Ο 67χρονος Γιανούζ Ραζ έγινε ο πρώτος κακρινοπαθής, στον όποιο χορηγήθηκε εμβόλιο - Τι εκτιμούν οι ειδικοί για το χρόνο μαζικής παραγωγής του εμβολίου
Ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα δίνει το νέο εμβόλιο mRNA της BioNTech, που μπήκε σε κλινικές δοκιμές.
«Νιώθω πολύ καλά. Ήταν ανώδυνο μέχρι στιγμής», λέει ο 67χρονος Γιανούζ Ραζ, που έγινε ο πρώτος κακρινοπαθής, στον όποιο χορηγήθηκε εμβόλιο. Με τις χημειοθεραπείες του έδιναν 35% πιθανότητες να ζήσει άλλα 5 χρόνια, πλέον ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Πώς λειτουργεί
Το εμβόλιο BNT116 χρησιμοποιεί παραλλάγή της τεχνολογία mRNA, που χρησιμοποιήθηκε για εμβόλια κατά του κορονοϊόυ. Ουσιαστικά, εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται μόνο στα καρκινικά κύτταρα, εμποδίζοντας τα να επανέλθουν.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος. εξήγησε, μιλώντας στο OPEN πως λειτουργεί η τεχνολογία mRNA. «Η άλλη λύση ήταν να δώσεις στα καρκινικά κύτταρα τις αντιγονικές ιδιότητες που έχουν. Να παράγουν αντιγόνα ειδικά για τον καρκίνο, ώστε να αναγνωριστούν από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και να τα καταστρέψει», είπε χαρακτηριστικά.
130 ασθενείς στις κλινικές δοκιμές
Στις κλινικές δοκιμές θα συμμετάσχουν130 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα από τη Βρετανία, την Τουρκία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Σε πρώτη φάση θα κάνουν 6 ενέσεις ανά 30 λεπτά επί μία εβδομάδα. Έπειτα θα λαμβάνουν μία δόση εμβολίου μία φορά την εβδομάδα επί 6 εβδομάδες. Στο τελικό στάδιο θα λαμβάνουν μία δόση κάθε 3 εβδομάδες επί ένα χρόνο.
Η ογκολόγος Ζένια Ζαριδάκη εξήγησε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, ότι τα εμβόλια mRNA είναι εξατομικευμένα. «Φτιάχνεται για τον κάθε ασθενή από τα κύτταρα του όγκου του, παράγεται το ειδικό αυτό κομμάτι του mRNA, που θα χορηγηθεί στον ασθενή. Εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα και τα εξαφανίζει».
Πότε θα μπει σε παραγωγή
Σύμφωνα με τους ειδικούς σε ένα χρόνο θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου. Ωστόσο, θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 χρόνια για να μπει σε παραγωγή.
«Θέλει 3-4 χρόνια, αλλά αν φανεί από τα πρώτα βήματα ότι πάνε πολύ καλά οι ασθενείς, μπορεί να δοθεί fast track έγκριση», εκτίμησε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος. Κλείνοντας ο πρόεδρος της αντικαρκινικής εταιρείας έστειλε το μήνυμα του, υπενθυμίζοντάς ότι η νούμερο ένα αιτία για την εκδήλωση καρκίνου αποτελεί το κάπνισμα.«Υπάρχουν ασθενείς που πάσχολυν και νομίζουν ότι χάσαμε το τρένο. Για αυτό λέμε και εμείς προτού φτάσουμε στο mRNA κόψτε το κάπνισμα»
πηγή : ethnos.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr