Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BODY & SOUL

/

Θέλετε να είστε πιο ευτυχισμένοι; Αυτές οι 5 συνήθειες σίγουρα θα σας βοηθήσουν!

freepik.com

freepik.com

Αν κοιτάξτε γύρω σας τους φίλους και την οικογένειά σας είναι προφανές ότι κάποιοι άνθρωποι θεωρούν το ποτήρι μισογεμάτο, ενώ άλλοι το θεωρούν μισοάδειο

Οι εξαιρετικά χαρούμενοι άνθρωποι διαθέτουν κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες που τους βοηθούν να διατηρούν την ευτυχία τους καθημερινά.

Σύμφωνα με ειδικούς αν δοκιμάστε τις συνήθειες τους, θα παρατηρήστε διαφορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.

Αν κοιτάξετε γύρω σας τους φίλους και την οικογένειά σας - ακόμα και τον εαυτό σας - είναι προφανές ότι κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το ποτήρι μισογεμάτο, ενώ άλλοι το βλέπουν μισοάδειο.

 «Μερικοί άνθρωποι είναι απλώς πιο ευτυχισμένοι από άλλους. Δεν χρειάζεται να δουλέψουν γι' αυτό, σωστά; Απλώς είναι», δήλωσε πρόσφατα o κοινωνικός ψυχολόγος Sonja Lyubomirskyστον επικεφαλής ιατρικό ανταποκριτή του CNN Dr. Sanjay Gupta στο podcast του Chasing Life.Ο Lyubomirsky, διακεκριμένος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Riverside, μελετά την ευτυχία για περισσότερα από 35 χρόνια. Έχει επίσης γράψει μερικά βιβλία σχετικά με το θέμα, μεταξύ των οποίων και το «The How of Happiness: Μια νέα προσέγγιση για να αποκτήσετε τη ζωή που θέλετε».

Ως μια αφηρημένη έννοια που είναι υποκειμενική, η ευτυχία είναι ένα ολισθηρό θέμα προς μελέτη: Η συναισθηματική κατάσταση είναι δύσκολο να οριστεί, πόσο μάλλον να μετρηθεί αντικειμενικά.

 «Η ευτυχία έχει δύο συνιστώσες», δήλωσε ο Lyubomirsky, σημειώνοντας ότι χρειάζεστε και τις δύο πτυχές για να είστε “ευτυχισμένος” άνθρωπος. «Η βίωση θετικών συναισθημάτων - έτσι οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι είναι πιο πιθανό να βιώνουν αρκετά συχνά όπως χαρά, ενθουσιασμό, ηρεμία, περιέργεια, στοργή, υπερηφάνεια - αυτό είναι το ένα συστατικό. Η δεύτερη συνιστώσα είναι κατά κάποιον τρόπο να έχεις την αίσθηση ότι η ζωή σου είναι καλή, ότι είσαι ικανοποιημένος με τη ζωή σου».

Τα πάντα ξεκινούν με τη θέληση

Οι ερευνητές μετρούν αυτά τα στοιχεία κάνοντας στους ανθρώπους ερωτήσεις όπως «Πόσο συχνά βιώνετε χαρά, ηρεμία, περιέργεια;» και «Πόσο ικανοποιημένος είστε από τη ζωή σας;». Ορισμένες πτυχές της ευτυχίας μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με την εξέταση εγκεφαλικών δομών και χαρακτηριστικών του προσώπου, ακόμη και με την ανάλυση της φωνής. Αντί να έχουν ένα καθορισμένο σημείο ευτυχίας, είπε ο Lyubomirsky, τα άτομα έχουν ένα καθορισμένο εύρος.

 Ένα μεγάλο ερώτημα για τους ερευνητές (και για πολλούς από εμάς) επιστρέφει σε αυτό το ζήτημα του μισογεμάτου ή μισοάδειου ποτηριού: Μπορείτε να αλλάξετε το καθορισμένο εύρος σας για να γίνετε ένα πιο ευτυχισμένο άτομο; Ο Lyubomirsky είπε ότι είναι εφικτό σε έναν ορισμένο βαθμό.

 «Δεν μπορείτε να αλλάξετε τη γενετική σας», είπε. Σημείωσε επίσης ότι το να προσπαθήσετε να αλλάξετε τις συνθήκες στη ζωή σας -όπως να βρείτε μια νέα δουλειά ή να ξεκινήσετε μια σχέση- θα σας οδηγήσει μόνο μέχρι ένα σημείο. «Και τι μας μένει λοιπόν; Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε», είπε. «Μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Μπορούμε να αναπτύξουμε νέες συνήθειες». Η ίδια και άλλοι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να έχουν ορισμένες συνήθειες. Ποιες συνήθειες μπορείτε να υιοθετήσετε για να αυξήσετε το επίπεδο της ευτυχίας σας; Ο Lyubomirsky έχει αυτές τις πέντε συμβουλές.

Πηγαίνετε με τη «ροή»

«Όταν είσαι τόσο πλήρως αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις που δεν παρατηρείς το πέρασμα του χρόνου, βρίσκεσαι σε μια κατάσταση που ονομάζεται «ροή», η οποία συνδέεται με τη χαρά», δήλωσε ο Lyubomirsky. «Προσπαθήστε να αυξήσετε τον αριθμό των εμπειριών ροής στην καθημερινή σας ζωή στις οποίες «χάνετε» τον εαυτό σας - εμπειρίες που είναι προκλητικές και απορροφητικές».

 Δεν χρειάζεται να αγωνιστείτε σε έναν αγώνα τένις με υψηλά στοιχήματα ή να ανεβείτε στο Έβερεστ, αλλά δοκιμάστε κάτι τόσο απλό όσο η ολοκλήρωση μιας ομαδικής εργασίας στο γραφείο, το παιχνίδι με τα παιδιά σας ή η απόλαυση ενός χόμπι με τον σύντροφό σας.

Εξασκηθείτε σε τυχαίες πράξεις καλοσύνης

«Το να είστε ευγενικοί με τους άλλους ανθρώπους επιφέρει έναν καταρράκτη θετικών αποτελεσμάτων. Σας κάνει να αισθάνεστε γενναιόδωροι και ικανοί, σας οδηγεί να αισθάνεστε ευγνώμονες για τη δική σας κατάσταση και σας δίνει μια μεγαλύτερη αίσθηση διασύνδεσης με τον κόσμο», δήλωσε ο Lyubomirsky.

 «Δίνει επίσης χαρά στους άλλους ανθρώπους και τους οδηγεί στο να σας συμπαθούν περισσότερο και να ανταποδίδουν σε στιγμές ανάγκης σας, γεγονός που με τη σειρά του συμβάλλει στην καλλιέργεια της δικής σας αυτοεκτίμησης. Έτσι, η άσκηση πράξεων καλοσύνης ενεργοποιεί αυτό που οι θετικοί ψυχολόγοι αποκαλούν «ανοδικό σπιράλ».

Αυτές οι πράξεις καλοσύνης μπορεί να απευθύνονται σε φίλους ή σε αγνώστους- μπορεί να είναι είτε άμεσες είτε ανώνυμες, αυθόρμητες ή προγραμματισμένες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν ξέρετε τι να κάνετε;

Ο Lyubomirsky έχει κάποιες προτάσεις: Πληρώστε τα διόδια του αυτοκινήτου πίσω σας, βάψτε το σπίτι ενός γείτονα, μαζέψτε τα σκουπίδια στη γειτονιά σας, διδάξτε σε έναν αναλφάβητο ενήλικα να διαβάζει, σώστε ένα ζώο, επισκεφθείτε έναν οίκο ευγηρίας, βοηθήστε έναν άγνωστο να μεταφέρει ένα πακέτο, κάντε μια οικιακή εργασία (ακόμη και όταν δεν είναι η σειρά σας), γράψτε μια ευχαριστήρια κάρτα στον ταχυδρόμο ή τον σκουπιδιάρη σας ή απλώς χαμογελάστε σε κάποιον που αισθάνεται θλίψη.

Φροντίστε τις σχέσεις σας

Όταν πρόκειται για το επίπεδο της ευτυχίας σας, οι προσωπικές σχέσεις έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από τα χρήματα, τον τίτλο εργασίας ή ακόμη και την υγεία σας. «Το να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με το σύντροφο, το σύζυγο ή τα παιδιά σας ή να επανασυνδέεστε με παλιούς φίλους, είναι σίγουροι τρόποι για να αυξήσετε τα δικά σας και των άλλων τα μέσα επίπεδα χαράς», δήλωσε ο Lyubomirsky. «Αυτή την εβδομάδα, επιλέξτε μια σχέση που χρειάζεται ενίσχυση και επενδύστε χρόνο και ενέργεια στη θεραπεία, την καλλιέργεια, την επιβεβαίωση και την απόλαυσή της». Αυτή η μικρή επένδυση μπορεί να αποδώσει πολλά.

Εκφράστε ευγνωμοσύνη

Το να μετράτε τις ευλογίες σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε απολογισμό των θετικών πραγμάτων στη ζωή σας. «Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αφιερώσετε χρόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να σκεφτείτε τα τρία ή πέντε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Lyubomirsky. «Αυτό μπορεί να γίνει μέσω περισυλλογής όταν πέφτετε για ύπνο το βράδυ ή κατά τη διάρκεια της μετακίνησής σας, γράφοντας σε ένα ημερολόγιο ή μοιραζόμενοι τις ευγνώμονες σκέψεις σας με ένα κοντινό σας πρόσωπο». Μια άλλη ιδέα είναι να τηλεφωνήσετε ή να γράψετε ένα σημείωμα εκτίμησης σε ένα σημαντικό πρόσωπο στη ζωή σας, το οποίο δεν έχετε ευχαριστήσει ποτέ σωστά. «Κάντε το τακτικά, αλλά όχι πολύ συχνά, καθώς η άσκηση μπορεί να χάσει τη φρεσκάδα και το νόημά της», είπε. Η έκφραση ευγνωμοσύνης θα σας ενθαρρύνει να εκτιμήσετε την καλή σας τύχη και θα σας βοηθήσει να περάσετε το υπόλοιπο της ημέρας ή της εβδομάδας, σημείωσε ο Lyubomirsky.

Γιορτάστε τα καλά νέα

Το να μοιράζεστε επιτυχίες και επιτεύγματα με άλλους έχει συνδεθεί με αυξημένη χαρά και ευεξία. «Έτσι, όταν εσείς ή ο σύζυγος ή ο ξάδελφος ή ο καλύτερος φίλος σας κερδίζει μια τιμή, συγχαρείτε τους και γιορτάστε», δήλωσε ο Lyubomirsky. «Προσπαθήστε να απολαύσετε την περίσταση στο έπακρο. Το να μεταδίδετε και να χαίρεστε τα καλά νέα σας οδηγεί στο να απολαμβάνετε και να απολαμβάνετε την παρούσα στιγμή, καθώς και στο να ενισχύετε τις σχέσεις με τους άλλους».

 Είπε ότι αυτή η δυναμική πρέπει να επεκτείνεται και στον εαυτό σας: «Μην αποφεύγετε την υπερηφάνεια - χτυπήστε τον εαυτό σας στην πλάτη, πείτε στον εαυτό σας πόσο σκληρά δουλέψατε για αυτή τη στιγμή, φανταστείτε πόσο εντυπωσιασμένοι μπορεί να είναι οι άνθρωποι». Και μετά ανοίξτε το μπουκάλι σαμπάνιας ή μηλίτη.

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being