Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πύργος: Ανησυχία από το θάνατο του 48χρονου από τσίμπημα αράχνης

Πύργος: Ανησυχία από το θάνατο του 48χρο...

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έως 5 τσιμπήματα από δηλητηριώδεις αράχνες το χρόνο μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Σοκ και ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος 48χρονου στον Πύργο Ηλείας, που δέχθηκε τσίμπημα από αράχνη.

Οι αφόρητοι πόνοι που ένιωθε στο πόδι του τον είχαν οδηγήσει αρχικά σε ιδιώτη ορθοπεδικό, ο οποίος δεν διαπίστωσε κάποιο σχετικό πρόβλημα και τον παρέπεμψε στο νοσοκομείο Πύργου. Μέσα σε λίγες ώρες η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο θάνατος του 48χρονου που παραθέριζε στην περιοχή, αποδίδεται σε τσίμπημα αράχνης, πιθανότατα της «καφέ ερημίτισσας», μιας από τις τρεις αράχνες με επικίνδυνο δηλητήριο. Οι άλλες δύο είναι η μαύρη χήρα και η χιλιανή ερημίτισσα.

 “Για τη μαύρη χήρα υπάρχει αντίδοτο και γνωρίζω ότι υπάρχει και στην Ελλάδα. Για την άλλη, την καφέ, δεν υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν σε κάποιες μεμονωμένες χώρες κάποια σκευάσματα τα οποία έχουν φτιάξει οι ίδιες χώρες. Δεν είναι εμπορικά σκευάσματα και έχουν χρησιμοποιηθεί στη Νότια Αμερική” εξήγησε ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου μιλώντας στο ΕΡΤNews.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έως 5 τσιμπήματα από δηλητηριώδεις αράχνες το χρόνο μπορεί να είναι θανατηφόρα.

«Όσον αφορά τους θανάτους από τσίμπημα αράχνης στις ΗΠΑ, με 400 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφονται κατά μέσο όρο επτά θάνατοι ετησίως» είπε η Ντόρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews. «Η ιατροδικαστική εξέταση, μαζί με τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί αν κάποιο περιστατικό σχετίζεται με τσίμπημα αράχνης. Οι αράχνες δεν είναι συνήθως επιθετικές και τσιμπούν μόνο αν ενοχληθούν» σημείωσε η κ. Ψαλτοπούλου.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο επικίνδυνα είδη, η μαύρη χήρα και η καφέ αράχνη ερημίτης, τα τσιμπήματα των οποίων είναι σπάνια. Τα τσιμπήματα μπορεί να συμβούν σε εξωτερικούς χώρους ή σε εσωτερικούς, όπως υπόγεια ή εγκαταλελειμμένα κτίρια. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από τη συγκέντρωση και την ποσότητα του δηλητηρίου» ανέφερε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.

 «Οι μαύρες χήρες παράγουν νευροτοξίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει παράλυση μυών, ενώ η καφέ αράχνη ερημίτης παράγει αιμορραγική τοξίνη, που προκαλεί νεκρωτικά έλκη δέρματος και γάγγραινα. Σπανίως μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις», υπογράμμισε η κ. Ψαλτοπούλου.

«Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τοπικά τα τσιμπήματα με αντισταμινικά και ψυχρά επιθέματα, ενώ σε περίπτωση γενικευμένων συμπτωμάτων ή σοβαρού πόνου, είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια άμεσα. Αντιβιοτικά μπορεί να χρειαστούν για την αντιμετώπιση μικροβίων και η συμπτωματική αγωγή μπορεί να είναι σωτήρια για τη ζωή μας. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της αναλογικής συγκέντρωσης της τοξίνης στο σώμα τους», επισήμανε η κ. Ψαλτοπούλου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις