Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νέα Υόρκη: Ο Πατρινός Χριστόδουλος Αθανασάτος μεταφέρει στο thebest το κλίμα μετά την απόπειρα εναντίον Τραμπ

Νέα Υόρκη: Ο Πατρινός Χριστόδουλος Αθανα...

Τι αναφέρει ο δημοσιογράφος

Ο Πατρινός δημοσιογράφος Χριστόδουλος Αθανασάτος, ο οποίος εργαζεται τα τελευταία χρόνια στη Νέα Υόρκη, μεταφέρει στο thebest.gr το κλίμα που επικρατεί στη χώρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

"Ένας πρώην ή υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι δυνάμει στόχος πολιτικής βίας ή ακόμη και δολοφονίας, ουδείς όμως περίμενε πραγματικά ότι θα μπορούσε αυτό να συμβεί στην πράξη", λέει.

"Η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, σε μια ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση με τον πιο προηγμένο - υποτίθεται - σχεδιασμό ασφαλείας από την πλέον καταρτισμένη Υπηρεσία στον κόσμο, περνάει το μήνυμα και την αίσθηση πως οι θεσμοί της χώρας είναι ευάλωτοι. Κι αν είναι οι θεσμοί, ευάλωτοι είναι και η ίδια η χώρα. Δεν θα ήθελα να κάνω εικόνα τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες ενός τυχαίου 20χρονου το περασμένο Σάββατο. Η ένταση υποβόσκει στην αμερικανική κοινωνία εδώ και περίπου μια δεκαετία, η πολιτική ρητορική είναι ούτως ή άλλως βυθισμένη στην τοξικότητα και ένα τέτοιο γεγονός θα διαιρούσε περαιτέρω παρά θα ένωνε την κοινωνία, στον βωμό του πένθους, όπως είχε συμβεί το 1963 με τον πρόεδρο Κένεντυ. Διαβλέπω μια τάση εξομάλυνσης του πολιτικού κλίματος, είμαι συγκρατημένος όμως στο κατά πόσον θα διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο.

Ασφαλώς, η εικόνα του αιμόφυρτου Τραμπ με τις υψωμένες γροθιές είναι η εικόνα - σημάδι της προεκλογικής περιόδου, η αλήθεια όμως είναι πως η ατζέντα αυτών των εκλογών, ούτως ή άλλως, ευνοεί τον συντηρητικό υποψήφιο. Τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι οι μεταναστευτικές ροές στα νότια σύνορα, η εθνική ασφάλεια, η δημόσια ασφάλεια, η ακρίβεια και οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Ισραήλ. Αντίστοιχα, το 2020, συζητούσαμε για την πανδημία, το προβληματικό σύστημα δημόσιας υγείας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αστυνομική βία και την δολοφονία Φλόιντ, ένα ευνοϊκό πεδίο για τον προοδευτικό υποψήφιο.

Υπάρχει η άποψη πως ενδεχόμενη αντικατάσταση του Τζο Μπάιντεν στην κορυφή της προεδρικής εκστρατείας θα άλλαζε τα δεδομένα. Νομίζω πως η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή: Ένεκα της ατζέντας που περιγράψαμε παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι πιθανοί διάδοχοι είναι αριστερά του νυν προέδρου, όπως η Κάμαλα Χάρις, ο Γκάβιν Νιούσομ και η Γκρέτσεν Ουίτμερ, θα ήταν αμφίβολο εάν οι Δημοκρατικοί επιτύγχαναν κάτι περισσότερο από την ενεργοποίηση δικών τους αποστασιοποιημένων ψηφοφόρων, όσο δεν συμβαίνει ένα συντριπτικό γεγονός που θα στρέψει προς την δική τους ατζέντα την προεκλογική συζήτηση" καταλήγει ο κ. Αθανασάτος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις