Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φωτιά στην Αττική: Μαύρο σκηνικό σε Βαρνάβα, Πεντέλη, Χαλάνδρι - Ζημιές μέχρι και στο δασαρχείο - Αποκαρδιωτικές εικόνες

Φωτιά στην Αττική: Μαύρο σκηνικό σε Βαρν...

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες στο μονοπάτι της πύρινης λαίλαπας που κατέκαψε την βορειοανατολική Αττική.

Στάχτη και αποκαΐδια άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά που κατέκαψε την βορειοανατολική Αττική, με ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις αλλά και στο περιβάλλον.

  Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες στο μονοπάτι της πύρινης λαίλαπας που ξεκίνησε από το Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής, έφτασε στο Γραμματικό, και τον Μαραθώνα, στο Πάτημα Χαλανδρίου και στα Βριλήσσια και κατέληξε στον οικισμό Ανατολή της Νέας Μάκρης.

 Η κάμερα της ΕΡΤ, που βρέθηκε στις πυρόπληκτες περιοχές, μετέδωσε τις απόκοσμες εικόνες κατά τη διαδρομή από τον Βαρνάβα σε Γραμματικό κι από εκεί στο Καλέντζι και τη λίμνη του Μαραθώνα. Ο ρεπόρτερ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βρέθηκε στον Βαρνάβα, κοντά στο σημείο από όπου ξεκίνησε την Κυριακή η φωτιά, μέσα σε ένα σπίτι που καταστράφηκε ολοσχερώς και το οποίο ανήκει σε ΑμεΑ. Ένα σπίτι που αγοράστηκε πριν από έξι μήνες για να γίνει μόνιμη κατοικία δυστυχώς όμως το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας ήταν πραγματικά καταστροφικό.

 

Κλιμάκια της ΓΓ Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται στο σημείο για να καταγράψουν τις ζημιές ωστόσο ο πόνος στα μάτια των ανθρώπων που έχουν χάσει τις περιουσίες τους είναι πραγματικά αβάσταχτος.

Έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα γης, πολλά εξ αυτών καλλιεργήσιμα, κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ καταστράφηκαν ενώ υπάρχουν προβλήματα και με την υδροδότηση.

Στον Βαρνάβα γίνεται λόγος για πάνω από δέκα σπίτια που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς είτε έχουν υποστεί εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Στο Πάτημα Βριλησσίων, επιχείρηση δομικών υλικών κάηκε ολοσχερώς. Ο Κώστας Γαζούλης μίλησε για μια δύσκολη επιχείρηση κατάσβεσης σε έναν χώρο γεμάτο εύφλεκτα υλικά.

Ζημιές σε επιχειρήσεις, σπίτια και αυτοκίνητα προκλήθηκαν από το πέρασμα της φωτιάς στον Γέρακα. Στις φλόγες παραδόθηκε και επιχείρηση με καυσόξυλα, κάρβουνο και φιάλες υγραερίου. Κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν τις αρχές ότι υπήρχαν φιάλες υγραερίου στο συγκεκριμένο χώρο με αποτέλεσμα οι άνδρες της ΔΙΑΣ να απομακρύνουν έγκαιρα τον κόσμο για να μην κινδυνεύσει κανείς.

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της φωτιάς και από το Δασαρχείο του Γέρακα. Επίσης, οικίες παραδόθηκαν στις φλόγες ενώ κάηκαν και αυτοκίνητα. Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνεχίζονται στα μικρά μέτωπα της περιοχής που μπορεί να αποτελέσουν απειλή σε περίπτωση ενίσχυσης των ανέμων.

Το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς από τη Νέα Πεντέλη αποκαλύπτεται με το φως της σημερινής μέρας. Στην περιοχή κάηκαν σπίτια και σχολείο ενώ καταστράφηκε και το κλειστό γυμναστήριο της περιοχής.

Επίσης, αρκετά αυτοκίνητα τα οποία ήταν παρκαρισμένα έξω από σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες ενώ σύμφωνα με εθελοντές τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές είναι γύρω στα 15.

Ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών
Τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι από χθες, Δευτέρα, στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίρια με ζημιές από την πυρκαγιά στην Αττική. Χθες ήταν στο Δήμο Μεγαραίων.

Σήμερα έχουν ξεκινήσει από το πρωί σε περιοχές των Δήμων Μαραθώνα, Πεντέλης, Παλλήνης και Ραφήνας – Πικερμίου, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συνεννόησης με τους Δήμους. Αυτή τη στιγμή έχουν ενεργοποιηθεί 20 κλιμάκια αυτοψιών της ΓΔΑΕΦΚ.

Το έργο συνεχίζεται όλη την ημέρα καθώς και τις επόμενες, ανάλογα και με τις υποδείξεις των Δήμων για τα ζημιές σε κτίρια.

Παράλληλα, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ενεργοποιεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024, μέρος των οποίων ισχύει και για άλλες περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2024.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις