Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φωτιά στην Αττική: Δεύτερη νύχτα αγωνίας - Δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά ενεργές εστίες στο όρος της Πεντέλης και στη λίμνη Μαραθώνα

Φωτιά στην Αττική: Δεύτερη νύχτα αγωνίας...

Τεράστια μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους

Βελτίωση παρουσιάζει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές στο Βαρνάβα και επεκτάθηκε στην βορειοανατολική Αττική, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της πυροσβεστικής.
"Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές. Πλέον δεν έχουμε μέτωπο πυρκαγιάς αλλά πολλές ενεργές εστίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και της λίμνης του Μαραθώνα.

Επειδή την τελευταία ώρα, γίνεται αναφορά για αγνοούμενο άτομο στην περιοχή της πυρκαγιάς, σας γνωρίζουμε ότι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει δεχθεί κλήση ή κλήσεις για ανάλογο περιστατικό.

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Αμπελεία Φαρσάλων, Πολιτικά Ευβοίας, Βόνη Ηρακλείου Κρήτης, Αγκυνάρα Πύργου Ηλείας και Ράγιο Θεσπρωτίας έχουν ελεγχθεί, ενώ οι πυρκαγιές σε Ξάνθη, Παλαιόπυργο Ναυπακτίας, και Τερψιθέα Γλυφάδας είναι οριοθετημένες.

Ο αριθμός των κρατών που έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια μέσω τουΕυρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έχει διευρυνθεί.
Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, στο αίτημα ανταποκρίθηκαν ακόμη 3 χώρες που θα διαθέσουν δυνάμεις και συγκεκριμένα:

Η Σερβία ένα ελικόπτερο καθώς και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα, η Ρουμανία 44 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και η Τουρκία δύο αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι η Γαλλία πέραν του ενός ελικοπτέρου, θα αποστείλει και 200 πυροσβέστες με 28 υδροφόρα οχήματα.

Εφιστούμε την προσοχή όλων, δεδομένου ότι οι συνθήκες για την έναρξη πυρκαγιών παραμένουν επικίνδυνες όχι μόνο για αύριο Τρίτη αλλά και για τις επόμενες ημέρες" ανέφερε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Δύσκολη προβλέπεται και δεύτερη νύχτα στα μέτωπα της φωτιάς που έχουν περικυκλώσει την βορειοανατολική Αττική ξεκινώντας χθες από τον Βαρνάβα και ωθούμενη από του ισχυρούς ανέμους, κατέβηκε σε Γραμματικό, Μαραθώνα και απο εκεί διακλαδώθηκε σε Νέα Μάκρη και Διόνυσο. 
 
Το πύρινο μέτωπο υπολογίζεται πως εκτείνεται σε 40 χιλιόμετρα, ενώ πάνω από 100 είναι οι αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες

Σπίτια και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες σε Βριλήσσια και Πεντέλη καθώς η φωτιά μπήκε στον αστικό ιστό και καίει ότι βρει στο πέρασμά της. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης που έκανε έναν πρώτο απολογισμό, δέκα σπίτια κάηκαν μόνο στην περιοχή Κρασσά στα Βριλήσσια.

Η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε επίσης αυτοκίνητα, περιουσίες, δάσος και καλλιέργειες, ενώ στον Νέο Βουτζά παραδόθηκαν στις φλόγες δύο πυροσβεστικά οχήματα, με έναν πυροσβέστη να τραυματίζεται, με ελαφρά εγκαύματα.

Η φωτιά που είχε σβήσει στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης, αναζωπυρώθηκε την τελευταία ώρα όπως είπε η δήμαρχος Πεντέλης, Αναστασία Κοσμοπούλου.

 Πυροσβέστες και εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν τις κατοικίες, ωστόσο η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε νέα ενημέρωση για την φωτιά στην Αττική.

Αντιμέτωπη με ένα εφιαλτικό σκηνικό είναι για δεύτερο 24ωρο η Αττική, εξαιτίας της τεράστιας πυρκαγιάς που μαίνεται εκτός ελέγχου από το μεσημέρι της Κυριακής.

Εκατοντάδες πυροσβέστες, δεκάδες εναέρια μέσα, τοπική αυτοδιοίκηση και εθελοντές δίνουν μάχη για να περιορίσουν το μέτωπο, που ξεκίνησε από την περιοχή του Βαρνάβα, και με τη βοήθεια των πολύ ισχυρών ανέμων -εντάσεως 7 και 8 μποφόρ- επεκτάθηκε από τον Βαρνάβα προς Καπανδρίτι, Λίμνη Μαραθώνα, Γραμματικό, Σταμάτα, Ροδόπολη, πέρασε άμεσα στον Διόνυσο, την Πεντέλη, την περιοχή Κρασσά Βριλησσίων, μέχρι και το Πάτημα Χαλανδρίου, μια ακτίνα άνω των 30 χιλιομέτρων. Πριν από λίγο ήχησε το 112 για εκκένωση στο Δέση Γέρακα.

Πύρινο μέτωπο καίει στο Άνω Σούλι μεταξύ Γραμματικού και Μαραθώνα. Οι φλόγες φτάνουν τα 15 με 20 μέτρα ενώ στο σημείο βρίσκονται 100 πυροσβέστες με 35 οχήματα. Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοβός το θετικό είναι ότι στην περιοχή έχουν κοπάσει κάπως οι άνεμοι. Ο Θοδωρής Παναγιωτίδης τόνισε ότι από το μέτωπο που πέρασε από την Πεντέλη έχει προκληθεί πυρκαγιά σε αρκετά σπίτια της Παλιάς Πεντέλης. Επίσης στις φλόγες έχει παραδοθεί μια μάντρα ξυλείας.

«Συνεχόμενες οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις»
«Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι» ανέφερε στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος τη; Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Πρόσθεσε ότι «επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους αλλά και των πυκνών καπνών».

Έχουν εκδοθεί 30 μηνύματα από το 112, τα τελευταία για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά Άνω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στα σύνορα Βριλησσίων – Χαλανδρίου η φωτιά
Ο Κώστας Νούσης απο την Αναπαύσεως στα σύνορα Βριλησσίων – Χαλανδρίου ανέφερε ότι η φωτιά έφτασε στο φυσικό αυτό σύνορο των δύο περιοχών. Πυροσβεστικά μέσα, αλλά και πολίτες με κουβάδες στα χέρια επιχειρούσαν να σβήσουν ό,τι μπορούσαν. Κατά τη διαδρομή του από τη Λεωφόρο Πεντέλης στο σημείο της σύνδεσης ο δημοσιογράφος είπε ότι είδε αρκετά σπίτια που είχαν τυλιχθεί στι φλόγες.

Στις 3 το μεσημέρι η φωτιά είχε μπει στον οικισμό της Νέας Πεντέλης δημιουργώντας μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Η Άντζυ Κούκη τόνισε ότι ελάχιστα είναι τα δέντρα που έχουν γλιτώσει στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας ενώ ακόμα σιγοκαίνε οι κορμοί των δέντρων. Η φωτιά αυτή ήρθε από το μέτωπο της Πεντέλης και άρχισε σιγά – σιγά να μπαίνει μέσα στον οικισμό της Νέας Πεντέλης με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να παραδοθούν στις φλόγες. «Όσο περιμέναμε για να συνδεθούμε ζωντανά, ακούγαμε από το βάθος εκρήξεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες μικρές εστίες ακόμα που είναι ενεργές» υπογράμμισε η δημοσιογράφος. Νωρίτερα κάτοικοι είχαν ανέβει στις ταράτσες των σπιτιών τους και προσπαθούσαν με λάστιχα και ποτιστήρια να σώσουν τις περιουσίες τους.

Όλος ο περιβάλλοντος χώρος του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη άρπαξε φωτιά. «Ήταν το θέαμα απόκοσμο να βλέπουμε το Εθνικό Αστεροσκοπείο περιτριγυρισμένο από μαύρους καπνούς και από καμένη γη» είπε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος Βαλέρια Δολαψάκη.

Ο Θοδωρής Παναγιωτίδης ανέφερε ότι η εικόνα που παρουσιάζει το πύρινο μέτωπο στο Καπανδρίτι είναι βελτιωμένη. Ο λόγος για τη φωτιά που ξεκίνησε από Βαρνάβα και Γραμματικό και είχε πάρει απειλητική κατεύθυνση προς Αφίδνες και Άγιο Στέφανο. «Θα μπορούσαμα να πούμε ότι παρουσιάζει μία εικόνα ύφεσης» υπογράμμισε ο δημοσιογράφος.

Στον Διόνυσο όπου νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις. Η Αλεξάνδρα Καλαϊτζή μετέδωσε από το σημείο ότι από εκεί ουσιαστικά τα ξημερώματα έφυγε ένα μέτωπο, πήγε πίσω στην πλαγιά και μετά υπερπήδησε και κινήθηκε προς την Πεντέλη. «Βλέπουμε ότι δημιουργούνται συνεχώς εστίες τόσο πέριξ του δρόμου, οι οποίες είναι σχετικά εύκολα διαχειρίσιμες τόσο από πυροσβέστες και εθελοντές που βρίσκονται εδώ με πραγματική αυτοθυσία» είπε ενώ πρόσθεσε ότι «σε σχέση με χθες το βράδυ οι άνεμοι έχουν κοπάσει, είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση, ωστόσο και εδώ που βρισκόμαστε βλέπουμε συνεχώς ξαφνικές ριπές και πολύ συχνές αλλαγές στη φορά του αέρα. Γι’ αυτό και εδώ όλοι οι άνθρωποι πραγματικά βρίσκονται σε ετοιμότητα».

Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για τις δασικές πυρκαγιές στην Αττική – Αναμένεται συνδρομή από Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία
Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν την Αττική εν μέσω συνθηκών ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, προέβη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από εχθές το απόγευμα. 

Στο ελληνικό αίτημα έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής:

 • Η Γαλλία, με την αποστολή ενός (1) ελικοπτέρου τύπου Super Puma με κάδο, το οποίο αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ. 

• Η Ιταλία, με την αποστολή δύο (2) πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, τα οποία αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί. 

• Η Τσεχία, με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις