Αξέχαστο Παρίσι
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (11/8) και οι φίλοι του αθλητισμού θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να ξεπεράσουν την ελαφριά στενοχώρια που μένει μετά από μεγάλα γεγονότα.
Από τον στίβο μέχρι την κολύμβηση, από το μπάσκετ μέχρι το πόλο και από την ξιφασκία μέχρι το μπιτς βόλεϊ, όλα τα αθλήματα είχαν κάτι να προσφέρουν. Το SPORT24 παρουσιάζει τις 24 στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες, κάποιες για τους σωστούς, κάποιες για τους λάθος λόγους.
Οι περήφανοι σημαιοφόροι
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κράτησαν την σημαία της Ελλάδας στην τελετή έναρξης που έγινε στον Σηκουάνα. Μια τελετή διαφορετική από αυτές που είχαμε συνηθίσει, μία διαδικασία όχι και τόσο επιτυχημένη στο κομμάτι της τηλεοπτικής μετάδοσης. Με έντονη βροχόπτωση να δυσκολεύει τις αποστολές και με άσχημα πλάνα. Εμμανουήλ Καραλής και Ευαγγελία Πλατανιώτη πήραν τη σκυτάλη για την εκπληκτική τελετή λήξης, που έγινε στο Σταντ ντε Φρανς με πολύ λιγότερους αθλητές αλλά και με μεγάλες εκπλήξεις.
Η πορεία της Εθνικής Μπάσκετ
Με τον Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο παρκέ, με σημαντικές απουσίες, αλλά με μαχητικότητα, η Εθνική Μπάσκετ πάλεψε απέναντι στον Καναδά (τρίτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023), απέναντι στην Ισπανία (πρωταθλήτρια Ευρώπης), απέναντι στην Αυστραλία (τρίτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021), απέναντι στη Γερμανία (πρωταθλήτρια κόσμου).
Το ρεκόρ (1-3) δεν ήταν ιδανικό, ωστόσο η εικόνα της ομάδας, η μαχητικότητά της, το γεγονός ότι συμμετείχε στα προημιτελικά του δυσκολότερου τουρνουά στον κόσμο, άφησαν μια γλυκιά γεύση. Γλυκόπικρη ίσως, αλλά αυτό μπορούσε η Εθνική, αυτό πέτυχε. Με την ελπίδα ότι τα επόμενα χρόνια θα μαζέψει ακόμη περισσότερο από το χαμένο έδαφος για να διεκδικήσει κάτι ακόμη μεγαλύτερο από μία ευχάριστη πορεία σε μία μεγάλη διοργάνωση.
Το δίδυμο της τρέλας
Μίλτος Τεντόγλου και Εμμανουήλ Καραλής, δύο κολλητοί φίλοι, ήταν συγκάτοικοι στο Παρίσι και απόλαυσαν το ταξίδι όσο κανείς άλλος. Ο χρυσός ολυμπιονίκης στο μήκος και ο χάλκινος ολυμπιονίκης στο επί κοντώ πρόσφεραν χαμόγελα και ατάκες, όμορφο content στα social media, το έζησαν στον υπερθετικό βαθμό και έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους για να γεμίσουν ακόμη περισσότερο τα βιογραφικά τους.
Τα "παπατζιλίκια" του Μίλτου, τα vlogs του Μανόλο, τα χαμόγελά τους, το ήθος και η σοβαρότητά τους, η δουλειά που έριξαν για να φτάσουν στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση στη Γαλλία, όλα αυτά τους βάζουν πολύ ψηλά στην λίστα με τους κορυφαίους στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Τους αγαπάμε, τους υποστηρίζουμε και είμαστε πάντα στο πλευρό τους.
Η αποκάλυψη της Ελένης Πόλακ
Συμμετείχε στον προκριματικό του ακοντισμού, δεν προκρίθηκε στον τελικό και αμέσως μετά η Ελένη Πόλακ αποκάλυψε πως βρέθηκε θετική σε χρήση απαγορευμένης ουσίας. Η υπόθεσή της θα έχει αρκετά επεισόδια, σίγουρα όμως ήταν μία από τις στιγμές που θα θέλαμε να μην έχουμε ζήσει φέτος το καλοκαίρι. Και επειδή ζητήματα που αφορούν το ντόπινγκ έχουν πολλές παραμέτρους, καλό είναι να επικρατήσει ψυχραιμία μέχρι να υπάρξει ένα οριστικό αποτέλεσμα για την 27χρονη πρωταθλήτρια.
Ο DJ στο μπιτς βόλεϊ
Βραζιλία και Καναδάς πάλεψαν για το χρυσό μετάλλιο στο μπιτς βόλεϊ γυναικών, με την ένταση στα ύψη και με τις αθλήτριες να έχουν έναν αρκετά άγριο διάλογο στο tie-break. Η διαφωνία προκάλεσε αμηχανία, όμως ο DJ έδειξε εκπληκτικά αντανακλαστικά, έβαλε το Imagine του Τζον Λένον και παίρνει κι αυτός χρυσό μετάλλιο γι' αυτό που δημιούργησε.
Οι τέσσερις φιναλίστ γέλασαν, ο κόσμος άρχισε να τραγουδάει και το γήπεδο που στήθηκε μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ χάρισε μία από τις πιο όμορφες στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.
Η πυγμάχος που δέχθηκε το μπούλινγκ του αιώνα
Η Ιμάνε Κελίφ συμμετείχε και στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τότε, ουδείς ασχολήθηκε μαζί της. Στη Γαλλία, η νίκη της Αλγερινής επί της Ιταλίδας Άντζελα Καρίνι ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών, με την Κελίφ να διαβάζει ακραία σχόλια για το φύλο της, να δέχεται ιστορικό μπούλινγκ που ξεπέρασε κάθε όριο, αλλά να πεισμώνει και να κατακτά το χρυσό μετάλλιο με την καρδιά, με τις ικανότητες και με την αποφασιστικότητά της.
Και τώρα, είναι έτοιμη να κυνηγήσει όσους την διέσυραν στα social media και να δικαιωθεί ώστε κάποια στιγμή να σταματήσει ή έστω να περιοριστεί η ακατάσχετη μπουρδολογία αυτών που προσπαθούν να κλέψουν λίγη από την δόξα των πραγματικών πρωταγωνιστών. Που πάντα ήταν και πάντα θα είναι οι αθλητές.
Η ακραία στοχοποίηση της Νασέρ
Η Σάλβα Εΐντ Νασέρ δεν δέχθηκε το μπούλινγκ που δέχθηκε η Κελίφ, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά από το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στα 400 μέτρα ήταν από ακραίος έως χυδαίος.
Ιρλανδοί δημοσιογράφοι στοχοποίησαν την 26χρονη αθλήτρια για το παρελθόν της, για να την ακούσουν να μιλάει για "άδικο αποκλεισμό" και να προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι... ελέφαντας. Από τις πιο άβολες στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων, από τις στιγμές που οι δημοσιογράφοι ξεπερνούν τα όρια και δικάζουν ανθρώπους χωρίς να είναι αυτός ο ρόλος τους.
Η τρομερή δήλωση της Γκουντούρα
Η διαιτησία στον προημιτελικό της σπάθης ήταν άδικη για την Δώρα Γκουντούρα, η αντίπαλός της κατέκτησε τελικά το χρυσό μετάλλιο, όμως η Ελληνίδα αθλήτρια χάρισε μία από τις πιο σπουδαίες ατάκες που έχουμε ακούσει εδώ και πολλά χρόνια.
"Όποιος εστιάζει στην αδικία δεν είναι πρωταθλητής, δεν κάνει γι' αυτό" είπε στο SPORT24 και στη Μαρία Καούκη, για να δώσει ένα καλό μάθημε σε όσους φορτώνουν τις ήττες τους σε τρίτους και δεν αναζητούν τρόπους για να βελτιωθούν, να προχωρήσουν προς τα εμπρός και να βρουν κίνητρα για τους επόμενους αγώνες τους. Σπουδαία αθλήτρια, σπουδαίος άνθρωπος.
Η τρομερή πείνα των Θεών του Μπάσκετ
Όταν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς αποφάσισε να κάνει... recruit για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, ένα πράγμα είχε στο μυαλό του. Να πάει στη Γαλλία με την παρέα του, να περάσει καλά, να διαλύσει τον ανταγωνισμό και να κρατήσει την Team USA στην κορυφή για πέμπτη συνεχόμενη διοργάνωση. Το κατάφερε. Με τον Στεφ Κάρι και τον Κέβιν Ντουράντ, με τους καλύτερους NBAers, όχι εύκολα, αλλά το κατάφερε.
Οι Αμερικανοί τα... χρειάστηκαν απέναντι στη Σερβία, είδαν τους Γάλλους να παίζουν το ματς της ζωής τους με πείσμα, μέχρι ο Κάρι να βάλει αυτά που βάζει σε όλη του τη ζωή, μέχρι η μπάλα να πέσει βασανιστικά στο καλάθι από τα επτά και από τα οκτώ μέτρα, απέναντι σε έναν και σε δύο αντιπάλους. Στο τέλος οι Θεοί του Μπάσκετ πανηγύρισαν με την ψυχή τους, καθώς στα αθλητικά τους γεράματα στάθηκαν ξανά όρθιοι και απάντησαν με πράξεις σε όσους ήθελαν να τους δουν να χάνουν.
Οι Σέρβοι που γύρισαν τύφλα στο Μπερσί
Η μάχη που έδωσαν οι Σέρβοι στη Γαλλία ήταν εκπληκτική. Πίεσαν τους Αμερικανούς στα όριά τους, είχαν την ευκαιρία να τους αποκλείσουν και να γράψουν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του αθλήματος, αν όχι τη μεγαλύτερη, όμως λύγισαν στα σημεία και γκρεμίστηκαν συναισθηματικά.
Και όμως, η παρέα του Μπογκντάνοβιτς και του Γιόκιτς στάθηκε ξανά στα πόδια της, νίκησε τη Γερμανία στον μικρό τελικό, μέθυσε και γύρισε... τύφλα στο Μπερσί για να παραλάβει τα μετάλλιά της. Κι όταν λέμε τύφλα, εννοούμε ΤΥΦΛΑ. Παραπατούσαν, έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να είναι σοβαροί, αλλά το άξιζαν πέρα για πέρα και χειροκροτήθηκαν.
Τα παγκόσμια ρεκόρ
Είδαμε μεγάλες επιδόσεις, είδαμε ιστορικές επιδόσεις, όμως δύο είναι τα παγκόσμια ρεκόρ που ξεχώρισαν στον στίβο. Αυτό του Μόντο Ντουπλάντις που είναι σε άλλο επίπεδο από κάθε αθλητή του επί κοντώ και εκείνο της Σίντνεϊ ΜακΛάφλιν στα 400 μέτρα με εμπόδια. Η Αμερικανίδα δεν μιλάει πολύ, για την ακρίβεια δεν μιλάει καθόλου, απλώς μπαίνει, τρέχει, διαλύει τον ανταγωνισμό, βγάζει την αναμνηστική φωτογραφία δίπλα στο χρονόμετρο και αποχωρεί. Πραγματικά σπουδαίοι και οι δύο.
Το επικό comeback
Τα συναισθήματά του μετά από τον τελικό των 100 μέτρων ύπτιο ήταν ακραία. Η τέταρτη θέση ήταν η καλύτερη που είχε πάρει Έλληνας σε Ολυμπιακούς Αγώνες σε άθλημα πισίνας, όμως ο Απόστολος Χρήστου Χρήστου ήθελε το μετάλλιο. "Δεν μου αρκεί η 4η θέση. Οι Ολυμπακοί Αγώνες είναι σε τέσσερα χρόνια, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει μέχρι το Λος Άντζελες" είχε πει στην κάμερα της ΕΡΤ και όσοι παρακολούθησαν εκείνες τις στιγμές, ένιωθαν πόσο απογοητευμένος ήταν.
Λίγες ημέρες μετά, ο Έλληνας κολυμβητής έκανε το comeback της ζωής του. Πήρε το ασημένιο μετάλλιο στα 200 μέτρα ύπτιο, έγραψε τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης, έδειξε το μεγαλείο του χαρακτήρα και της καρδιάς του, έγινε παράδειγμα προς μίμηση για κάθε αθλητή που πέφτει, αλλά πρέπει να δυναμώνει, να σηκώνεται και να συνεχίζει.
Το ξέσπασμα του ολυμπιονίκη
Χρυσός στο Τόκιο το 2021, έκτος στο Παρίσι το 2024, ο Στέφανος Ντούσκος ήταν έξαλλος μετά από τον τελικό του μονού σκιφ. Τα έβαλε με την ομοσπονδία, παραδέχθηκε ότι δεν άντεξε σωματικά επειδή δεν είχε κοιμηθεί καλά, προκάλεσε συζητήσεις για τη συνεργασία του με τον ομοσπονδιακό προπονητή, Τζάνι Ποστιλιόνε. Μία σχέση που έχει προβλήματα. Μπορούν να γεφυρωθούν; Απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο οι δύο άνδρες, με τον Ντούσκο να ελπίζει σε κάτι καλύτερο στο Λος Άντζελες.
Το κλάμα της περηφάνειας
Από τις πιο δυνατές στιγμές, από αυτές που είδαμε και ξαναείδαμε. Από τις στιγμές που μας έκαναν να βουρκώσουμε. Τα δάκρυα των αθλητριών της εθνικής ομάδας πόλο ήταν δάκρυα χαράς. Δάκρυα για τη δουλειά πολλών ετών, δάκρυα για τον μεγαλύτερο στόχο που μπορεί να πετύχει ένας αθλητής, δάκρυα περηφάνειας. Νιώσαμε τη χαρά τους, κλάψαμε για τη χαρά τους, δεν μας ένοιαζε τι θα κάνουν στους αγώνες τους. Μας ένοιαζε ότι έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα. Κι αυτό, στο τέλος της ημέρας, είναι το σημαντικότερο.
Ο showman κύριος Λάιλς
Κατέβηκε για το 2/2 στα 100 και στα 200 μέτρα. Νίκησε στα 100 στο φώτο φίνις και ξέσπασε, γιατί δεν ήταν το "καλό" του αγώνισμα. Λίγες ημέρες μετά, εμφανίστηκε με μάσκα για τον τελικό των 200, όλοι κατάλαβαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά, τα μάτια του ήταν βαριά και ο εκπληκτικός Λετσίλ Τεμπόγκο τον διέλυσε. Ο Νόα Λάιλς έτρεξε με covid, τα έδωσε όλα, είναι το πρόσωπο του Στίβου και ένας άνθρωπος που μιλάει πολύ, αντιδράει υπερβολικά, αλλά αγαπάει αυτό που κάνει και δίνει χρώμα σε κάθε γήπεδο.
Το τρίτο του Λευτέρη
Ήταν ένας από τους αθλητές που περιμέναμε ότι θα πετύχουν κάτι σπουδαίο. Είναι φτιαγμένος για τους μεγάλους αγώνες και το απέδειξε για ακόμα μία φορά. Ο Λευτέρης Πετρούνιας πήρε το τρίτο του μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε μαζί του τη σύζυγό του, είχε μαζί του όλη την Ελλάδα. Γύρισε στην Αθήνα και αποθεώθηκε, έμαθε ότι το Σπίτι της Γυμναστικής θα πάρει το όνομά του και έχει ήδη βάλει στόχο το Λος Άντζελες. Θα είναι 37, αλλά ποιος μπορεί να τον ξεγράψει; Ουδείς.
Το φιάσκο και το μυστήριο
Αυτό που έζησαν η ΣαΚάρι Ρίτσαρντσον και η Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις πριν από τους ημιτελικούς των 100 μέτρων ήταν μία από τις χειρότερες στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων 2024. Οι διοργανωτές δεν τους επέτρεψαν να μπουν στο προπονητήριο επειδή άλλαξαν τους κανονισμούς από τη μία ημέρα στην άλλη, οι δύο αθλήτριες δεν είχαν ενημερωθεί πως έπρεπε να φτάσουν με τις αποστολές των ΗΠΑ και της Τζαμάικα, ταλαιπωρήθηκαν και έχασαν την προθέρμανσή τους.
Η Ρίτσαρντσον έτρεξε και προκρίθηκε στον τελικό, η Τζαμαϊκανή ωστόσο αποσύρθηκε και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι συνέβη. Φήμες λένε πως τραυματίστηκε επειδή δεν έκανε σωστό ζέσταμα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι απογοητεύθηκε και απλώς αποχώρησε. Η Σέλι-Αν στόχευε σε πέμπτο μετάλλιο στους πέμπτους και τελευταίους Ολυμπιακούς της Αγώνες, αλλά...
Ο Αυστραλός που ακρωτηρίασε δάχτυλό του
"Πόσο το θέλεις;". Αυτή είναι μία ερώτηση που γίνεται συχνά σε αθλητές. Από παράγοντες, από προπονητές, από δημοσιογράφους. Ο Ματ Ντόσον ήθελε πολύ να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που προτίμησε να ακρωτηριάσει δάχτυλό του ώστε να παίξει με την εθνική ομάδα της Αυστραλίας στο χόκεϊ επί χόρτου. Τραυματίστηκε λίγες εβδομάδες πριν από το ταξίδι στην Αυστραλία, δεν ήθελε επέμβαση και γύψο, "χάρισε" ένα δάχτυλο και έζησε το όνειρό του μέχρι τα προημιτελικά.
Η GOAT επέστρεψε
Αποσύρθηκε εν μέσω αγωνιστικής δράσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, δούλεψε πολύ στο κομμάτι της ψυχικής της υγείας και της πνευματικής της ισορροπίας και γύρισε για να πάρει άλλα τρία χρυσά, άλλο ένα αργυρό και να φτάσει τα 11 ολυμπιακά μετάλλια σε μία εκπληκτική καριέρα. Η Σιμόν Μπάιλς είναι ξανά εδώ, είναι ακόμη 27 ετών, είναι ό,τι καλύτερο έχει παρουσιάσει η γυμναστική και μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του αθλητισμού.
Το πρώτο μετάλλιο της Εθνικής Προσφύγων
Η Σίντι Ενγκαμπά έχει περάσει δύσκολα από μικρή ηλικία. Δεν μπορεί να γυρίσει στην πατρίδα της, το Καμερούν, εκπροσωπεί την Εθνική Προσφύγων και στη Γαλλία κατέκτησε το ιστορικό πρώτο μετάλλιο αυτής της ομάδας στην πυγμαχία, στην κατηγορία των 75 κιλών. Έχει φυλακιστεί, έχει στοχοποιηθεί, είναι όμως ακόμη 25 ετών και έχει χρόνια μπροστά της για να κυριαρχήσει.
Το κλάμα του Νόλε
Στα 37 του, ήξερε ότι αυτή ήταν η τελευταία του ευκαιρία. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έψαχνε ένα ολυμπιακό μετάλλιο, αυτό ήταν το μόνο που έλειπε από τη συλλογή του, πήγε στη Γαλλία και πήρε το χρυσό. Νίκησε τον Κάρλος Αλκαράθ στον τελικό, έκλαψε, πανηγύρισε με όλη του την καρδιά, με την οικογένεια και με τους φίλους του, έγινε ο πέμπτος στην ιστορία του τένις με Golden Slam. Με τέσσερα Grand Slams δηλαδή και με ολυμπιακό τίτλο. Νόλε, Ναδάλ, Σερίνα Γουίλιαμς, Αγκάσι, Γκραφ και τέλος λίστας.
Ο παλαιστής με τα πέντε χρυσά
Αυτό που έχασε η Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις, το επίτευγμα των πέντε μεταλλίων στο ίδιο ατομικό άθλημα σε πέντε σερί Ολυμπιακούς Αγώνες, το πέτυχε ο Μιχάιν Λόπεζ. Στα 42 του ο Κουβανός παλαιστής βρισκόταν σε ένα κλειστό κλαμπ μαζί με τους Μάικλ Φελπς, Καρλ Λούις, Κέιτι Λεντέκι, προετοιμάστηκε σκληρά για να ξεφύγει από όλους και τα κατάφερε. Νίκησε, έβγαλε τα παπούτσια του και αποχώρησε με το κεφάλι ψηλά.
Δύο χώρες στο δρόμο
Τζούλιεν Άλφρεντ (χρυσή στα 100 μέτρα και ασημένια στα 200) και Λετσίλ Τεμπόγκο (χρυσός στα 200 μέτρα, ασημένιος στα 4x400), έβγαλαν τους συμπατριώτες τους στους δρόμους. Η πρώτη ξεσήκωσε τους 180 χιλιάδες κατοίκους της Αγίας Λουκίας, ενός μικρού νησιού στην Καραϊβική, ο δεύτερος τρέλανε τα 2.6 εκατομμύρια της Μποτσουάνα, ενός αφρικανικού κράτους που είναι στα πιο αραιοκατοικημένα στον κόσμο. Αυτές είναι οι πιο όμορφες ιστορίες των Ολυμπιακών Αγώνων, που δίνουν σε όλο τον κόσμο το δικαίωμα να ζήσει το όνειρό του, να πανηγυρίσει, να νιώσει την αυθεντική αγάπη για τον αθλητισμό.
Τα viral πιστόλια
Ο Γιουσούφ Ντίκετς από την Τουρκία και η Κιμ Γε Τζι από την Νότια Κορέα έγιναν viral για την απίθανη ψυχραιμία του στο πιστόλι 10 μέτρων. Ο πρώτος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο χωρίς να κάνει χρήση ειδικού εξοπλισμού, η δεύτερη πήρε επίσης τη δεύτερη θέση με παρόμοια ατσάλινα νεύρα. Έγιναν και οι δύο viral για τη... ζεν κατάστασή τους και ήρωες στις χώρες τους.
Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, σε αυτούς που κατέκτησαν μετάλλια (Λευτέρης Πετρούνιας, Μίλτος Τεντόγλου, Εμμανουήλ Καραλής, Θεόδωρος Τσελίδης, Μιλένα Κοντού - Ζωή Φίτσιου, Αντώνης Παπακωνσταντίνου - Πέτρος Γκαϊδατζής, Απόστολος Χρήστου, Νταουρέν Κουρουγκλίεφ) και ευχές για υγεία.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr