Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MORE SPORTS

/

Παρίσι 2024: Έσπασε τη σιωπή της η Κελίφ - «Να δοθεί τέλος στον εκφοβισμό - Μπορεί να καταστρέψει ανθρώπους»

Παρίσι 2024: Έσπασε τη σιωπή της η Κελίφ...

Τι δήλωσε

Η πυγμάχος Ιμανέ Κελίφ δήλωσε ότι το κύμα επιθέσεων που έχει αντιμετωπίσει λόγω παρανοήσεων για το φύλο της «βλάπτει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» και ζήτησε να δοθεί ένα τέλος στον εκφοβισμό των αθλητών.

Η Αλγερινή αθλήτρια μίλησε για την ταραχώδη Ολυμπιακή της εμπειρία σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής στο SNTV του Associated Press.

«Στέλνω ένα μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου να τηρούν τις Ολυμπιακές αρχές, να απέχουν από τον εκφοβισμό όλων των αθλητών, γιατί αυτό έχει συνέπειες, τεράστιες συνέπειες» είπε η Κελίφ. «Μπορεί να καταστρέψει ανθρώπους, να σκοτώσει τις σκέψεις, το πνεύμα και το μυαλό των ανθρώπων. Μπορεί να διχάσει τους ανθρώπους. Και γι’ αυτό, ζητώ να απέχουν απ’ τον εκφοβισμό».

Οι νίκες της Κελίφ και της πυγμάχου Λιν Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν στα ρινγκ του Παρισιού είναι από τις μεγαλύτερες αμφιλεγόμενες ιστορίες των Αγώνων του Παρισιού, με έντονη αντιπαράθεση. Και οι δύο γυναίκες έχουν κερδίσει τα πρώτα Ολυμπιακά τους μετάλλια, ενώ έχουν έρθει αντιμέτωπες με διαδικτυακό εκφοβισμό (cyber bulling) βασισμένο σε αβάσιμες πληροφορίες για το φύλο τους (ίντερσεξ), γεγονός που οδήγησε σε συζητήσεις σχετικές με την επιλεξιμότητα και την ταυτότητα φύλου στον αθλητισμό.

Η 25χρονη Κελίφ ένιωσε πίεση και μίλησε για τον πόνο που βιώνει, μακριά από το σπίτι της, στην πιο σημαντική διοργάνωση της καριέρας της.

«Είμαι σε επαφή με την οικογένειά μου δύο φορές την εβδομάδα. Ελπίζω να μην επηρεάστηκαν βαθιά» είπε. «Ανησυχούν για μένα. Ελπίζω, με τη βοήθεια του Θεού, αυτή η κρίση να καταλήξει σε ένα χρυσό μετάλλιο, και αυτό θα ήταν η καλύτερη απάντηση.»

Οι αντιδράσεις σχετικά με τις δύο αθλήτριες ενισχύθηκαν από τους ισχυρισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (IBA), η οποία έχει αποκλειστεί μόνιμα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ότι τόσο η Κελίφ όσο και η Γιου Τινγκ απέτυχαν σε τεστ επιλεξιμότητας φύλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 –  η Καρίνι θα λάβει χρηματικό έπαθλο από την IBA, παρά την ήττα της από την Κελίφ, ισοδύναμο με αυτό ενός Ολυμπιονίκη.

Η Κελίφ αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν είχε υποβληθεί σε άλλες εξετάσεις πέρα από αυτές, λέγοντας ότι δεν ήθελε να μιλήσει γι’ αυτό. Ωστόσο, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και στον πρόεδρό της, Τόμας Μπαχ, για τη στήριξή τους.

 Η ΔΟΕ δήλωσε ότι η Κελίφ και η Γιου Τινγκ πληρούσαν τα κριτήρια για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, καταδικάζοντας τα «ασαφή πρότυπα δοκιμών» και τη «μη διαφανή» διακυβέρνηση της IBA στο άθλημα της πυγμαχίας.

Η Κελίφ συμμετείχε για αρκετά χρόνια χωρίς προβλήματα σε τουρνουά της IBA, μέχρι που αποκλείστηκε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της περασμένης χρονιάς. Ο οργανισμός, αρνείται να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τους ελέγχους που οδήγησαν στον αποκλεισμό.

«Ξέρω ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή μου έχει αποδώσει δικαιοσύνη και είμαι ευχαριστημένη με αυτή τη λύση γιατί δείχνει την αλήθεια», είπε η Κελίφ, η οποία πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει σε φήμες ή κατηγορίες να την αποτρέψουν από το να κερδίσει το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Αλγερίας στην πυγμαχία γυναικών.

«Δεν με ενδιαφέρει η γνώμη κανενός», τόνισε την επόμενη μέρα από τη νίκη της επί της Άνα Λούκα Χαμόρι από την Ουγγαρία. «Ήρθα εδώ για ένα μετάλλιο και για να αγωνιστώ για ένα μετάλλιο. Θα αγωνιστώ σίγουρα για να βελτιωθώ (και) να γίνω καλύτερη, και με τη βοήθεια του Θεού, θα βελτιωθώ, όπως κάθε άλλος αθλητής.» Όπως σημείωσε η Telegraph, είχε πει επίσης: «Είμαι γυναίκα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports