμέτωπη με την προοπτική της παύσης λειτουργίας της λόγω λήξης των εξάμηνων συμβάσεων. Οι ανεπάρκειες αυτές αποτυπώνονται και στον αριθμό των ακούσιων νοσηλειών στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο με το νούμερο να αγγίζει το 88 % επί του συνόλου των εισαγωγών. Αντίστοιχα ,στη νοσοκομειακή περίθαλψη, η ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου λειτουργεί με 150-200% πληρότητα με ασθενείς στοιβαγμένους σε ράντζα σε συνθήκες αντιεπιστημονικές, επισφαλείς και αναξιοπρεπείς τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους υγειονομικούς και να μη λειτουργεί η αντίστοιχη -προβλεπόμενη από το οργανόγραμμα του ΓΝ Πατρών λόγω έλλειψης χώρου. Στο νομό λειτουργούν δύο ξενώνες Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που λειτουργούν εν πολλοίς σαν οικοτροφεία λόγω έλλειψης κλινών στα τελευταία (δύο οικοτροφεία με 30 κλίνες  ΑΜΚΕ Κλίμακα).

Τα παραπάνω, επισημάνθηκαν και από τις ομιλίες και άλλων παρευρισκόμενων, υπογραμμίζοντας και τις αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης ειδικά και στην έλλειψη δομών «στεγνών  προγραμμάτων» στην πόλη. Σημειώθηκε η ανάγκη για υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών υπογραμμίζοντας, τέλος οι φορείς, την αποφασιστικότητά τους, να μην επιτραπεί να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες εξελίξεις.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ για την Τρίτη 16/7 με συμμετοχή στη συγκέντρωση στην Αθήνα στο υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ. Για τη συγκέντρωση θα αναχωρήσει λεωφορείο στις 16/7 στις 7.30 π.μ από την πλατεία Τριών Συμμάχων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις