Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MORE SPORTS

/

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος μίλησε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτ...

Όλα όσα είπε

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, Σπύρος Καπράλος, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι.

Ο Σπύρος Καπράλος ξεκίνησε σαν απλός αθλητής, μετέπειτα σαν πρωταθλητής, αθλητής κολύμβησης, σαν μέλος της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 και του 1984 και θρέβει μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό και για τον Ολυμπισμό. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “Κάποιος ξεκινάει από απλός αθλητής και μόνο ονειρεύεται. Ονειρεύεται να φτάσει να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και για μένα το όνειρο ήταν να λάβω μέρος σαν αθλητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαι ένας από τους λίγους που τα κατάφεραν γιατί κάθε φορά τα καταφέρνουν 10.500 αθλητές από όλο τον κόσμο”.

Η συμβουλή που δίνει στους αθλητές της ελληνικής αποστολής είναι “Να ζήσουν τη στιγμή, να το απολαύσουν, να το χαρούν γιατί είναι πολύ σπάνιο αυτό που έχουν πετύχει να προκριθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός και εκεί να ανταμειφθούν οι κόποι και οι προσπάθειές τους”.

 Σχετικά με το τι αναμένουμε στους τριακοστούς τρίτους Ολυμπιακούς Αγώνες που επιστρέφουν στην Ευρώπη, και μετά από 100 χρόνια στο Παρίσι, ο Σπύρος Καπράλος μοιράστηκε με τους ακροατές τους νεωτερισμούς και τις αλλαγές. “Τώρα στο Παρίσι έχουν σκεφτεί πάρα πολλά οι Γάλλοι να κάνουν για να διαφοροποιήσουν αυτούς τους αγώνες και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικά. Πρώτα απ όλα ο σεβασμός για το περιβάλλον. Γίνεται μια προσπάθεια ώστε οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να είναι χαμηλές και επομένως να δείξουμε όλη αυτή την ευαισθησία για το περιβάλλον. Δεύτερον, υπάρχει ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών αθλητών που λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ίδιος αριθμός μεταλλίων που θα δοθούν σε άνδρες και γυναίκες. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται αυτή η ισότητα των φύλων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τουλάχιστον σε επίπεδο αθλητών, γιατί δυστυχώς σε επίπεδο συνοδών, προπονητών ή διαιτητών υπάρχει εκεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανδρών. Ελπίζω κάποια στιγμή να φτάσουμε και σε αυτό το κομμάτι. Το Παρίσι, μια πολύ όμορφη πόλη, χρησιμοποιεί τα μνημεία του για να κάνει αγώνες. Για παράδειγμα, στους κήπους του παλατιού των Βερσαλλιών θα γίνουν οι αγώνες της ιππασίας. Ο Σηκουάνας θα υποδεχθεί τους αθλητές των μεγάλων αποστάσεων στην κολύμβηση και του τριάθλου, αλλά ο Σηκουάνας θα υποδεχθεί επίσης και την τελετή έναρξης. Δηλαδή οι αθλητές θα μεταφερθούν με πλοιάρια μέχρι τον Πύργο του Άιφελ και από εκεί θα βγουν να κάνουν την παρέλαση τους μπροστά στο Τροκαντερό, που θα είναι όλοι επίσημοι και οι θεατές. Θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους αγώνες εκτός γηπέδου. Πρώτη φορά εκτός γηπέδου και μάλιστα με έναν τρόπο πολύ ωραίο. Σαφώς επικίνδυνο, γιατί χρειάζονται μέτρα ασφαλείας πολύ αυξημένα, γιατί είναι πολύ μεγάλη η περιοχή την οποία πρέπει να επιβλέψουν οι οργανωτές, αλλά θα είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Στο μουσείο στο Παλέ θα γίνει η ξιφασκία και το ταεκβοντό. Πίσω από τον Πύργο του Άιφελ θα γίνει το βόλεϊ. Δηλαδή έχουν πάρα πολλούς νεωτερισμούς οι Γάλλοι. Και βέβαια όλα αυτά γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον. Μόνο μία καινούργια αθλητική εγκατάσταση έχει χτιστεί στο Παρίσι. Όλες οι υπόλοιπες είναι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, τις οποίες τις εξοπλίζουν και τις ανανεώνουν, αλλά χωρίς να χτίσουν εγκαταστάσεις. Και αυτή η μία που κτίζεται, που έγινε ένα καινούργιο κολυμβητήριο, το χρειαζόντουσαν πάρα πολύ. Τα δε σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού, τα διαμερίσματα που θα μένουν οι αθλητές, όλα αμέσως μετά τους αγώνες, έχουν ήδη βρει το τι θα γίνουν. Επομένως δεν ξοδεύονται άσκοπα χρήματα. Και νομίζω οι αγώνες θα είναι πάρα πολύ ωραίοι και νομίζω πως αναμένεται πάρα πολύ υψηλή συμμετοχή από όλο τον κόσμο, διότι την προηγούμενη φορά και λόγω κορονοϊού ήταν πολύ περιορισμένα τα πράγματα, οπότε τώρα το περιμένουν πολλοί από όλο τον κόσμο”.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και στην παράδοση της Ολυμπιακής φλόγας στο Καλλιμάρμαρο. Πρώτη φορά μέσα σε 11 ημέρες η Ολυμπιακή Φλόγα ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, και η φλόγα έφτασε δια θαλάσσης στη Μασσαλία, πρώην αρχαία ελληνική πόλη. “Είχαμε στόχο να κάνουμε μια ωραία γιορτή στην Αρχαία Ολυμπία. Γιατί πάντα στην Αρχαία Ολυμπία είναι πολύ ωραία η αφή της φλόγας, συγκινείται πολύ όλος ο κόσμος, βλέπει και ξαναθυμάται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν από αυτή τη χώρα. Στη συνέχεια είχαμε στόχο να περάσει η φλόγα από όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη που έχουν σχέση με την ιστορία, την κοινή ιστορία φιλίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και το οποίο το πετύχαμε σε πολλούς βαθμούς. Προσπαθήσαμε, παρόλο που ανέβηκε πάρα πολύ το κόστος, να πάει η Φλόγα από το μακρινό Καστελλόριζο, να πάει στις Κυκλάδες, να πάει στην Κέρκυρα, να πάει στο βορρά από την Αλεξανδρούπολη να διασχίσει όλη την Ελλάδα. Και νομίζω αυτό θύμισε στους συμπατριώτες μας αυτό για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Η Ελλάδα και η φλόγα που μεταφέρει κάποιος λαμπαδηδρόμος εκείνη τη στιγμή, είναι ο μόνος άνθρωπος στη γη που κρατάει την Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία είναι ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων, που ενώνουν όλους τους λαούς σε μια ειρηνική συνάθροιση, το μεγαλύτερο κοινωνικό και αθλητικό γεγονός στον πλανήτη που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Επομένως, θέλαμε και με την τελετή παράδοσης που ήταν η Νάνα Μούσχουρη, να δώσουμε και αυτό το συγκινησιακό στοιχείο και το ελληνικό και το γαλλικό και νομίζω τα πετύχαμε από αυτό που ακούσαμε” δήλωσε ο Σπύρος Καπράλος.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής μοιράστηκε την πληροφορία για τη μεγάλη γιορτή που ετοιμάζεται στο Καλλιμάρμαρο στις 19 Σεπτεμβρίου προς τιμήν όλων αυτών που βοήθησαν στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, των εθελοντών και όλων των συντελεστών της επιτυχίας. “Θα τους τιμήσουμε φέτος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού στις 19 Σεπτεμβρίου στο Καλλιμάρμαρο. Ετοιμάζουμε μια μεγάλη γιορτή που θα παντρέψουμε το παρελθόν πριν 20 χρόνια και τις επιτυχίες της Ελλάδας μαζί με τους Έλληνες αθλητές που θα έχουν γυρίσει με τις επιτυχίες τους από το Παρίσι. Και νομίζω ότι θα γίνει μια τρομερή γιορτή με πολύ συγκίνηση και εκεί θα τιμηθούν και οι εθελοντές και η κυρία Αγγελοπούλου και η ομάδα του ποδοσφαίρου που μας έφερε την πρωτόγνωρη επιτυχία που κερδίσαμε το Euro” δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να ξαναδούμε Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα απαντά πως “δεν θα έχουμε τη χαρά να υποδεχθούμε ξανά Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα, τουλάχιστον όσο ζούμε εμείς. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες νομίζω έχουν πετύχει γιατί ακριβώς μεταφέρονται από ήπειρο σε ήπειρο. Δίνουντη δυνατότητα σε καινούργιους οργανωτές να τους οργανώσουν, να ζήσουν αυτή τη χαρά κλπ. Παλιά, όταν έγινε η πρόταση να γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα, ήταν μια ωραία πρόταση και επίκαιρη. Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και νομίζω ότι η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι συνδεδεμένη με το ότι πηγαίνουν σε διαφορετικά μέρη, ότι οι τηλεοράσεις διαφόρων χωρών παρουσιάζουν τις προσπάθειες των αθλητών και δίνουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν και τις πόλεις που έχουν οργανώσει”.

Επίσης μίλησε και για ένα ακόμα πολύ μεγάλο γεγονός που θα γίνει τον Μάρτιο του 2025 στην Ελλάδα, τη σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όπου θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ. “Όλα τα μέσα του κόσμου θα είναι εδώ πέρα γιατί θα είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει πάρα πολύ όλο τον κόσμο εδώ”. Ένας από τους μελοντικούς στόχους του κου Καπράλου είναι να περάσουν υποχρεωτικά όλα τα μέλη της ΔΟΕ και από την Αρχαία Ολυμπία, από εκεί που ξεκίνησαν όλα. “Ένας ρόλος τον οποίο αισθάνομαι ότι έχω είναι να προωθήσω την Ελλάδα και το τι έχει προσφέρει η Ελλάδα στο Ολυμπιακό κίνημα και επομένως δεν υπάρχει Ολυμπιακό Κίνημα χωρίς Ολυμπία”.

Στο ερώτημα πως νιώθει που συνεχίζειτην παράδοση του Δημητρίου Βικέλα και των Ελλήνων ιστορικών μελών της ΔΟΕ και τι στόχοι υπάρχουν από εδώ και πέρα απάντησε: “Κοιτάξτε, είναι ύψιστη τιμή για κάποιον να βρεθεί και να γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και αυτό αισθάνομαι και εγώ, ότι ήταν η κορύφωση της αθλητικής μου καριέρας. Σαν μέλος της ΔΟΕ προσπαθώ να βοηθήσω το Ολυμπιακό Κίνημα διεθνώς αλλά και από το δικό μου το κομμάτι να προωθήσω και τον ελληνικό αθλητισμό. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ως στόχο μεγαλύτερα οφέλη, και να προωθήσω και στη χώρα μας αυτό που λέγεται διεθνές Ολυμπιακό κίνημα. Νομίζω όμως μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα και αυτό προσπαθώ και θα συνεχίσω να προσπαθώ”.

Τέλος, ο Σπύρος Καπράλος εκτός από την αθλητική πτυχή, την καριέρα και την πορεία στον αθλητισμό σαν αθλητής, σαν πρωταθλητής, σαν αρχηγός της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής, έχει και οικονομική και διοικητική πτυχή. “Κοιτάξτε, ο αθλητισμός όπως σας είπα, είναι το πάθος μου, η αγάπη μου. Αλλά στον αθλητισμό προσφέρω εθελοντική εργασία και αυτές τις μικρές αμοιβές που δίνονται από τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές τις διαθέτουν στους Έλληνες αθλητές. Άρα χρειαζόταν στη ζωή μου να εργαστώ ώστε να μπορώ να ακολουθήσω το χόμπι μου που λέγεται αθλητισμός. Στον αθλητισμό είμαι για να προσφέρω και όχι να παίρνω“, δηλώνει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports