Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Βίντεο από τη σπείρα που ανατίναζε ΑΤΜ – Εξιχνιάστηκαν 10 διαρρήξεις

Βίντεο από τη σπείρα που ανατίναζε ΑΤΜ –...

Η ελληνική αστυνομία ταυτοποίησε τα μέλη σπείρας που ανατίναζε ΑΤΜ τραπεζών στην Ελλάδα, με τη διαβόητη μέθοδο Plofraak

Η ελληνική αστυνομία ταυτοποίησε μέλη σπείρας που ανατίναζε ΑΤΜ τραπεζών στην Ελλάδα, με τη διαβόητη μέθοδο Plofraak. 

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν ένας 29χρονος Ρουμάνος και ένας 41χρονος Μολδαβός, ως μέλη της σπείρας που μετά την εγκληματική τους δράση στη χώρα μας διέφυγαν στο εξωτερικό. Αγνωστη παραμένει η ταυτότητα τουλάχιστον άλλων τριών συνεργών τους. Εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες εγκληματικές πράξεις, ενώ σε συνεργασία με διεθνείς αστυνομικούς οργανισμούς διερευνάται και η διεθνής δράση τους. 

 Συνολικά εξιχνιάστηκαν δέκα περιστατικά εκρήξεων σε ΑΤΜ της Αττικής, αλλά και της Φθιώτιδας. Σε ένα από αυτά τα περιστατικά, οι δράστες είχαν ανατινάξει και τα τέσσερα ΑΤΜ ισάριθμων τραπεζών μέσα στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα. Από εκείνο και μόνο το χτύπημα οι δράστες είχαν αποκομίσει πάνω από 161.000 ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνά τα 516.090 ευρώ. 

Η εγκληματική δράση τους στην Ελλάδα ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 και ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαρτίου του 2020. 

Ο τρόπος δράσης
Τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης είχαν τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις και χρησιμοποιώντας στέρεες εκρηκτικές ύλες, κατασκεύαζαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς με φιτίλι και πυροκροτητές τους οποίους προσάρμοζαν σε αυτοσχέδιες μεταλλικές κατασκευές σχήματος. Αφού προκαλούσαν εκρήξεις, αφαιρούσαν τις κασετίνες με τα χρήματα και διέφευγαν από το σημείο επιβιβαζόμενοι σε αυτοκίνητα που είτε ήταν κλεμμένα είτε είχαν πλαστές πινακίδες, ώστε να καταστήσουν δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις αρχές.

Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της δράσης τους, χρησιμοποιούσαν πλήθος τηλεφωνικών συνδέσεων. Κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες fullface, ενώ φορούσαν γάντια και μακρυμάνικες μπλούζες ή μπουφάν, προκειμένου να μην αφήσουν ίχνη τους.

Ο ένας εκ των ταυτοποιημένων δραστών είχε συλληφθεί το 2017 από αστυνομικούς στην Ομόνοια για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία ενώ ο άλλος δεν έχει απασχολήσει ξανά τις αστυνομικές αρχές της χώρας μας.

Και οι δύο όμως είχαν ελεγχθεί από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. κατά το χρονικό διάστημα που έλαβαν χώρα οι εκρήξεις των ΑΤΜ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις