Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κάμαλα Χάρις: Ποια είναι η γυναίκα που πήρε το «δαχτυλίδι» από τον Μπάιντεν- Μπορεί να γίνει η πρώτη Πρόεδρος;

Κάμαλα Χάρις: Ποια είναι η γυναίκα που π...

Μπορεί η Κάμαλα Χάρις να γίνει και η πρώτη πρόεδρος;

Μπορεί η Κάμαλα Χάρις να γίνει και η πρώτη πρόεδρος; Θα είναι η επιλογή των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου κόντρα στον Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί;

Γύρω από το πρόσωπο της Κάμαλα Χάρις υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Ίσως περισσότερα από απαντήσεις. Αλλά η ουσία είναι πως για πολλούς, την κρίσιμη αυτή ώρα, τώρα που η ρότα του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο μοιάζει… ασταμάτητη, η αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν είναι η μόνη λύση.

«Έμαθε δίπλα στον καλύτερο» ήταν η ατάκα – απάντηση στο αν η Κάμαλα Χάρις είναι μια καλή επιλογή. Για την ώρα, μοιάζει, με τη μοναδική επιλογή αφού ο Τζο Μπάιντεν έκανε αυτό που επιτακτικά του ζητούσαν όλοι: να αποχωρήσει.

Ο Τζο Μπάιντεν, με την απόφαση να αποχωρήσει από την κούρσα, έδειξε ότι δεν είναι ένας πολιτικός αλλά ένας ηγέτης. Αν και στην επιστολή αποχώρησης δεν… είπε τίποτα, με δήλωση σε δεύτερο χρόνο, ο Τζο Μπάιντεν στήριξε το να είναι η αντιπρόεδρός του εκείνη που θα τον διαδεχτεί ως υποψήφια των Δημοκρατικών.

Αν τελικά είναι υποψήφια, η Κάμαλα Χάρις δεν θα γράψει ιστορία. Θα ξαναγράψει, όμως, αν στις εκλογές του Νοεμβρίου κερδίσει τον Ντόλαντ Τραμπ και γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Μπορεί; Η απάντηση θα δοθεί τον Νοέμβριο. Επισήμως, το χρίσμα δεν της έχει δοθεί. Υπάρχουν κι άλλοι «μνηστήρες»…

Η Κάμαλα Χάρις ήταν η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η πρώτη μαύρη και η πρώτη Αμερικανίδα με ρίζες από την Ασία. Η πρώην γερουσιαστής και πρώην εισαγγελέας ήταν η επιλογή του Τζο Μπάιντεν να γίνει συνοδοιπόρος του στις εκλογές του 2020.

Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1964 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Η μητέρα της Shyamala Gopalan, διακεκριμένη βιολόγος είχε φτάσει στις ΗΠΑ από την Ινδία το 1958 όταν ήταν 19 ετών με υποτροφία που κέρδισε στο Πανεπιστήμιο Berkeley. Πήρε το διδακτορικό της το 1964.

Ο πατέρας της Donald J. Harris, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Έφτασε στις ΗΠΑ από την Τζαμάικα το 1961.

Οι γονείς τις χώρισαν όταν εκείνη ήταν 7 ετών. Το 1976, όταν ήταν 12 ετών μετακόμισε μαζί με την μητέρα της, στον Καναδά όπου φοίτησε σε γαλλόφωνο σχολείο και αργότερα σε αγγλόφωνο. Το 1982, επέστρεψε μόνιμα στις ΗΠΑ, παντρεύτηκε τον Αμερικανό δικηγόρο Ντάγκλας Έμχοφ και δεν απέκτησε παιδιά. Είναι μέλος της Βαπτιστικής Εκκλησίας.

Η Κάμαλα Χάρις αποφοίτησε από το Χάρβαρντ το 1986 αλλά και τη Νομική σχολή του πανεπιστημίου Χέιστινγκς το 1989. Πριν γίνει γερουσιαστής της Καλιφόρνια (φόβος και τρόμος για τους ανθρώπους που ήθελε να διορίσει ο Τραμπ στην πρώτη του θητεία), ήταν εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο (2004-2010). Από το 2011 έως το 2017 ήταν Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνα, ενώ εξελέγη Γερουσιαστής το 2016.

Πολλές φορές η Κάμαλα Χάρις έχει διχάσει με τις επιλογές της: από το εξώφυλλο στη Vogue με All Star έως τη συνάντηση υπέρ του Τζο Μπάιντεν που λέγεται ότι ενόχλησε τους δωρητές του Δημοκρατικού κόμματος.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, η 59χρονη Κάμαλα Χάρις στάθηκε στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν και τον στήριξε.

Στην πορεία της ως εισαγγελέας και γερουσιαστής, η Κάμαλα Χάρις τα έβαλε με τις φαρμακευτικές και τις τράπεζες, ήταν υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, προσπάθησε να προσφέρει λύσεις στο πρόβλημα στέγασης και να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες του δικαστικού, σωφρονιστικού, υγειονομικού και εκπαιδευτικού συστήματος. Ύψωσε ανάστημα σε οπισθοδρομικές στάσεις και φυλετικά ή σεξιστικά στερεότυπα.

Αλλά όταν έγινε αντιπρόεδρος, φάνηκε να… χωλαίνει στη διπλωματία αλλά και στον χειρισμό δύσκολων ζητημάτων.

 

Εκείνο που πάντως ανησυχεί τους Δημοκρατικούς σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητά της είναι αν θα μπορέσει να πείσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που πίστευαν στον Τζο Μπάιντεν.

Πολλοί θεωρούν ότι η Κάμαλα Χάρις μπορεί να κερδίσει ξανά ομάδες δημοκρατικών πολιτών, όπως τους μαύρους και νέους ψηφοφόρους καθώς και εκείνους που δεν εγκρίνουν τους χειρισμούς του Μπάιντεν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Αν και πολλοί στους κύκλους των Δημοκρατικών θεωρούν ότι η Κάμαλα Χάρις μπορεί να είναι η «απάντηση» στον Ντόναλντ Τραμπ, υπάρχουν κι άλλοι που κρατούν… αποστάσεις. Όπως ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που δεν θέλησε να δηλώσει δημόσια τη στήριξή του.

Και γεννάται το ερώτημα: αν όχι η Κάμαλα Χάρις, ποιος;

πηγή newsit.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις