Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΤΙΒΟΣ

/

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου συμπληρώνει 75 χρόνια λειτουργίας

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου συμπληρ...
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Ιδρύθηκε το 1949

Mεταπολεμικά, το 1949, σύμφωνα με μαρτυρίες, κι αφού ο στίβος της Πάτρας είχε «επανέλθει» σε ικανά επίπεδα μετα τον Πόλεμο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο, ιδρύθηκε η Τοπική Επιτροπή στίβου του ΣΕΓΑΣ.

Μέχρι τότε η οργάνωση των αγώνων γίνονταν από τα σωματεία της πόλης ύστερα από σχετική εντολή ανάθεσης της Ομοσπονδίας. Παναχαϊκός, ΓΕΠ (τα πρώτα χρόνια), ακολούθως Παναχαϊκή αλλά και Απόλλων Πατρών είναι τα σωματεία που διοργάνωναν επίσημους αγώνες.

Η πρώτη φορά που έχουμε τη «σύσταση» Αρχής για τη διοργάνωση αγώνων (συμπεριλαμβανομένου του στίβου) είναι το 1926. Με το ΝΔ 1926 (στις 10 Δεκεμβρίου 1926) συστήθηκε Διεύθυνση Εθνικής Φυσικής Αγωγής (ΔΕΦΑ). Έτσι δόθηκε στους νομάρχες το δικαίωμα να ιδρύουν συλλόγους Εθνικής Φυσικής Αγωγής (ΣΕΦΑ) και όχι μόνο. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 1927, κατόπιν εγγράφου του προέδρου ΔΕΦΑ Αχαϊοήλιδος αναβλήθηκε ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Το σχήμα με τη συγκεκριμένη μορφή ήταν θνησιγενές, έστω κι αν στη συνέχεια και μετά από χρόνια εξελίχθηκε στο γνωστό Γραφείο Φυσικής Αγωγής ανά νομό.

Πριν την απελευθέρωση της χώρας από την Γερμανική Κατοχή, το 1943, η ανάγκη για αθλητική δράση πανελλαδικά, έχει ως αποτέλεσμα την ίδρυση της Ενωσης Ελλήνων Αθλητών που ανέλαβε την οργάνωση αγώνων ποδοσφαίρου, στίβου, πάλης, πυγμαχίας. Θυμίζουμε πως με την κήρυξη του Πολέμου σταμάτησε κάθε αθλητική δραστηριότητα, ενώ ομοίως σταμάτησε ή παύθηκε και η λειτουργία συλλόγων και Ομοσπονδιών.

Η ΕΕΑ μάλιστα διοργάνωσε στην Πάτρα και το πρώτο τοπικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, άγνωστο εάν έπραξε το ίδιο και με αγώνες στίβου. Το εν Πάτραις παράρτημα είχε την εξής σύνθεση: Πρόεδρος: Αθ. Αποστόλου. Αντιπρόεδρος: Γερ. Οικονόμου. Γεν. Γραμματέας: Παν. Καρμακόλιας. Ταμίας: Γεώργιος Μπριαμάτος. Έφορος: Ευθ. Βασιλειάδης. Σύμβουλοι: Αντώνης Πούλος, Ν. Ξανθόπουλος. Επιτροπή ποδοσφαίρου: Ν. Νεζερίτης, Γ. Πετράκος, Ε. Διάκος. Επίτιμος πρόεδρος: Βέρνερ Στόλτενoφ.

Το 1949 λοιπόν, όπως προείπαμε, ο στίβος της πόλης αποκτά τη δική του εποπτεύουσα αρχή, την ΤΕ ΣΕΓΑΣ, με πρώτο πρόεδρο τον Τιμολέοντα Βοΐλα, γνωστό συμβολαιογράφο και παλιό πρόεδρο της Παναχαϊκής, ενώ γραμματέας ήταν ο Μαγγίνας (τον διαδέχτηκε ο Σούλος, ενώ μετά ανέλαβε καθήκοντα γραμματέα ο Ανδρέας Παπαχριστόπουλος, από τους μακροβιότερους παράγοντες).

Τα πρώτα γραφεία της ΤΕ ήταν σε πολυκατοικία επί της Κορίνθου και Φιλοποίμενος (Β' όροφος), ακολούθως μεταφέρθηκαν στην Κορίνθου 245 (μεταξύ Αγίου Νικολάου και Κολοκοτρώνη), επίσης στην Κολοκοτρώνη και Αγίου Ανδρέου, στην Αγίου Νικολάου τη δεκαετία του ’80, αργότερα (δεκαετία ’90) στο στενό, στη Βούρβαχη πίσω από την πλατεία Γεωργίου. Τέλος από τις αρχές του 2000 βρίσκονται στο προπονητικό της κέντρο στου Λαδόπουλου.

Σπουδαίοι παράγοντες του αθλητισμού της Πάτρας υπηρέτησαν ακολούθως την ΤΕ από τη θέση του προέδρου. Η λίστα είναι πλήρης και περιλαμβάνει τους εξής:

Χ. Μαυροδόπουλος (συνταγματάρχης, υποδιοικητής ΚΕΤχ)

Κώστας Χαλκιόπουλος

Παναγιώτης Σιγαλός

Τάσος Μακατσώρης

Λεωνίδας Ζήκος

Ανδρέας Σωτηρόπουλος

Σάκης Γιακουμέλος

Βαγγέλης Τζελάτης (από το 1983, ο μακροβιότερος πρόεδρός της)

Νίκος Μπαλάσης (ο νυν πρόεδρος από τον Σεπτέμριο του 2020)

* Η Τοπική Επιτροπή ΣΕΓΑΣ με την ίδρυσή της «εκπροσωπούσε» όλα τα αθλήματα που είχε ο ΣΕΓΑΣ, όπως για παράδειγμα την ποδηλασία. Έτσι τους αγώνες ποδηλασίας διοργάνωνε η ΤΕ ΣΕΓΑΣ.

* Η ΤΕ έπαψε να υφίσταται το 1997 οπότε και εξελίχθηκε σε Ένωση Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου, έχοντας στη δύναμή της, όχι μόνο τα σωματεία της Πάτρας και της Αχαΐας, αλλά και αυτά της Ηλείας, και των Ιονίων Νήσων (με εξαίρεση την Κέρκυρα). Το 2015 μεγάλωσε κι άλλο, καθώς προστέθηκαν στη δύναμή της και τα σωματεία της Αιτωλοακαρνανίας. Έτσι έχει πλέον στη δύναμή της όλους τους αθλητικούς συλλόγους των νομών Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας. Είναι, με γεωγραφικά κριτήρια, η μεγαλύτερη Ένωση Αθλητικών Σωματείων Πανελλαδικά, ενώ με πληθυσμιακά κριτήρια, η 3η σε όλη την Ελλάδα μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports