Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΤΙΒΟΣ

/

Παρίσι 2024: Ολόχρυσος ο Μίλτος Τεντόγλου - Πέταξε στα 8,48μ. και έγραψε ιστορία

Παρίσι 2024: Ολόχρυσος ο Μίλτος Τεντόγλο...

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε ξανά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση στον τελικό του μήκους με άλμα στα 8 μέτρα και 48 εκατοστά

Ο Μίλτος Τεντόγλου προσέθεσε ακόμη ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο παλμαρέ του, καθώς ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο άλμα εις μήκος, φέρνοντας για άλλη μία φορά επιτυχία στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν αποφασισμένος όχι μόνο να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει στο Τόκιο πριν από τρία χρόνια (με άλμα τότε στα 8.41, στην έκτη και τελευταία προσπάθεια) αλλά να ανέβει στην κορυφή του κόσμου με εμφατικό τρόπο και το πέτυχε, με το καλύτερό του άλμα να είναι στα 8.48μ, που δεν άφησε στους αντιπάλους του το παραμικρό περιθώριο να τον αμφισβητήσουν.

Ουδείς άλλος στην ιστορία του μήκους, πέραν του θρυλικού Καρλ Λιούις ο οποίος κατέκτησε τέσσερα σερί χρυσά στο αγώνισμα (1984, 1988,1992, 1996), έχει ανάλογο επίτευγμα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896! Μετά τον αξεπέραστο Λιούις, ο Μίλτος είναι ο μοναδικός που έχει δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο μήκος!

Παράλληλα, χάρισε στην Ελλάδα το έβδομο μετάλλιο στο Παρίσι, το οποίο φυσικά είναι το πρώτο από χρυσάφι καθώς είχαν προηγηθεί ένα ασημένιο και πέντε χάλκινα σε μια εξαιρετική συγκομιδή για την Team Hellas. 

Η εξέλιξη του τελικού

Ο μεγάλος τελικός άρχισε με ένα μεγάλο άλμα του Ιταλού Φουρλάνι στα 8,34μ. επίδοση που έδειξε εξαρχής στον Έλληνα πρωταθλητή ότι ο αγώνας δεν θα ήταν εύκολος. Παράλληλα, όμως του έδωσε έξτρα κίνητρο για μεγάλα άλματα. Στην πρώτη του προσπάθεια προσγειώθηκε στα 8,27μ. δείχνοντας μεμιάς τις διαθέσεις του...

Ο Φουρλάνι έκανε δεύτερο εξαιρετικό άλμα στα 8,25μ. αλλά ο Τεντόγλου έστειλε μήνυμα... χρυσού κάνοντας απίθανη πτήση στα 8,48μ. στην δεύτερη προσπάθειά του! Ο Τζαμαϊκανός Πίνοκ μπήκε στη μάχη των μεταλλίων με άλμα στα 8,36μ.

Στην τρίτη προσπάθεια ο Τεντόγλου έκανε το... χειρότερό του άλμα στα 8,24μ., επίδοση που μέχρι τότε δεν είχαν περάσει οι εννέα απ' τους δώδεκα του τελικού! Αναζητώντας τη μεγάλη επίδοση ο Τεντόγλου έφτασε στα 8,36μ. στην τέταρτη επίδοση ενδεικτικό της τροματικής σταθερότητας που είχε στον αγώνα του.

Η πέμπτη προσπάθεια του Τεντόγλου ήταν στα 8,31μ. Όσοι προσπάθησαν στη συνέχεια, φυσικά και δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν καν την καλύτερη επίδοση του Μίλτου, ο οποίος δοκίμασε και μια έκτη προσπάθεια κυνηγώντας το πανελλήνιο ρεκόρ, όμως βγήκε άκυρος και ολοκλήρωσε τον αγώνα του με ένα πλατύ χαμόγελο για το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στο Παρίσι...

Οι απονομές του τελικού του άλματος εις μήκος είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη 7 Αυγούστου και ώρα 19:37 (περίπου).

Το 14ο μετάλλιο της καριέρας του σε μεγάλες διοργανώσεις

Ολυμπιακοί Αγώνες: 2 (2 χρυσά)
Παγκόσμιο ανοικτού στίβου: 2 (1 χρυσό, 1 ασημένιο)
Παγκόσμιο κλειστού: 3 (3 χρυσά)
Ευρωπαϊκό ανοικτού στίβου: 3 (3 χρυσά)
Ευρωπαϊκού κλειστού στίβου: 3 (3 χρυσά)
Diamond League: 1 (1 χρυσό)

* Η Ελλάδα πλέον αριθμεί 7 στο Παρίσι, με τα υπόλοιπα 6 να είναι το ασημένιο του Απόστολου Χρήστου στα 200μ. ύπτιο, και τα χάλκινα μετάλλια των Καραλή (επί κοντώ), Πετρούνια (κρίκοι), Τσελίδη (τζούντο), Φίτσιου-Κοντού (κωπηλασία) και Γκαϊδατζή-Παπακωνσταντίνου (κωπηλασία). Αξίζει να σημειωθεί πως με το χρυσό του Τεντόγλου η Ελλάδα αριθμεί πλέον 128 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ανίκητος ο Μίλτος Τεντόγλου!

Η όμορφη στιγμή του Μίλτου με τον Λευτέρη Πετρούνια

Δείτε το βίντεο με το εκπληκτικό άλμα που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο

Τα Γρεβενά πανηγύρισαν το μετάλλιό του

H πλατεία της πόλης των Γρεβενών πλημμύρισε από κόσμο, συμπατριώτες του Μίλτου Τεντόγλου, που σχημάτισαν τη δική τους «κερκίδα» για να παρακολουθήσουν μέσα από τη γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί, λεπτό προς λεπτό, τη μάχη για την παραμονή του στο «θρόνο» του μήκους, κάτι που κατάφερε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports