Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ιδού γιατί η ελληνική οικονομία καταρρέει

Ιδού γιατί η ελληνική οικονομία καταρρέει

Του Θέμη Μπάκα*

Παρά τους διθυράμβους της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την (δήθεν) ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαμετρικά αντίθετη.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι κάκιστη. Αποτελεί δε το κεντρικό θέμα έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χώρα, με το Ecofin να καταδεικνύει στα συμπεράσματά του ότι επέρχεται ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Εκεί οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια η μεγάλη υστέρηση στην παραγωγικότητα και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων (εκτός των ακινήτων), οι τεράστιες εισαγωγές ακριβώς λόγω της αδυναμίας της εσωτερικής παραγωγής, και κατά συνέπεια το μεγάλο έλλειμα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Κι αυτό διότι οι εξαγωγές δείχνουν, επίσης, εικόνα κατάρρευσης! Τα στοιχεία αμείλικτα, οι αριθμοί «ξεροκέφαλοι», αποτυπώνουν τα εξής:

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Μάιο οι καθαρές εξαγωγές αγαθών (χωρίς  καύσιμα και πληθωρισμό) συρρικνώθηκαν κατά 3,2%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3%! Αυτό σημαίνει 5% αύξηση του ελλείματος!

Σήμερα, η ελληνική οικονομία με κρατικό χρέος 400 δισ. ευρώ, έχει έλλειμα κάπου στο 170% επί του ΑΕΠ, όταν στο Μνημόνιο μπήκαμε με 320 δισ. ευρώ χρέος και 125% επί του ΑΕΠ! 

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριζε ότι «σε 40 χρόνια η Ελλάδα θα δει το έλλειμμά της να μειώνεται στο 60% του ΑΕΠ»! 

Σε 40 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτυγχάνονται σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ ετησίως και θα προχωρήσουν αποφασιστικά οι μεταρρυθμίσεις. Τα ίδια έλεγαν και το 2010 ! 

Καθώς εισάγουμε σχεδόν διπλάσια σε αξία αγαθά από όσα εξάγουμε, το πρόβλημα είναι πρακτικά άλυτο, διότι η αύξηση της παραγωγικότητας στην Ελλάδα συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπάρχει σημαντικό και συνεχιζόμενο χάσμα μεταξύ της ελληνικής ωριαίας παραγωγικότητας σε μονάδες αγοραστικής δύναμης και της αντίστοιχης παραγωγικότητας της ΕΕ, δεδομένου ότι το 2023 η παραγωγικότητα της Ελλάδας ανήλθε στο 57,4% του μέσου όρου της ΕΕ» επισημαίνει η έκθεση της ΕΕ. 

Επίσης, η Κομισιόν τονίζει πως «το πολύ χαμηλό επίπεδο των συνολικών επενδύσεων στην Ελλάδα αποτελεί τροχοπέδη για την αύξηση της παραγωγικότητας». 

Κι όλα αυτά, καθώς το 2023 οι καθαρές ιδιωτικές επενδύσεις σε αξία είναι από τις πιο χαμηλές στην ΕΕ αναφέρει η ίδια έκθεση. Δηλαδή, δεν υπάρχουν επενδύσεις! Κι όμως, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ακριβώς το αντίθετο: «Κύμα επενδύσεων»!

Και το «κερασάκι στην τούρτα» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης: «Η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή επενδυτικών αγαθών, γεγονός που καθιστά τις επιχειρήσεις ευάλωτες σε διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και σε απρόβλεπτες εξελίξεις των τιμών παραγωγού».

Επόμενο είναι η Ελλάδα να έχει τον χαμηλότερο βαθμό ενσωμάτωσης στην ενιαία αγορά, καθώς ο μέσος όρος των εισαγωγών και των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών, αντιπροσώπευε το 2022 μόλις το 21,9 % του ΑΕΠ, έναντι 46 % που ήταν ο μέσος όρος της ΕΕ!

Ακόμη και ο βασικός άδηλος πόρος της χώρας που είναι ο τουρισμός, παρά τα εγκωμιαστικά ρεπορτάζ, δεν πάει πολύ καλά και σε καμία περίπτωση δεν φτάνει για να σώσει την παρτίδα στο εξωτερικό άνοιγμα της χώρας.

Και τί δείχνουν όλα αυτά; Μα μια ιδιαίτερα ευάλωτη και εύθραυστη οικονομία, η οποία στην πρώτη διεθνή αναταραχή των αγορών θα αντιμετωπίσει καίρια ζητήματα!

ΣΣ: Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις