Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εύβοια: Στο έλεος της φωτιάς πάλι το νησί - Εφιαλτική νύχτα για τους κατοίκους

Εύβοια: Στο έλεος της φωτιάς πάλι το νησ...

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, το μεσημέρι της Τετάρτης, στον Πισσώνα Ευβοίας

Άνιση μάχη με τις φλόγες, για ακόμη μια νύχτα στην πολύπαθη Εύβοια, αναμένεται να δώσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πισσώνας να καίει ανεξέλεγκτη.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν καθ’ όλη τη διάρκεια του απογεύματος, αλλά και της γεωμορφολογίας του εδάφους, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλη έκταση. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την πυροσβεστική, οι άνεμοι έφταναν ακόμη και τα 8 μποφόρ, ενώ άλλαζαν συνεχώς κατευθύνσεις. Τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας, δε, δημιουργούν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς.

 Προς το παρόν, δεν απειλείται άμεσα κάποιος οικισμός, με τη φωτιά να καίει πευκοδάσος το οποίο παρέμεινε άθικτο στις προηγούμενες πυρκαγιές.

 Κάτοικοι, από την πλευρά τους, προσπαθούν να δημιουργήσουνζώνες προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιες ζώνες δημιουργήθηκαν στο χωριό Αφράτι αλλά και στα Καμάρια, για να τα προστατέψουν και να δώσουν τον χρόνο στις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν την φωτιά, ενώ έχουν δημιουργήσει και ενδιάμεσες ζώνες με οχήματα και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν μια μικρή έστω υποχώρηση των ισχυρών ανέμων.

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Στο σημείο αναμένεται να επιχειρούν όλο το βράδυ 183 πυροσβέστες (συμπεριλαμβανομένων και Μολδαβών πυροσβεστών που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών) με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών.

 Για την αεροπυρόσβεση είχαν διατεθεί, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, 19 εναέρια μέσα (11αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα) εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό.

Τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν, επίσης, με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112
Λίγο πριν τις 16:30 εξεδόθη μήνυμα από το 112, που ζητούσε από τους κατοίκους στην περιοχή Αφράτι να απομακρυνθούν προς Βασιλικό.

 Ακολούθησε, λίγο μετά τις 17:30, δεύτερο μήνυμα για εκκένωση τριών ακόμη οικισμών. Πρόκειται για τα χωριά Καμάρι, Καλύβια και Αγιο Γεώργιο, οι κάτοικοι των οποίων καλούνταν να απομακρυνθούν προς τη Χαλκίδα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις