Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τα ροδάκινα - Το λάθος που κάνουμε

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τα ροδάκινα - ...

Δείτε αναλυτικά

Ανακαλύψτε αν αυτό το τρυφερό φρούτο με κουκούτσι πρέπει να τοποθετείται στον πάγκο της κουζίνας ή στο ψυγείο.

Τα ροδάκινα είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο, αλλά μπορεί να είναι ευμετάβλητα, όπως ξέρει όποιος έχει προσπαθήσει να κρατήσει ένα ροδάκινο ώριμο για να το καταναλώσει. Στην αρχή είναι πολύ σκληρά, αλλά πολύ γρήγορα μαλακώνουν και ωριμάζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ωρίμανση ενός ροδάκινου είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα από το να μάθετε πώς να αποθηκεύετε σωστά τα ώριμα ροδάκινα. Ειδικοί στη μαγειρική εξηγούν πώς η αποθήκευση επηρεάζει τη γεύση αυτών των φρούτων και πότε είναι η ώρα να τα μετακινήσετε από τον πάγκο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

 Πώς να αποθηκεύσετε τα ώριμα ροδάκινα
Όταν έχετε ώριμα ροδάκινα, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να τα καταστρέψετε αποθηκεύοντάς τα με λάθος τρόπο. Στη μέγιστη ωρίμανσή τους, τα ροδάκινα διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου σε μια επίπεδη, μη πορώδη επιφάνεια. Ο David Lebovitz, επαγγελματίας μάγειρας και αρτοποιός και συγγραφέας πολλών βιβλίων μαγειρικής, συμπεριλαμβανομένου του «The Perfect Scoop: 200 Recipes for Ice Creams, Sorbets, Gelatos, Granitas, and Sweet Accompaniments», συνιστά να αποθηκεύετε αυτά τα ευαίσθητα πυρηνόκαρπα φρούτα με το στέλεχος προς τα κάτω για να αποφύγετε την ανάπτυξη μαλακών κηλίδων. Και ξεχάστε το μπολ με φρούτα. Ο Lebovitz συνιστά να διατηρείτε τα ώριμα ροδάκινα απευθείας στον πάγκο και όχι σε ένα μπολ, όπου μπορεί να στριμωχτούν ή να πολτοποιηθούν.

Πώς να αποθηκεύσετε τα ώριμα ροδάκινα μέχρι να τα καταναλώσετε
Τα ώριμα ροδάκινα θα πρέπει να τρώγονται αμέσως όσο είναι ακόμη σε μέγιστη ωρίμανση. Όμως, αν χρειαστείτε λίγο χρόνο, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο. «Εάν τα ροδάκινα σας είναι έτοιμα για κατανάλωση, αλλά δεν θέλετε να τα φάτε ακόμη, μην διστάσετε να τα φυλάξετε στο ψυγείο για μερικές μέρες», λέει ο Daniel Litwin, διευθυντής αγορών για το Jetro Restaurant Depot, έναν προμηθευτή χονδρικής.

Πώς να αποθηκεύσετε τα άγουρα ροδάκινα (για να μπορούν να ωριμάσουν)
Τα ροδάκινα που φέρνετε στο σπίτι και δεν είναι ακόμη ώριμα δεν πρέπει ποτέ να μπουν στο ψυγείο. Το καλύτερο μέρος για να τα αποθηκεύσετε είναι σε θερμοκρασία δωματίου στον πάγκο σας.

Γιατί είναι λάθος να βάζετε τα άγουρα ροδάκινα στο ψυγείο
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι εάν τα ροδάκινα σας δεν έχουν φτάσει στο μέγιστο της ωρίμανσης, η ψύξη δεν είναι μια βιώσιμη επιλογή. Δείτε τι συμβαίνει στο κρύο περιβάλλον:

 Τα ροδάκινα αρχίζουν να αφυδατώνονται και γίνονται ζαρωμένα και πιο σκούρα όταν φυλάσσονται στο ψυγείο.
Εκτός από το ότι χαλάει την αισθητική των ροδάκινων, η ψύξη επιβραδύνει τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης των ροδάκινων, επισημαίνει η Litwin.

Πώς να καταψύξετε τα ροδάκινα
Η αποθήκευση στην κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε φρέσκα τα ροδάκινα και να τα έχετε στη διάθεσή σας όταν τα χρειαστείτε.

Για να καταψύξετε τα ροδάκινα ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Κόψτε τα ροδάκινα σε φέτες ή κύβους.
Περιχύστε τα κομμάτια με λίγο χυμό λεμονιού.
Απλώστε τα έτοιμα ροδάκινα σε ταψιά με λαδόκολλα.
Μεταφέρετέ τα στην κατάψυξη για να παγώσουν εντελώς.
Μόλις τα κομμάτια παγώσουν εντελώς, μεταφέρετέ τα σε σακούλες κατάψυξης που κλείνουν ερμητικά και φροντίστε να τις επισημάνετε.

Τα κατεψυγμένα ροδάκινα μπορούν να διατηρηθούν από 6 έως και 12 μήνες.

Τι να κάνετε με τα υπερώριμα ροδάκινα
Εάν τα ροδάκινα σας έχουν περάσει την αιχμή της ωρίμανσης, μπορούν ακόμα να διασωθούν. Εκτός από την επεξεργασία κατάψυξης, τα υπερώριμα ροδάκινα μπορούν να πολτοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό γλυκαντικό. Δεδομένου ότι τα ροδάκινα αναπτύσσουν μια πιο απαλή υφή όταν είναι υπερβολικά ώριμα, η Litwin προτείνει πίτες, smoothies ή ακόμα και ένα ανάμεικτο χυμό, ως υπέροχες επιλογές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα ροδάκινά σας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life