Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τι δείχνουν οι κινήσεις Ερντογάν και ποια μηνύματα στέλνει η Αθήνα

Τι δείχνουν οι κινήσεις Ερντογάν και ποι...

Ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να επιστρέφει σε ένα αναθεωρητικό αφήγημα που ικανοποιεί το σκληροπυρηνικό ακροατήριο - Τι απαντά η κυβέρνηση

Σε μία αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό εμμένει ο Τούρκος πρόεδρος, που στρέφεται σε μια ρητορική υψηλών τόνων. Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο από τα κατεχόμενα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε ξανά για μοντέλο δύο κρατών, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.

Ουσιαστικά ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να επιστρέφει σε ένα αναθεωρητικό αφήγημα που ικανοποιεί το σκληροπυρηνικό ακροατήριο. Ωστόσο, παράλληλα δεν θέλει να φανεί πως αποχωρεί από το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου, καθώς έχει το βλέμμα στραμμένο και στη Δύση.

Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος
 

Κρίσιμος μήνας θα είναι ο Σεπτέμβριος καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη,  στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Με ενδιαφέρον αναμένονται μέχρι τότε και τα αποτελέσματα από την διπλωματική κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, με την Αθήνα και την Λευκωσία να έχουν κοινό βηματισμό και να διατυπώνουν  με σαφήνεια τις θέσεις τους.

«Η θέση της Ελλάδας, η θέση της Κύπρου είναι κοινή θέση. Περιγράφεται με πολύ λίγα λόγια στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ειδικότερα σημείωσε «δεχόμαστε μια λύση πάνω στη λογική της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν μπορούμε καν να μπούμε σε διαδικασία συζήτησης για λύση δύο κρατών. Αυτό έχει ειπωθεί σε όλα τα επίπεδα»

Στην κυβέρνηση θέλουν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, προκειμένου οι όποιες διαφορές με την Άγκυρα να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Ωστόσο δεν τρέφουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη η στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας.

«Οι ελληνικές θέσεις είναι διατυπωμένες από δεκαετίες, είναι πάγιες και δεν έχουν αλλάξει» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του. «Εμείς δεν διαμορφώνουμε την εξωτερική μας πολιτική, κυρίως τις εθνικές μας θέσεις, επί τη βάση της συγκυρίας» σημείωσε και προσέθεσε «για τον λόγο αυτό εμείς πάντοτε επισημαίνουμε και αναδεικνύουμε την ιστορική ευθύνη της Τουρκίας για την εισβολή και την παράνομη κατοχή, τα τουρκικά στρατεύματα, τα οποία βρίσκονται εκεί. Από την άλλη πλευρά, πάντοτε επιδιώκουμε το βήμα του διαλόγου. Ένα βήμα το οποίο θα πρέπει πάντοτε να έχει στοιχεία διαβουλευτικότητας και να έχει έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «η πραγματικότητα είναι ότι η τουρκική πλευρά συν τω χρόνω έχει περιέλθει σε μία πιο ακραία γραμμή, σε μία γραμμή κυριαρχικής ισότητας, που θα σήμαινε πρακτικά τον χωρισμό του νησιού. Εκείνο το οποίο εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή να υπάρξει συζήτηση. Και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το να θέτεις αυτή τη στιγμή κάτι ως προϋπόθεση, το οποίο είναι εκτός πλαισίου Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι μη αποδεκτό». Σημείωσε παράλληλα  πως «έχουμε την αίσθηση και τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα επόμενα βήματα θα φέρουν μια μεγαλύτερη κινητικότητα» και επεσήμανε  πως αυτή τη στιγμή το Κυπριακό βρίσκεται στην προτεραιότητα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πώς εξελίσσεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος
 

Στη λεγόμενη θετική ατζέντα, δηλαδή σε θέματα που μπορεί να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες, δίνεται έμφαση από την Αθήνα και την Άγκυρα. Ωστόσο, στόχος είναι σε δεύτερη φάση η συζήτηση να περάσει και σε πιο δύσκολα θέματα και μένει να φανεί αν στο επόμενο τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη θα μπει μπροστά μια πιο βαριά ατζέντα

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του χθες την ΕΡΤ σημείωσε πως τα μεγάλα και ουσιώδη προβλήματα, τα οποία αναπαράγουν και πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις, ακόμη δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι. Παράλληλα επεσήμανε πως η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να συζητήσει τα θέματα που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση, παραμένοντας πιστή στις θεμελιώδεις γραμμές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας». Αναγνώρισε ότι αυτό θα έχει δυσκολίες αλλά επεσήμανε ότι ο «μόνος τρόπος για να έχουμε μακραίωνη ειρήνη, ευημερία, και περιφερειακή και διμερή, είναι να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις θαλάσσιες ζώνες και βεβαίως με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

 

πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις