Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Και δεύτερο κρούσμα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου από την Ηλεία, που νοσηλεύεται στο ΠΓΝΠ

Πάτρα: Και δεύτερο κρούσμα διεισδυτικού ...

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη απο την πρώτη στιγμή στο ΓΝ Πύργου

Δύο άτομα κατέληξαν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο στην Ηλεία ενώ άλλοι δύο άνθρωποι νοσηλεύονται στο ΠΓΝΠ, αποσαφηνίζουν πηγές του υπουργείου Υγείας.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι τα δύο άτομα που κατέληξαν στην Ηλεία και κατέληξαν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α πάρα την ενδεδειγμένη προσπάθεια που έγινε με χορήγηση αντιβιοτικών.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη απο την πρώτη στιγμή στο ΓΝ Πύργου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι είναι ενήμεροι και σε επικοινωνία οι λοιμωξιολόγοι ΠΓΝΠατρών, ΓΝ Πατρών και οι ιατροί των νοσοκομείων Ηλείας που εφημερεύουν στα ΤΕΠ.

Όσον αφορά τις νοσηλείες, αναφέτεται ότι σήμερα νοσηλεύονται στο ΠΓΝ Πατρών δυο περιστατικά με ομαλή εξέλιξη, και ότι πιθανότατα θα λάβουν εξιτήριο την ερχόμενη εβδομάδα.

Στρεπτόκοκκος Α: Πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε παλιότερη ανακοίνωση.

Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η GAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης) και ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος iGAS μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό σοκ κλπ.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
Από υγιείς φορείς του βακτηρίου
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις