Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οινοξένεια 2024: Ο Άγγελος Ρούβαλης μιλά στο TheBestGr για το μεθυστικό ταξίδι στα τοπία, τον οίνο και τις γεύσεις της Αιγιάλειας

Οινοξένεια 2024: Ο Άγγελος Ρούβαλης μιλά...

Τα Οινοξένεια είναι ένας καινοτόμος θεσμός, μια πολυήμερη πολιτιστική και γαστρονομική διαδρομή στα τοπία και τις γεύσεις της Αιγιαλείας με πλειάδα εκδηλώσεων υψηλής αισθητικής αξίας

Υπό τον τίτλο « Οινοξένεια 2024 - Αμπελώνες Γέφυρες», ξεκινά η πολυήμερη γιορτή γεύσεων, οίνου και πολιτισμού στην Αιγιάλεια, ο οποίος φέτος αποκτά ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια και "χτυπάει" την πόρτα της Πάτρας και των Καλαβρύτων. 

Πρόκειται για έναν σημαντικό και από τους μεγαλύτερους θεσμούς για τον οίνο και την αμπελουργία στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Μάλιστα φέτος οι πρωτοβουλίες εξωστρέφιας είναι αξιόλογες, τόσο με την προ-έναρξη στο Κάστρο του Ρίου Πάτρας και την τελετή λήξης στα Καλάβρυτα, όσο και με τη συνεργασία με τον νέο και πολλά υποσχόμενο θεσμό «Μεσσηνία Terroirs Wine Festival».

Με αφορμή την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Δικτύου Οινοξένεια κ. Άγγελο Ρούβαλη για την φιλοσοφία του θεσμού, το φετινό πρόγραμμα και την σημασία που έχουν τα οινοξένεια για την Αιγιάλεια και όχι μόνο.

Ο πρόεδρος του δικτύου Οινοξένεια Άγγελος Ρούβαλης

Ο πρόεδρος του δικτύου Οινοξένεια Άγγελος Ρούβαλης

 Ποια είναι η φιλοσοφία του θεσμού «Οινοξένεια» και ποιο το αποτύπωμά από την μέχρι σήμερα διαδρομή;

Ο θεσμός των Οινοξενείων πηγάζει από την δυνατότητα αλλά και την ανάγκη που έχει ο τόπος μας να προωθήσει ένα σύνθετο προϊόν που είναι το σύνολο «προϊόντα ποιότητας-τοπική γαστρονομία-πολιτισμός –τουρισμός».                                                                

Επίσης διασταυρώνεται με τις σύγχρονες αναζητήσεις πολύ-λειτουργικότητας της υπαίθρου καθώς και της ανάδειξης και διαφύλαξης των αγροτικών τοπίων και ιδιαίτερα των πανέμορφων αμπελουργικών τοπίων της Αιγιάλειας.

Στηρίζεται δε πρωτίστως από τους οινοποιούς της περιοχής και την ποιότητα των παραγομένων οίνων, είτε αυτοί είναι ΠΓΕ Πλαγιές Αιγιαλείας ,είτε ΠΟΠ Πάτρα.

Δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας και οργάνωσης του Φεστιβαλ Οινοξένεια είναι πράγματι μια ευκαιρία για μια απολογιστική σύνοψη. Θα λέγαμε ότι μετά το πρώτο ευχάριστο ξάφνιασμα των ιθυνόντων και του κοινού ακολούθησε η πορεία προσαρμογών και ότι εφέτος η πορεία του θεσμού έχει τροχοδρομηθεί, έχει μπει στις ράγες, και ότι θα υπόκειται βέβαια σε μια συνεχή εξέλιξη ανάλογα με τους πρωταγωνιστές, τα οικονομικά μέσα, τη συμμετοχή και άλλων επαγγελματιών.

Όσον αφορά το αποτύπωμα που άφησαν και αφήνουν τα Οινοξένεια για την περιοχή εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό για τρεις λόγους:

α) Αντιστοίχησε τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η αμπελουργική Αιγιάλεια και ευρύτερα η ορεινή Αχαΐα με τη συνείδηση των κατοίκων και των θεσμικών ιθυνόντων της περιοχής ενώ έχει βοηθήσει στην αναβαθμισμένη πρόσληψη από όλους της ποιότητας των οίνων αλλά και των αμπελουργικών τοπίων.

  β) Δημιούργησε και δημιουργεί μια κουλτούρα ποιότητας αλλά και μια τοπική υπερηφάνεια καθώς ο θεσμός αναγνωρίζεται εθνικά ως καινοτόμος. Εφέτος κέρδισε  την αναγνώριση των πολιτιστικών διαδρομών IterVitis του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα υποδεχθούμε στα Οινοξένεια την πρόεδρο του οργανισμού κ.Panke.  Ας μην ξεχνάμε ότι η περιοχή είχε να καμαρώσει συλλογικά επιτεύγματα από την εποχή των Ανθεστηρίων  και  του Παναιγιαλείου.   

γ) Όσον αφορά το δια ταύτα (πολλοί αρέσκονται να μετρούν τα οικονομικά οφέλη εδώ και τώρα)  θέλω να τονίσω πως οι εισροές για την περιοχή είναι μόνον θετικές, ότι αρκετοί επισκέπτες έχουν αναφορά τα Οινοξένεια, ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ένα επιπλέον ενδιαφέρον από ειδικευμένους ταξιδιωτικούς πράκτορες.                              

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε συνείδηση όλοι (κυρίως η Τ.Α. όλων των βαθμών) ότι για σημαντικά αποτελέσματα στην τουριστική ώθηση απαιτείται να διατεθούν budgets άλλου μεγέθους από τα σημερινά στην  προώθηση για την προσέλκυση επισκεπτών.

 Ποια είναι τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς του φετινού προγράμματος ;

Εφέτος με τις εκδηλώσεις μας και με τον  τίτλο Αμπελώνες Γέφυρες θέλουμε να γεφυρώσουμε  την πόλη με την ύπαιθρο και τον πολιτισμό με τη γαστρονομία και το κρασί .

Δημιουργούμε ένα φεστιβαλ που ανοίγει γέφυρες διαλόγου και συνεργασίας και με άλλες αμπελουργικές περιοχές (Messinia terroirs)  που γιορτάζει στο Κάστρο του Ρίου την επέτειο της Γέφυρας με μια μοναδική συναυλία ¨του Κρασιού και του Έρωτα» των Σάκη Παπαδημητρίου-Βασίλη Λέκκα την Τετάρτη 21 Αυγούστου. Είναι ένα μουσικό έργο που θεωρούμε πρεσβευτή των Οινοξενείων αλλά και γενικότερα του ελληνικού κρασιού σε όλο τον κόσμο! Βασίζεται στην ποίηση, για το κρασί και τον έρωτα,  της Σαπφούς, του Αλκαίου ,του Ανακρέοντα.

 Από τις 23 έως τις 31 Αυγούστου το Φεστιβάλ  μεταμορφώνει οινικά, πολιτιστικά και γαστρονομικά την Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα με καθημερινές δράσεις τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και στα οινοποιεία της περιοχής   σε ένα σφικτό και πολύμορφο πρόγραμμα για το οποίο αξίζει να ενημερωθεί κανείς αναλυτικά για να κάνει τις επιλογές ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. 

Οι “Μουσικές Σκάλες”,  που τόσο ενθουσίασαν στην περσινή πρώτη τους “εμφάνιση”,    την Κυριακή 25/8 ,  δημιουργούν  έναν περίπατο μουσικής και οίνου στα πολυάριθμα σκαλοπάτια που ενώνουν το επίπεδο του κέντρου της πόλης του Αιγίου με την παραλιακή ζώνη.

Η μοναδικότητα και η ομορφιά της κλιμακωτής θέσης της πόλης αποκαλύπτεται στο κοινό και εξηγεί την συνεχή κατοίκησή της, εδώ και 3.000 χρόνια, ως μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Τα μικρά μουσικά σύνολα, από την Πάτρα και το Αίγιο ,οι performers, οι χορογραφίες των tango συνοδεία των μοναδικών κρασιών των οινοποιείων δημιουργούν μοναδικά κίνητρα για τους περιπατητές, συνθέτοντας εμπειρίες για όλες τις αισθήσεις που  μένουν αξέχαστες . 

Η “Οινοξένεια Πολιτεία” μια πολύπλευρη εκδήλωση διασύνδεσης γαστρονομίας, πολιτισμού και τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου Αιγίου την Δευτέρα, 26 Αυγούστου ,είναι αφιερωμένη ταυτόχρονα σε μια βραδιά γαστρονομίας με τον διακεκριμένο head chef της Hytra, Γιώργο Φελεμέγκα, στην παρουσίαση του προγράμματος «Τα μονοπάτια της Αιγιάλειας» από τον Δήμο Αιγιάλειας και την εταιρεία «Paths of Greece» και στη συναυλία της μοντέρνας μουσικής ακαδημίας, Rock School Corfu, που θα μεταφέρει  τα φρέσκα ακούσματα της Κέρκυρας  στο παραθαλάσσιο τοπίο.

Στις 30 Αυγούστου το φεστιβάλ ανεβαίνει στα πανέμορφα Καλάβρυτα με συν διοργανώτρια την Αχαΐα Αναπτυξιακή για ένα διήμερο γαστρονομίας, σεμιναρίων, γευστικών δοκιμών, ταιριάσματα τοπικών συνταγών με τα τοπικα κρασιά   και μια ημερίδα για τον γαστρονομικό τουρισμό και πολιτισμό που κλείνει το βράδυ του Σαββάτου 31/8 στην πλατεία Ελευθερίας στα Καλάβρυτα με μια μουσικοχορευτική εκδήλωση αντιπροσωπευτική των Οινοξενείων , τον παραδοσιακό «Έμμετρο τρύγο» από το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου και το μουσικό σχήμα Πεντάηχον.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές;  

Στόχος των Οινοξενείων είναι η δημιουργία ταυτότητας ποιότητας για την περιοχή  Αιγιαλείας και  Καλαβρύτων καθώς και η  προβολή και ανάδειξη της ταυτότητας αυτής σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Η σύνδεση του Τουρισμού με τον Οίνο και τα άλλα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ της περιοχής.

Η  θεμελίωση της πλούσιας τοπικής Γαστρονομίας, η αναβάθμιση και η προώθησή της.

Η Συνέργεια των τοπικών φορέων και επιχειρήσεων

Η ανάδειξη των μοναδικών αμπελουργικών τοπίων της Αιγιάλειας και όλων των άλλων δυνατών στοιχείων της χωρικής ενότητας Αιγιαλείας και Καλαβρύτων (περιβαλλοντικών, θρησκευτικών, αρχαιολογικών κ.ά.)

Όσον αφορά το Φεστιβάλ   επιδιώκουμε η  εμπειρία για τον επισκέπτη  να ξεπερνά τις μονοσήμαντες αξιολογήσεις  και να γίνεται αλησμόνητο προσωπικό βίωμα ως αποτέλεσμα της συνολικής γνωριμίας των προϊόντων και υπηρεσιών  μιας περιοχής, μέσα στην ιδιαίτερη και μοναδική φυσιογνωμία του τόπου και  των ανθρώπων του.

 Πώς συνδέονται οι εν λόγω δράσεις με την ανάδειξη και την ανάπτυξη της περιοχής;

Kαθώς στην περιοχή δεν αναμένονται μεγάλες εξωγενείς επενδύσεις είναι φανερό πως η τοπική ανάπτυξη, ποιοτική και αειφόρος, είναι η μόνη προοπτική και δεν είναι άσχημη προοπτική καθώς η γεωμορφολογία της περιοχής από τον Κορινθιακό κόλπο έως τα Καλάβρυτα είναι μια μήτρα ποιότητας τοπίων και προϊόντων.

Μπορεί το κρασί και ο οινοτουρισμός να δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στην  Αιγιάλεια;

Ας πούμε ότι τα Οινοξένεια είναι ο σπόρος. Αλλά πώς να φανταστούμε το μέλλον που είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων; Σίγουρα τα οινοποιεία είναι ένα μεγάλο αβαντάζ και οι οινοποιοί και οι νέοι οινολόγοι μια ισχυρή δύναμη. Σκέφτομαι όλα αυτά τα λινά, οι  διάσπαρτες αγροικίες ,μέσα στα αμπέλια και τις σταφίδες να ανακαινιστούν και να φιλοξενούν  πολυάριθμους οινοτουρίστες και φίλους των τοπίων της υπαίθρου.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις