Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Το μεγαλύτερο λάθος που οδηγεί στο burnout

Το μεγαλύτερο λάθος που οδηγεί στο burnout

Η εργασιακή εξάντληση αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για όλο και περισσότερους εργαζόμενους

Η εργασιακή εξάντληση, ή αλλιώς burnout, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για όλο και περισσότερους εργαζόμενους.

Η Natalie Christine Dattilo, εκπαιδεύτρια ψυχολογίας στο Harvard Medical School και ψυχοθεραπεύτρια που δουλεύει πάνω στο άγχος και την κατάθλιψη, διαπιστώνει ότι πολλοί εργαζόμενοι που πάσχουν από burnout εμφανίζουν ενδείξεις τοξικής παραγωγικότητας.

Ένας φοιτητής ιατρικής μου εξομολογήθηκε κάποτε ότι ενώ βρισκόταν στα πρόθυρα κατάρρευσης, ένιωθε ότι δεν εργάζεται αρκετά σκληρά. Μία CEO μου είπε ότι το να περιμένει να πάρει τα παιδιά της από το σχολείο την έκανε να αισθάνεται πανικό, σαν να χάνει πολύτιμο χρόνο. Ένας μηχανικός λογισμικού μου εξομολογήθηκε ότι παρέλειπε γεύματα μερικές φορές από φόβο μήπως μείνει πίσω, γράφει η Dattilo στο CNBC.

Τι είναι η τοξική παραγωγικότητα
Η παραγωγικότητα γίνεται τοξική όταν κανείς αισθάνεται πίεση να είναι παραγωγικός ανά πάσα στιγμή και δίνει προτεραιότητα στη λίστα με τις ατελείωτες υποχρεώσεις του σε βάρος της ευεξίας και της ψυχικής υγείας του.

Αν και δεν είναι μια πραγματική διάγνωση, αυτή η νοοτροπία μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και την ψυχική υγεία ενός ατόμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί μάλιστα να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη, εξουθένωση, αϋπνία ή προβλήματα αυτοεκτίμησης.

Τα 5 σημάδια ότι έχετε πέσει στην παγίδα της τοξικής παραγωγικότητας
1. Πάντα βιάζεστε

Οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν ότι ποτέ δεν έχουν αρκετό χρόνο και ότι πάντα βιάζονται για να κάνουν το επόμενο πράγμα στη λίστα τους. Αυτή η λανθασμένη αίσθηση του επείγοντος τους κάνει να νιώθουν ένα μόνιμο άγχος.

Η Dattilo συστήνει να προσπαθήσετε να επαναλάβετε τη λέξη ηρέμησε, για 1-2 λεπτά. Και μετά, να πάρετε τον χρόνο σας για να ολοκληρώσετε την όποια δραστηριότητα, εστιάζοντας στις αναπνοές σας. Αυτό βοηθά στη διαχείριση του άγχους και την αίσθηση του επείγοντος.

2. Νιώθετε ενοχές ή ντροπή γιατί δεν κάνετε αρκετά

Η τοξική παραγωγικότητα έχει να κάνει πολύ με αυτό που νιώθετε όταν δεν διαγράφετε πράγματα από τη λίστα, όπως η ενοχή όταν πιστεύετε ότι έπρεπε να είχατε κάνει κάτι που δεν κάνατε και η ντροπή όταν πιστεύετε πως ό,τι κι αν κάνατε δεν ήταν αρκετά καλό.

Και τα δύο μπορούν να τροφοδοτήσουν τον τοξικό κύκλο που οδηγεί στην εξάντληση, αφού το άτομο νιώθει απογοήτευση όταν δεν έχει ενέργεια για να κάνει περισσότερα.

Η συμβουλή της ψυχολόγου είναι να γράψετε τις σκέψεις σας και να αναζητήσετε τα μοτίβα. Εάν δείτε ότι έχετε υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό σας, πείτε: Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, όπως όλοι οι άλλοι.

3. Ορίζετε το πόσο αξίζετε από το πόσο παραγωγικοί είστε

Τα επίπεδα παραγωγικότητας εμφανίζουν καθημερινές διακυμάνσεις, για λόγους πέραν του ελέγχου μας. Όμως κάποιοι σκέφτονται: Ήμουν εντελώς άχρηστος σήμερα ή αντίστροφα κέρδισα το δικαίωμα να ξεκουραστώ σήμερα.

Αυτές οι σκέψεις μπορεί να υποδηλώνουν ότι η αίσθηση της αυτοεκτίμησής τους εξαρτάται υπερβολικά από την παραγωγικότητα.

Η Dattilo συστήνει να παρακολουθήσει κανείς τον εσωτερικό του διάλογο και να εξασκηθεί στο να μιλά στον εαυτό του όπως θα μιλούσε σε έναν φίλο ή αγαπημένο πρόσωπο.

Για παράδειγμα, πείτε τα πας υπέροχα σήμερα!, καθώς η τεχνική αυτή μπορεί να βοηθήσει να δείτε τον εαυτό σας πιο αντικειμενικά.

 4. Δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε ή να ξεκουραστείτε

Για πολλούς από εμάς, η παραγωγικότητα συνοδεύεται από έπαινο και ανταμοιβή, και αυτά απελευθερώνουν χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, όπως η ντοπαμίνη, που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Έτσι, συχνά γινόμαστε εθισμένοι στο να είμαστε απασχολημένοι.

Η ψυχολόγος συστήνει να επαναπροσδιορίσει κανείς τον χρόνο ξεκούρασης σαν μια ευκαιρία. Αν φτάσετε νωρίς σε μια εκδήλωση, για παράδειγμα, δοκιμάστε να κλείσετε τα μάτια σας και να ακούσετε τους ήχους γύρω σας. Εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον χρόνο παραγωγικά, αλλά με τρόπο που σας βοηθά.

5. Παραμελείτε την αυτοφροντίδα

Εάν η αυτοφροντίδα σας φαίνεται σαν χάσιμο χρόνου, μπορεί να αντιμετωπίζετε τοξική παραγωγικότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παραμελείτε την άσκηση, τον ύπνο και την ξεκούραση, τα υγιεινά γεύματα, τις σχέσεις ή τον χρόνο για διασκέδαση και ευχαρίστηση.

Δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιον με αυτή τη νοοτροπία να παραλείπει γεύματα ή ακόμα και να αναβάλλει να πάει στην τουαλέτα ή να πιει ένα ποτήρι νερό.

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας την άνευ όρων άδεια να χαλαρώνετε κάθε μέρα. Ο σωστός ύπνος απαιτεί να αισθάνεται κανείς χαλαρός. Η Dattilo συστήνει να δημιουργήστε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο με χαλαρωτική μουσική, διάβασμα ενός βιβλίου, χαμηλό φωτισμό ή ένα τσάι από βότανα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being