Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα μακροβιότερα ζώα στον πλανήτη

Τα μακροβιότερα ζώα στον πλανήτη

Υπάρχουν ζώα που φτάνουν τα 200 χρόνια, και άλλα που είναι… αθάνατα

Εμείς οι άνθρωποι μπορεί μετά βίας και αν είμαστε πολύ τυχεροί να φτάνουμε τα 100 χρόνια, αλλά πολλά πλάσματα του ζωικού βασιλείου μας ξεπερνάνε.

Υπάρχουν ζώα που φτάνουν τα 200 χρόνια, και άλλα που είναι… αθάνατα. Ας δούμε κάποια από τα μακροβιότερα ζώα που υπάρχουν στη γη μας:

1. Κόκκινος αχινός

Ανάλογα με τις συνθήκες και το περιβάλλον τους (αν υπάρχει απουσία θηρευτών, ασθενειών, και αλιείας), οι κόκκινοι αχινοί μπορούν να ζήσουν για πάνω από έναν αιώνα. Στην Καλιφόρνια, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ζουν γύρω στα 50 χρόνια, ενώ στα πιο κρύα νερά της Βρετανικής Κολούμπια στον Καναδά φτάνουν ακόμα και τα 200 χρόνια. Υπάρχουν 11 είδη αχινών στην Αρκτική. Τρέφονται με θαλάσσια φυτά και μεγαλώνουν πολύ αργά.

 2. Ψάρια Κόι

Τα ασπροκόκκινα ψάρια κόι ζουν γύρω στα 30 χρόνια. Αν, όμως, βρίσκονται στο σωστό περιβάλλον, όπως είναι μια βαθιά, καθαρή λίμνη με πολλή σκιά, μπορούν να ζήσουν πολύ περισσότερο. Ένα διάσημο κόι στην Ιαπωνία έφτασε τα 226 χρόνια.

3. Τοξοκέφαλη φάλαινα

Ένα άλλο ζώο της Αρκτικής, η τοξοκέφαλη φάλαινα, ζει κατά μέσο όρο για 200 χρόνια. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο θηλαστικό στον πλανήτη και το μακροβιότερο, και πολλές έχουν βρεθεί με κομμάτια από καμάκια στο λίπος τους, τα οποία βρίσκονται εκεί από τον 19ο αιώνα.

Οι φάλαινες έχουν μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο που σχετίζεται με την επισκευή κατεστραμμένου DNA, κι έτσι μπορεί να προστατεύονται από τον καρκίνο. Ένα άλλο γονίδιο που σχετίζεται με την ανάπτυξη και την επισκευή των κυττάρων, θεωρείται ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση της γήρανσης. Η μελέτη αυτών των υπεραιωνόβιων φαλαινών ενδέχεται να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για την προοπτική της επιμήκυνσης της ανθρώπινης ζωής.

 4. Γιγάντια χελώνα

Η γιγάντια χελώνα κοιμάται για σχεδόν 16 ώρες τη μέρα και μπορεί να περάσει έναν χρόνο χωρίς να πιει νερό ή να φάει φαγητό. Αυτός ο χαλαρός και ήρεμος τρόπος ζωής τη βοηθά να ζει, κατά μέσο όρο, για 100 χρόνια. Κάποιες ζουν περισσότερο, όπως η γιγάντια χελώνα της Αλντάμπρα που πέθανε το 2006 σε ηλικία 250 ετών.

Μια γιγάντια χελώνα των Σεϊχελών, ο Jonathan (γεν. 1832) θεωρείται ότι είναι 191 ετών το 2024, κάτι που τον καθιστά το μακροβιότερο γνωστό ζωντανό ζώο της ξηράς. Ο Jonathan ζει στο νησί της Αγίας Ελένης, στο Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, αφού έφτασε εκεί μαζί με ανθρώπους από τις Σεϊχέλες το 1882.

5. Καρχαρίας της Γροιλανδίας

Ο καρχαρίας αυτός που ζει στα νερά της Γροιλανδίας, μπορεί να φτάσει τα 300-500 χρόνια. Είναι το μακροβιότερο γνωστό σπονδυλωτό στον κόσμο. Μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος τα 7 μέτρα, και τρέφεται με πολλά διαφορετικά ζώα, όπως ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά.

 6. Κροκόδειλοι του αλμυρού νερού

Αν επιβιώσουν μέχρι την ενηλικίωση, οι κροκόδειλοι του αλμυρού νερού ζουν πάνω από 70 χρόνια. Δεν υπάρχουν επαρκείς έγκυρες πληροφορίες σχετικά με το πόσο ακριβώς ζουν αυτά τα μεγαλόσωμα ερπετά. Παρόλα αυτά, καταγραφές που αφορούσαν δύο ιδιαίτερα μακρόβιους κροκόδειλους δείχνουν ότι μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 120 χρόνια.

Ο Cassius – ο μεγαλύτερος αιχμάλωτος κροκόδειλος στον κόσμο – θεωρείται ότι είναι 120 ετών. Πιάστηκε το 1984 στην Αυστραλία και από τότε βρίσκεται στο Πάρκο Κροκοδείλων Marineland, στο Green Island. Τότε θεωρούνταν ότι ήταν μεταξύ 30 και 80 ετών. Ο Cassius εξακολουθεί να μεγαλώνει, παρέχοντας στους επιστήμονες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη μακροζωία.

7. Η αθάνατη μέδουσα

Η μέδουσα Turritopsis dohrnii είναι το μοναδικό γνωστό αθάνατο είδος που υπάρχει στον πλανήτη μας. Θεωρητικά μπορεί να ζήσει για πάντα. Ανήκει στη συνομοταξία των κνιδόζωων. Κινείται και κολυμπά στο νερό, και έχει κωδωνοειδές κεφάλι και πλοκάμια που βοηθούν στο κολύμπι. Δεν έχει ούτε καρδιά, ούτε εγκέφαλο, και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Μεσόγειο θάλασσα. Πλέον εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, συχνά κολλώντας σε πλοία μέσα στο νερό και ταξιδεύοντας μαζί τους.

Οι μέδουσες Turritopsis Dohrnii αναπαράγονται σεξουαλικά. Τα αρσενικά εκλύουν το σπέρμα τους στο νερό, ενώ τα θηλυκά κυοφορούν τα αυγά στο στομάχι τους. Θεωρείται ότι η γονιμοποιήση λαμβάνει χώρα στο νερό, δημιουργώντας κάτι σαν προνύμφες, οι οποίες κάθονται στο βυθό και δημιουργούν αποικίες που λέγονται πολύποδες. Αυτοί οι πολύποδες αναπαράγονται ασεξουαλικά, δημιουργώντας ακριβή αντίγραφα του εαυτού τους. Τελικά, ανώριμες μέδουσες αναπτύσσονται μέσα από αυτές τις αποικίες. Χρειάζονται κάποιους μήνες για να φτάσουν στη σεξουαλική ωριμότητα, και στη συνέχεια ο κύκλος επαναλαμβάνεται.
 

ΠΗΓΗ topetmou.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις