Συνδυάζει την κλασική γεύση του σιροπιαστού εκμέκ με την δροσιά του παγωτού
Το εκμέκ παγωτό συνδυάζει την κλασική γεύση του σιροπιαστού εκμέκ με την δροσιά του παγωτού, δημιουργώντας ένα δροσιστικό και απολαυστικό γλυκό ιδανικό για ζεστές καλοκαιρινές μέρες.
Υλικά
Για το εκμέκ:
500 ml γάλα φρέσκο
100 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
100 γραμμάρια ζάχαρη
1 φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
4 αυγά
100 ml ελαιόλαδο
100 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα (προαιρετικό)
Για το σιρόπι:
500 ml νερό
500 γραμμάρια ζάχαρη
1 φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
Για το παγωτό:
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
400 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Οδηγίες
Για το εκμέκ:
Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το γάλα με τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.
Χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί.
Ενσωματώστε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε το μείγμα σε ένα πυρέξ και πασπαλίστε με τα χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης, αν θέλετε.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του εκμέκ.
Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς.
Περιχύστε το κρύο σιρόπι πάνω από το ζεστό εκμέκ και αφήστε το να το απορροφήσει.
Για το παγωτό:
Σε ένα μπολ, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη σαντιγί.
Απλώστε τη σαντιγί πάνω από το σιροπιασμένο εκμέκ.
Βάλτε το εκμέκ παγωτό στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να παγώσει καλά.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr