Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Διεθνές Δικαστήριο: Οι πολιτικές εποικισμού του Ισραήλ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

Διεθνές Δικαστήριο: Οι πολιτικές εποικισ...

Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών αποφάνθηκε ότι οι πολιτικές εποικισμού του Ισραήλ και η χρήση των φυσικών πόρων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

Απόφαση – καταπέλτης από το Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ, σχετικά με τις πολιτικές εποικισμού και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στα παλαιστινιακά εδάφη, τα οποία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Το Διεθνές Δικαστήριο δήλωσε ότι “η μεταφορά εποίκων από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, καθώς και η διατήρηση της παρουσίας τους από το Ισραήλ, είναι αντίθετη με το άρθρο 49 της τέταρτης σύμβασης της Γενεύης“.

Η συμβουλευτική γνωμοδότηση του ανώτατου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το δικαστήριο διατυπώνει τη θέση του για ένα ζήτημα που επί δεκαετίες αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και ψηφισμάτων στα Ηνωμένα Έθνη.

Η επιτροπή που απαρτίζεται από 15 δικαστές από όλο τον κόσμο δήλωσε επίσης ότι η χρήση των φυσικών πόρων ήταν “ασυμβίβαστη” με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου ως κατοχική δύναμη.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας το 1967, με τους Παλαιστίνιους να διεκδικούν και τις τρεις περιοχές για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.

Επικοισμός του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη το 1968

Επικοισμός του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη το 2024

Το Ισραήλ θεωρεί ότι η Δυτική Όχθη είναι αμφισβητούμενο έδαφος, το μέλλον του οποίου θα πρέπει να αποφασιστεί με διαπραγματεύσεις. Εκτός από τις μετακινήσεις Ισραηλινών στην περιοχή για να εδραιώσει τη θέση του, έχει προσαρτήσει την ανατολική Ιερουσαλήμ σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ενώ αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2005, αλλά διατήρησε τον αποκλεισμό της περιοχής μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς το 2007.

Η διεθνής κοινότητα γενικά θεωρεί και τις τρεις περιοχές ως κατεχόμενα εδάφη.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις