Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούν συχνά άτομα άνω των 50 ετών

Προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούν συχνά ...

Διαβάστε και ενημερωθείτε σχετικά

Είναι γεγονός ότι κάθε ηλικία έχει και τη δική της χάρη, καθώς όσο μεγαλώνουμε ανακαλύπτουμε παραπάνω κομμάτια του εαυτού μας και μαθαίνουμε να μας αγαπάμε περισσότερο. Ο χρόνος που περνάει όμως φέρνει μαζί του και κάποια προβλήματα υγείας που καλό είναι να έχουμε υπόψη μας και να παρακολουθούμε τακτικά.

Ειδικά δε τα άτομα που περνούν το κατώφλι της έκτης δεκαετίας της ζωής τους, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουν μία ρουτίνα φροντίδας και να αφιερώσουν επιπλέον χρόνο σε θέματα που αφορούν την συνολική τους ευεξία. Ποια είναι όμως τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούν τους απανταχού 50ρηδες (και τις μεγαλύτερες ηλικίες!) και θέλουν προσοχή; Σας τα παρουσιάζουμε όλα παρακάτω!

Προβλήματα όρασης
Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των ματιών μας και δημιουργούν προβλήματα όρασης και άλλες διαταραχές είναι αναμφισβήτητα η ηλικία. Μπορεί λοιπόν κάποιες διαθλαστικές ανωμαλίες, όπως είναι η μυωπία, να μην κοιτούν χρόνια, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες παθήσεις που συνδέονται άμεσα με την είσοδο στα 50.

Ο καταρράκτης ματιών, η πρεσβυωπία, το γλαύκωμα κ.α. είναι κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια μεγάλη μερίδα του μεσήλικου πληθυσμού και θέλουν προσοχή και φροντίδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο και η καλή υγιεινή των ματιών μας αποτελούν πρακτικές που ενισχύουν τις προσπάθειες για πρόληψη.

Μυοσκελετικά προβλήματα
Τα μυοσκελετικά προβλήματα εμφανίζονται συχνά σε άτομα άνω των 50 ετών και περιλαμβάνουν την οστεοαρθρίτιδα, την οστεοπόρωση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α. Πιο συγκεκριμένα, η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, ενώ η οστεοπόρωση οδηγεί σε εύθραυστα οστά και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Από την άλλη, η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί μια αυτοάνοση πάθηση και προκαλεί φλεγμονή και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Τέλος, η άσκηση και η καλή διατροφή φαίνεται να βοηθούν σημαντικά κατά την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, ενώ συχνά χρειάζονται φυσικοθεραπείες και φαρμακευτική αγωγή.

Υπέρταση
Η υπέρταση είναι ουσιαστικά η υψηλή αρτηριακή πίεση και αποτελεί μια κοινή πάθηση σε άτομα άνω των 50 ετών. Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλείται από την αυξημένη πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νεφρική ανεπάρκεια. Συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα, γεγονός που την καθιστά "σιωπηλό εχθρό" και συνεπώς είναι απαραίτητο να γίνεται τακτικός έλεγχος για τυχόν προβλήματα.

Τέλος, η διαχείριση της υπέρτασης απαιτεί αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως είναι η στροφή σε μια πιο υγιεινή διατροφή, η μείωση του αλατιού, η τακτική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ. Σε πολλές περιπτώσεις δε, απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για τη διατήρηση της πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Καρδιαγγειακά νοσήματα
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από την πλειοψηφία του μεσήλικου πληθυσμού, καθώς επηρεάζουν κυρίως άτομα άνω των 50 ετών. Αυτά περιλαμβάνουν παθήσεις όπως είναι η στεφανιαία νόσος και η καρδιακή ανεπάρκεια. Οι συγκεκριμένες παθήσεις συχνά οφείλονται σε αθηροσκλήρωση, δηλαδή στη συσσώρευση των λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών που περιορίζουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Κύριοι παράγοντες ανάπτυξης αυτού του είδους νοσημάτων είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, και το άγχος. Τέλος, η πρόληψη και η προστασία περιλαμβάνουν, όπως είναι προφανές, έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος εμπεριέχει τακτική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή καπνίσματος και φυσικά τακτικό ιατρικό έλεγχο.

Διαβήτης
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει κυρίως άτομα άνω των 50 ετών. Η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλείται από την αδυναμία του σώματος να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη, οδηγώντας έτσι σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Πολύ συχνά δε, σχετίζεται με την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής άσκησης και την κακή διατροφή.

Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένη δίψα, συχνουρία, κόπωση και θολή όραση. Τέλος, αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η νευροπάθεια. Και σε αυτήν την περίπτωση η σωστή διαχείριση του προβλήματος περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, παρακολούθηση της γλυκόζης με τον ειδικό μετρητή και φαρμακευτική αγωγή.

Αυτά λοιπόν είναι κάποια από τα προβλήματα υγείας που μπαίνουν στη ζωή μας μετά τα 50 έτη. Είναι σημαντικό συνεπώς να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να μην αμελούμε τις ιατρικές εξετάσεις που αποτελούν σίγουρα ένα ισχυρό μέτρο πρόληψης!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being