Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CINEFIL

/

Pulp Fiction: Η ταινία που επαναπροσδιόρισε το cinema του 20ού αιώνα- Γιατί να την (ξανα)δείτε

Pulp Fiction: Η ταινία που επαναπροσδιόρ...

Ταινία - φαινόμενο της ποπ κουλτούρας

Το Pulp Fiction 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του ακόμα συναρπάζει το κοινό κάνοντας τους ανθρώπους να αγαπούν ακόμη περισσότερο τον κινηματογράφο.

Το Pulp Fiction είναι όμως πολλά παραπάνω από μια ταινία. Είναι μια ταινία - φαινόμενο της ποπ κουλτούρας της οποίας η επίδραση είναι αντιληπτή στον κόσμο του κινηματογράφου.

Με το ιδιαίτερο στυλ του Κουέντιν Ταραντίνο η ταινία διακρίνεται για τους έξυπνους διαλόγους της που σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον, το απρόβλεπτο ακόμη και για τους ίδιους τους πρωταγωνιστές σενάριο, το εξονυχιστικά επιλεγμένο soundtrack και πολλά άλλα. 

Στα 67α Βραβεία Όσκαρ το Pulp Fiction έλαβε 7 υποψηφιότητες ενώ κέρδισε το Oscar Καλύτερου Σεναρίου. Εισέπραξε επίσης έξι υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα κερδίζοντας πάλι για το σενάριο του (Best Screenplay - Motion Picture), ενώ σάρωσε στο 47ο φεστιβάλ στις Κάννες κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα.

Πρωταγωνιστεί ο Τζον Τραβόλτα του οποίου η καριέρα είχε τελειώσει στο Grease (1978) μαζί με τον Samuel L. Jackson ο οποίος έως τότε αναλάμβανε μικρούς ρόλους σε ταινίες. Μαζί τους είναι και η μούσα του Quentin Tarantino, η Ούμα Θέρμαν, όπως την αποκαλεί κι ο ίδιος.

“Special Guest” εμφάνιση κάνει ο Bruce Willis στον οποίο πήγε και το 1/4 του budget της ταινίας. Το cast συμπληρώνουν και  αλλα μεγάλα ονόματα όπως ο Harvey Keitel, o Tim Roth, o Christopher Walken, η Amanda Plummer και η Rosanna Arquete. 

Δεν χρειάζεται να αναφερθεί ότι η ταινία είναι “Written and Directed by Quentin Tarantino”. Αν και ο Tarantino μοιράστηκε το Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου με τον φίλο του Roger Avary, ο οποιος πρόσθεσε την ιστορία του Butch( Bruce Willis).

Είναι η δεύτερη από τις 9 ταινίες του, σε παραγωγή των αδερφών Weinstein, ενώ -κάτι που πολλοί ίσως δεν ξέρουν είναι ότι - ο Danny DeVito βοήθησε στην παραγωγή της.

Για όσους δεν την έχουν παρακολουθήσει,  η δεύτερη ταινία του Tarantino διαπραγματεύεται την ζωή δύο εκτελεστών (S. Jackson και J. Travolta) οι οποίοι έχουν σκοπό να ανακτήσουν τον κλεμμένο χαρτοφύλακα του αφεντικού τους (V. Rhames). To αφεντικό τους επίσης τους ζήτησε να προσέχουν τη γυναίκα του (Uma Thurman) όσο αυτός θα λείπει.

Παράλληλα παρακολουθούμε και την ζωή του Butch (B. Willis), του πυγμάχου ο οποίος πληρώνεται από το αφεντικό για να χάσει, και μια εν εξελίξει ληστεία η οποία συνδέεται κατά περίεργο τρόπο με την κεντρική ιστορία. H ζωη όλων των πρωταγωνιστών  περιπλέκεται  δημιουργώντας αστείες, αλλόκοτες και καταστροφικές καταστάσεις.

 

Γιατί όμως η ταινία αυτή είναι τόσο γνωστή σε όλους μας και γιατί θεωρείται μια από τις κορυφαίες όλων των εποχών;

 Πολλές σκηνές έχουν μείνει στην ιστορία. Για παράδειγμα, η σκηνή στην οποία ο Vince και η Mia χορεύουνε ή ο εναρκτήριος διάλογος για burger μεταξύ των Jules και Vince ή ακόμα η σκηνή βασανιστηρίου του Marcelous από τον Butch στο υπόγειο ενός περίεργου μαγαζιού και πολλές ακόμη που είναι άξιες αναφοράς.

Επιπλέον ο Tarantino συνθέτει στοιχεία από ταινίες του είδους φιλμ - νουάρ και κόμικ κάνοντάς τα όλα αυτά ένα. Η ταινία δεν ακολουθεί κανέναν κανόνα αφού ακόμα και η ίδια της η πλοκή εξελίσσεται μη γραμμικά. Οι γρήγοροι, αλλά με συνοχή, έξυπνοι και φιλοσοφημένοι διάλογοι, είναι το ατού του Tarantino και αυτό κορυφώνεται στο «Pulp Fiction».

Με βαθμολογία 8,9/10 στο IMDB, χωρίς κανένα ψεγάδι και με την βίαιη αλλά συναρπαστική δράση της, το Pulp Fiction είναι μια ταινία που αξίζει να (ξανα)δείτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Cinefil