Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τι ισχυρίζεται ο Δήμος για τις απανωτές διακοπές στην υδροδότηση

Πάτρα: Τι ισχυρίζεται ο Δήμος για τις απ...

Η ανακοίνωση

Σε ανακοίνωση για την  υδροδότησης και τις δυσκολίες που υπάρχουν σε περιοχές της Πάτρας προχώρησε ο Δήμος Πατρέων.

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε μέτρα που όπως λέει λαμβάνονται για την αντιμετώπιση τους

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Η ΔΕΥΑΠ με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει και παρά την πολύ μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό (οι υδραυλικοί σε κάθε βάρδια είναι 2-3 για όλο το Δήμο της Πάτρας) προσπαθεί καθημερινά για το καλύτερο δυνατό, αντιμετωπίζοντας τις πολλές βλάβες αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από μειωμένες παροχές και τις αυξημένες καταναλώσεις. Έτσι αντιμετωπίστηκε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο και η διακοπή της υδροδότησης από τη βλάβη στη γεώτρηση που τροφοδοτούσε τη Θέα.

Στην Πάτρα, η Δημοτική Αρχή, από την πρώτη θητεία το 2014, ακριβώς επειδή έχει στον προσανατολισμό της την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, έχει κάνει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο και στον τομέα της ύδρευσης, που δεν το συναντάμε σε άλλες πόλεις και σήμερα μας δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες. Καθημερινά, η πόλη της Πάτρας τροφοδοτείται με 1.200 κυβικά μέτρα αδιύλιστου νερού ανά ώρα από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου που πηγαίνουν στο διυλιστήριο του Ριγανόκαμπου και με 200 κυβικά μέτρα την ώρα διυλισμένου νερού από το μικρό διυλιστήριο του φράγματος που πηγαίνουν στην Οβρυά και από εκεί στο Μιντιλόγλι και στα Ροΐτικα. Η Δημοτική Αρχή έχει παλέψει για να παίρνει αυτό το νερό δωρεάν και να μην το χρυσοπληρώνει ο λαός.

Δεν έχουμε δεχτεί να δημιουργηθεί η διαδημοτική επιχείρηση διαχείρισης του φράγματος που προτείνουν η κυβέρνηση, η περιφέρεια και οι δημοτικές παρατάξεις που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι βήμα προς το χειρότερο, προς την περεταίρω ιδιωτικοποίηση του νερού και γιατί αν συστήνονταν η διαδημοτική επιχείρηση, η τιμή του νερού θα εκτοξευόταν στα ύψη. Η ΔΕΥΑΠ παρέχει καθαρό ποιοτικό νερό στη φθηνότερη τιμή πανελλαδικά, τιμή που είναι χαμηλότερη και από το 2014 που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή, τη στιγμή που από το 2014 μέχρι σήμερα η τιμή όλων των αγαθών έχει πολλαπλασιαστεί. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το φράγμα να λειτουργήσει υπό την ευθύνη δημόσιου φορέα που θα δίνει το νερό δωρεάν στους δήμους και καταγγέλλουμε τις κυβερνήσεις που έχουν αναθέσει τη λειτουργία του φράγματος σε ιδιώτη.

Η Δημοτική Αρχή, παράλληλα με τα μεγάλα και τα μικρότερα έργα που έχει κατασκευάσει στην ύδρευση, τα οποία έχουν ήδη βελτιώσει την κατάσταση κατά πολύ, προχωράει το σχεδιασμό της για πολύ σημαντικά νέα έργα που θα δώσουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες υδροδότησης και θα ικανοποιήσουν σύγχρονες ανάγκες:

·       Έχει ωριμάσει τη μελέτη και ήδη διεκδικεί χρηματοδότηση για το νέο διυλιστήριο νερού στο Ριγανόκαμπο, υψηλών προδιαγραφών  για την επεξεργασία αδιύλιστου νερού από το Φράγμα Πείρου - Παραπείρου  δυναμικότητας  2.600 κυβικά ανά ώρα και για την κατασκευή νέας δεξαμενής  καθαρού νερού χωρητικότητας  10.000 κυβικά μέτρα. Αυτές οι ποσότητες νερού θα προστεθούν σε αυτές που παράγονται από το υπάρχον διυλιστήριο. Η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά πρέπει να βρεθεί η χρηματοδότηση και μέχρι στιγμής ούτε φωνή ούτε ακρόαση από την κυβέρνηση που έχουμε απευθυνθεί αλλά και από την Περιφέρεια, που όμως τα δίνουν όλα για τη χρηματοδότηση μεγαλοεπιχειρηματιών. Την ίδια ώρα πολλά έργα που γίνονται από δήμους και ΔΕΥΑ έχουν σταματήσει καθώς έχουν παγώσει οι χρηματοδοτήσεις, αφού αυτή τη στιγμή προέχει για τα μεγάλα συμφέροντα η χρηματοδότηση της φρεγάτας που έχει σταλεί στην ερυθρά θάλασσα και οι άλλες απαιτήσεις του ΝΑΤΟ.

Το νέο διυλιστήριο νερού που θα λειτουργεί παράλληλα με το υπάρχον, στοχεύει στην εξασφάλιση νερού, τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και από πλευράς ποιότητας, για το πολεοδομικό συγκρότημα Πατρών αλλά και για τις περιοχές του πρώην Δήμου Ρίου (δηλαδή έως και τον οικισμό της Ροδινής) μετά και την κατασκευή νέου τροφοδοτικού αγωγού προς τα βόρεια όρια του Δήμου Πατρέων. Με την κατασκευή του νέου διυλιστηρίου θα γίνει αξιοποίηση στον μέγιστο προβλεπόμενο βαθμό του νερού από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου και θα μπορέσουμε να υδροδοτούμε με επάρκεια τις περιοχές του δήμου της Πάτρας. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί και η λειτουργία των υφιστάμενων γεωτρήσεων, οι οποίες θα παραμένουν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και παράλληλα θα επιτευχθεί μεγάλη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

·       Τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν έργα και τροφοδοτούμε με διυλισμένο νερό από το μικρό διυλιστήριο που υπάρχει στο φράγμα Πείρου - Παραπείρου τις περιοχές της Οβρυάς, του Μιντιλογλίου, των Ροϊτίκων.

·       Για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που είχαμε τις προηγούμενες χρονιές, ολοκληρώσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα (6 μήνες περίπου) και μπήκαν σε λειτουργία έργα για την ενίσχυση της υδροδότησης με νερό από τα δίκτυα της πόλης, στις περιοχές της Κρήνης, του Κεφαλόβρυσου και της Ροδινής.

·       Συνεχίζεται το πρόγραμμα αντικατάστασης  δικτύων με ιστορικό συχνών βλαβών και διαρροών ή δικτύων από ακατάλληλο υλικό (αμιαντοσωλήνες, σιδηροσωλήνες) σε περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα υδροδότησης μέσω χρηματοδοτήσεων αλλά και από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΠ. Μέχρι σήμερα, στη θητεία μας, έχουν αντικατασταθεί πάνω από 300 χιλιόμετρα δικτύων στις περιοχές Καντριάνικα – Μπεγουλάκι και διάσπαρτα τμήματα σε όλο το δήμο. Βρίσκονται σε εξέλιξη τρία μεγάλα έργα αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης στις περιοχές Προσφυγικά – Ψαροφάι - Ταραμπούρα, Νότιας και Νοτιοανατολικής Πάτρας καθώς και Ζαρουχλέικα, συνολικού μήκος 150 χιλιομέτρων. Η πρόβλεψη είναι το συνολικό μήκος να φτάσει τα 450 χιλιόμετρα, οπότε θα έχει γίνει μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση σε αυτό το δίκτυο «σουρωτήρι» που παρέδωσαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.

·       Συντάσσεται μελέτη για τη διασύνδεση των δικτύων της Δημοτικής Ενότητας Ρίου με τα δίκτυα της Πάτρας από Ριγανόκαμπο μέχρι τη Ροδινή και, προχωρά η μελέτη για την αντικατάσταση δικτύων σε χωριά των πρώην Καλλικρατικών Δήμων στα οποία το δίκτυο είναι παλιό και διάτρητο.

·       Η ΔΕΥΑΠ έχει κατασκευάσει και αναπτύξει ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, τηλεδιαχείρισης και τηλεδιοίκησης σε πραγματικό χρόνο του δικτύου της και μέσω αυτού μπορεί να έχει εικόνα και να προχωρά και στις απαιτούμενες ενέργειες και ρυθμίσεις, πράγμα που παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση του νερού στις σημερινές συνθήκες.

·       Καταβάλλουμε προσπάθεια και παίρνουμε μέτρα για να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, όπως κάναμε στην πρόσφατη φωτιά στην περιοχή του Γηροκομειού, με το προσωπικό μας, την υδροφόρα μας και άλλες υδροφόρες που έχουμε σε ετοιμότητα, τις άλλες υποδομές, όπως οι αντλιογεννήτριες που έχουμε σε Λυκοχωρό και Δασύλλιο.

·       Η ΔΕΥΑΠ εκπονεί master plan για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων και ταυτόχρονα προχωρά τις διαδικασίες για να γίνουν οι συνδέσεις στην αποχέτευση στους οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας που θα εξυπηρετήσουν περίπου 30.000 κατοίκους. Κάνουμε την απαραίτητη προετοιμασία για να είμαστε έτοιμοι όταν θα βγει πρόσκληση για χρηματοδότηση για τους οικισμούς Δ΄ προτεραιότητας.  

Συνολικά είναι μεγάλη η προσπάθεια που γίνεται από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΠ και το έργο που παράγεται είναι πολύ σημαντικό, παρά τα μεγάλα εμπόδια και τις δυσκολίες που συναντάμε.

Αγαπητοί συνδημότες

Τα προβλήματα στην υδροδότηση που παρουσιάζονται πιο οξυμμένα φέτος σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, έχουν συγκεκριμένη αιτία και αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων, που τόσα χρόνια ετοίμασαν σχεδιασμό για την παράδοση του νερού στους ιδιώτες και όχι υποδομές για να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες. Είναι η πολιτική που αφήνει τους δήμους και τις ΔΕΥΑ χωρίς χρηματοδοτήσεις και απαγορεύει τις προσλήψεις προσωπικού.

Γενικότερα οι υπάρχουσες υποδομές απέχουν πάρα πολύ από αυτό που θα έπρεπε να έχουμε για να υπάρχει η απαιτούμενη επάρκεια και ασφάλεια σε όλες τις συνθήκες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι λαϊκές ανάγκες αντιμετωπίζονται ως κόστος.

Δεν υπάρχει το αναγκαίο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για να ετοιμάζεται με γρήγορους ρυθμούς τέτοια έργα και υποδομές, τα οποία «κολλάνε» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των εργολάβων. Με τι προσωπικό θα γίνουν οι μελέτες, ποιος θα πάει στις βλάβες, ποιος κάνει τα έργα;

Αντί οι κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα έτσι ώστε να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς έργα που θα δώσουν λύσεις σε προβλήματα, ετοιμάζονται να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ που θα οδηγήσουν σε περεταίρω ιδιωτικοποίηση του νερού και των σχετικών υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδιάζουν να συγχωνεύσουν τις ΔΕΥΑ Πάτρας, Δυτικής Αχαΐας και Αιγιάλειας. Ας φανταστούμε τι είδους υπηρεσίες θα παρέχονται από το λιγοστό προσωπικό της ΔΕΥΑ Πάτρας όταν θα χρειάζεται να καλύψει ανάγκες της Δυτικής Αχαΐας ή και της Αιγιάλειας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να απαγορεύει την πρόσληψη προσωπικού. Το κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα για τη ΔΕΥΑ Πάτρας (όπως και για όλες τις ΔΕΥΑ) έχει γιγαντωθεί. Για τη ΔΕΥΑ Πάτρας από 3,5 εκατομμύρια περίπου που ήταν το 2021 έχει φτάσει τα 8,5 εκατομμύρια, οι προϋπολογισμοί εκτροχιάζονται και η κυβέρνηση αρνείται να δώσει χρηματοδότηση για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό Ρεύμα, αρνείται να εντάξει τις ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο.

Θέλουμε να σημειώσουμε ότι αντικειμενικά, οι μειωμένες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις των τελευταίων χρόνων έχουν διαμορφώσει μια πιο δύσκολη κατάσταση φέτος το καλοκαίρι, τα υδατικά αποθέματα είναι μειωμένα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και η παροχή νερού από ποταμούς, γεωτρήσεις και πηγές είναι μικρότερη. Η ΔΕΥΑΠ έχει πάρει μέτρα το προηγούμενα διάστημα με υποδομές που έχει δημιουργήσει, όπως αναφέρουμε παραπάνω και οι εργαζόμενοι συνολικά δουλεύουν εντατικά για να προσφέρονται όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες. Είναι όμως απαραίτητο να γίνει προσπάθεια από όλους μας για εξοικονόμηση του νερού και όχι κατασπατάλησή του, να αποφύγουμε την ενδεχόμενη εξάντληση του σε ορισμένες πιο «δύσκολες» περιοχές. Είναι γεγονός ότι έχουμε εντοπίσει περιπτώσεις που παρουσιάζεται έντονη κατασπατάληση ακόμα και κλοπές νερού. Δεν είναι τυχαίο ότι κυρίως τις απογευματινές ώρες εμφανίζονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα υπερκατανάλωσης και κατά συνέπεια μειωμένης πίεσης, πράγμα που οδηγεί ορισμένοι συμπολίτες μας να ξεμένουν από νερό και αυτό συμβαίνει ακόμα και σε περιοχές που παρέχουμε μεγάλες ποσότητες νερού. Η υπερκατανάλωση νερού για πότισμα από το δίκτυο της ύδρευσης δημιουργεί προβλήματα.

Να χρησιμοποιούμε το νερό για να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών μας, αλλά να μην το σπαταλάμε και αυτό είναι κρίσιμο για να μην το στερηθεί κανένας συμπολίτης μας. Διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εντατικά για το καλύτερο δυνατό, ακούγοντας τα αιτήματα των συνδημοτών μας. Ταυτόχρονα θα διεκδικούμε όλα αυτά που έχουμε ανάγκη με βάση τις σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, γιατί η διεκδίκηση και ο αγώνας μπορούν να φέρνουν αποτελέσματα όπως αποδεικνύεται και στο δήμο μας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις