Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Χυμός κράνμπερι: Το απρόσμενο όφελος για την υγεία του προστάτη στους άνδρες

ΦΩΤΟ pixabay

ΦΩΤΟ pixabay

Πώς τα κράνμπερι βοηθούν ασθενείς με καρκίνο του προστάτη

Ο χυμός κράνμπερι, είναι κάτι περισσότερο από ένα δημοφιλές συστατικό για κοκτέιλ. Είναι μία πλούσια πηγή βιταμίνης C και μία πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών.

Επιπλέον, τα κράνμπερι περιέχουν βιταμίνη Ε, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και χολίνη.

Η κατανάλωση χυμού από κράνμπερι, θεωρείται ότι βοηθά στην υγεία της ουροδόχου κύστης, την πρόληψη του έλκους, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την καταπολέμηση της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες και τη βελτίωση της πέψης.

 Κάποια στιγμή στη ζωή τους, οι άνδρες μπορεί να αναζητήσουν φυσικούς τρόπους για να ενισχύσουν την υγεία του προστάτη καθώς μεγαλώνουν, και ο χυμός κράνμπερι, θα μπορούσε να βοηθήσει και σε αυτή την περίπτωση.

 Σύμφωνα με μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή του 2016, η καθημερινή κατανάλωση σκόνης κράνμπερι, μείωσε τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Τα αυξημένα επίπεδα PSA, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ενεργού καρκίνου.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής της διατροφής και της άσκησης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη φυσική μείωση των επιπέδων PSA.

Πριν δούμε το πώς τα κράνμπερι μπορούν να βοηθήσουν στον καρκίνο του προστάτη, ας δούμε λίγο την προέλευση και τη σύνθεση τους. Τα κράνμπερι είναι στρογγυλά ή επιμήκη κόκκινα μούρα με έντονη, ξινή γεύση. Προέρχονται από  φυτά που ανήκουν στην οικογένεια Ericaceae.

 Φυτρώνουν στη βορειοανατολική Αμερική και χρησιμοποιούνται σε πίτες, ψωμιά, μπισκότα, μάφιν, κοκτέιλ (χυμό από cranberries), σαλάτες, ελιές και άλλα. Ο χυμός έχει ελαφρώς γλυκόξινη γεύση, με μια πικρή επίγευση, γεγονός που δεν αρέσει σε όλους τους ανθρώπους.

Πώς τα κράνμπερι βοηθούν ασθενείς με καρκίνο του προστάτη
Η μελέτη του 2016, σημείωσε ότι τα κράνμπερι περιέχουν συστατικά, που μπορεί να ρυθμίσουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Η έρευνα δείχνει, ότι το εκχύλισμα από κράνμπερι, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης (κυκλίνη) που εμπλέκεται στην εισβολή και μετάσταση του καρκίνου του προστάτη.

Τα κράνμπερι, μειώνουν επίσης τη δραστηριότητα των μεταλλοπρωτεϊνασών μήτρας (MMPs). Οι MMPs, μπορούν να ενισχύσουν τη μετανάστευση των καρκινικών κυττάρων, την εισβολή, τη μετάσταση και την αγγειογένεση (δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων), σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη.

Επιπλέον, είναι πιθανό, ότι ο χυμός από κράνμπερι αναστέλλει ή προλαμβάνει τη λοίμωξη από το H. pylori, η οποία είναι μια κύρια αιτία του καρκίνου του στομάχου. Στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη, οι περισσότερες από τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, φαίνεται να επικεντρώνονται στο πώς οι ενώσεις που βρίσκονται στον χυμό από κράνμπερι βοηθούν στην αναστολή της εξάπλωσης του καρκίνου σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.

Επομένως, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, εάν  ο χυμός από κράνμπερι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη σε υγιείς ανθρώπους. Ωστόσο, ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι η μόνη πάθηση, στην οποία μπορεί να βοηθήσει ο χυμός από κράνμπερι.

Ο χυμός κράνμπερι, συχνά συνίσταται ως σπιτική θεραπεία σε άνδρες οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με διόγκωση του προστάτη ή καλοήθη υπερπλασία (BPH). Τα φυτοθρεπτικά συστατικά του φρούτου, πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην υγεία της ουροδόχου κύστης, γι’ αυτό πιθανώς συνιστάται για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI).

Στην περίπτωση διόγκωσης του προστάτη, οι ευεργετικές ενώσεις του χυμού, θα μπορούσαν να βελτιώσουν ορισμένα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την πάθηση, όπως η συχνή νυχτερινή, η επείγουσα ανάγκη για ούρηση και η αδύναμη ροή ούρων.

Πώς να καταναλώστε το χυμό κράνμπερι
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι η διατροφή είναι μόνο ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη διατήρηση της υγείας του προστάτη. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η άσκηση, η λήψη επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης D, η διαχείριση του στρες, το κάπνισμα και ο τακτικός έλεγχος, ειδικά εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο.

Έτσι, είναι ευεργετικό να συμπεριλάβετε ένα ποτήρι χυμό από κράνμπερι στη διατροφή σας, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ή BPH. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα πρόσθετα σάκχαρα και τα συντηρητικά, που συνοδεύουν τους χυμούς που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ.

Ο χυμός κράνμπερι , όταν παρασκευάζεται χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, περιέχει περίπου 31 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι. Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές είναι να εξετάζετε τα συστατικά του χυμού, για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, συντηρητικά, τεχνητά πρόσθετα ή αρώματα και να αποφεύγετε την κατανάλωση κοκτέιλ με φρούτα.

Εάν αποφασίσετε να φτιάξετε χυμό στο σπίτι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε τα κράνμπερι σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Μαγειρέψτε μέχρι να σκάσουν τα μούρα, σουρώστε το μείγμα σε μπουκάλια και αφήστε το να κρυώσει.

Τι παρενέργειες έχει ο χυμός κράνμπερι
Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας χυμού κράνμπερι, μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια, σε ορισμένους ανθρώπους. Αν και είναι ασυνήθιστο, είναι δυνατόν να προκαλέσεις αλλεργικές αντιδράσεις σε ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στα κράνμπερι.

Τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης, περιλαμβάνουν κνίδωση, φαγούρα, πρήξιμο στο στόμα και δυσκολία στην αναπνοή.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being