Νέες αξιώσεις από τη Χαμάς
Στην Ντόχα του Κατάρ και το νέο γύρο διαπραγματεύσεων, με στόχο την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την ανταλλαγή ομήρων, έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της η παγκόσμια διπλωματία.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ η μέχρι στιγμής έκβαση των συνομιλιών στο Κατάρ κρίνεται θετική. Ο Λευκός Οίκος μίλησε για «ενθαρρυντικό ξεκίνημα», και την προσπάθεια αύριο «να επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες εφαρμογής» της όποιας συμφωνίας.
Φαίνεται πως η παρασκηνιακή προσπάθεια ημερών και εβδομάδων σε συνδυασμό με τα δεδομένα στο έδαφος αλλά και τις επιδιώξεις όλων έχουν αποδώσει καρπούς. Το μεν Ισραήλ έχει πετύχει αυτό που ήθελε, όπως επισημαίνουν και αμερικανικοί αξιωματούχοι και δεν έχει κάτι στο οποίο να προσβλέπει στη Γάζα, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που κρίνει ότι έχει την πολυτέλεια αποδοχής στην ανάγκη και της αποχώρησης από το διάδρομο Φιλαδέλφεια.
Η Χαμάς είναι αποδεκατισμένη προς το παρόν και δεν θα μπορεί για πολύ καιρό να απειλήσει ιδιαίτερα τις πέριξ της Γάζας κοινότητες, ενώ με το Ισραήλ να συνεχίζει να σφυροκοπεί το θύλακα προσπαθεί να περισώσει αυτό που της απέμεινε. Έτσι είναι ο αδύναμος κρίκος στην εξίσωση.
Πριν από λίγο διαμήνυσε ότι δεν θα πάει στις συνομιλίες εκτός εάν το Ισραήλ δεχθεί απλώς να συζητηθούν μόνο τα χρονικά πλαίσια εφαρμογής της πρότασης Μπάιντεν. Θα φανεί εάν θα επιμείνει και εάν η ένστασή της θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα ή θα προσπεραστεί, όπως η άρνησή της χθες.
Το Ιράν μπορεί να μην μετέχει φανερά στο διάλογο είναι όμως δεδομένο ότι δεν θέλει, όπως ούτε το Ισραήλ ούτε κανείς άλλος, μια ολική σύγκρουση, μετά τη χθεσινή κυβερνοεπίθεση ακόμα λιγότερο, η δε Ρωσία το πιέζει φοβούμενη όπως και η Τεχεράνη την πρωτοφανή ανάπτυξη των Αμερικανών στην περιοχή.
Με αυτό ως δεδομένο τα πράγματα προχωρούν ομαλά, ενώ στο Ισραήλ η κοινή γνώμη πιέζει αφόρητα τον Νετανιάχου, την ώρα που πολλές ξένες πρωτεύουσες, με τελευταίο το Λονδίνο, παρεμβαίνουν και ασκούν και εκείνες πιέσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας μίλησε απόψε για μια «κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια σταθερότητα» και είπε ότι είναι «επείγον να επέλθει συμφωνία» στο Κατάρ.
Είναι μια από εκείνες τις στιγμές που τα πράγματα δείχνουν να έφτασαν τόσο στο απροχώρητο, που κανείς πια δεν έχει το παραμικρό συμφέρον από μια μεγάλη πολεμική αναμέτρηση στην περιοχή.
«Περιμένουμε να μας πουν οι διαμεσολαβητές ότι το Ισραήλ έχει αποδεχτεί την πρόταση και οποιαδήποτε συνάντηση πρέπει να βασιστεί σε συζητήσεις για τους μηχανισμούς εφαρμογής και τον ορισμό χρονοδιαγράμματος και όχι σε διαπραγματεύσεις για νέες προτάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η Χαμάς δε βρίσκει κανένα λόγο να συμμετάσχει στις συνομιλίες» τονίζει ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας θα εκτονώσει τις εντάσεις με το Ιράν απομακρύνοντας τον κίνδυνο μιας ευρύτερη περιφερειακής ανάφλεξης. «Θέση μας παραμένει ότι είναι κρίσιμο να φτάσουμε σε συμφωνία. Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για να το καταφέρουμε, για να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ.
Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφερε πως αναμένει πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου το πλαίσιο της συμφωνίας έχει σε γενικές γραμμές γίνει αποδεκτό και τα κενά που πρέπει να καλυφθούν αφορούν την εφαρμογή της».
«Η Χαμάς πρέπει να γνωρίζει ότι κάθε μέρα που συνεχίζει να κρατά τους ομήρους μας, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα για εκείνη. Θα τα κάνουμε χειρότερα μέχρι να καταφέρουμε να πάρουμε πίσω τους ομήρους και μετά δε θα επιτρέψουμε στη Χαμάς ούτε να ξανασηκώσει κεφάλι» σημειώνει ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Χέρτζι Χαλεβί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι το Ισραήλ πέτυχε το μέγιστο που μπορούσε να πετύχει στρατιωτικά στη Γάζα και δεν θα μπορέσει ποτέ να εξαλείψει πλήρως της Χαμάς οπότε πλέον ήρθε η ώρα μιας συμφωνίας. Οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός έρχονται και από τους λαούς της περιοχής.
Εξάλλου, ο Μαχμούντ Αμπάς από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τόνισε πως: «Η Γάζα είναι δική μας, όπως και η Δυτική Όχθη και η Ιερουσαλήμ, είναι δικές μας. Δεν δεχόμαστε καμία λύση που διαλύει τα εδάφη μας. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να ανακοινώσω εδώ, παρουσία σας, ότι δεν μας απομένει καμία λύση. Αποφάσισα να πάω στη Γάζα μαζί με τους αδελφούς μου στην παλαιστινιακή ηγεσία και θα το κάνω».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr