Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φόβος για «νέα Γάζα» στη Δυτική Όχθη – Προβληματίζουν οι δηλώσεις του Ισραηλινού ΥΠΕΞ

Φόβος για «νέα Γάζα» στη Δυτική Όχθη – Π...

Η Χαμάς καλεί τους κατοίκους της περιοχής να εξεγερθούν

Στη Μέση Ανατολή, οι συγκρούσεις εκτός από τη Λωρίδα της Γάζας, επεκτείνονται και στη Δυτική Όχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση για την εξολόθρευση πυρήνων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. 

Περισσότεροι από 11 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής ενώ το Τελ Αβίβ έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τη διάσωση 53χρονου Ισραηλινού ομήρου μέσα σε τούνελ της Χαμάς μετά από 326 ημέρες αιχμαλωσίας.

Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτική Οχθη διεξάγει ο ισραηλινός στρατός, πραγματοποιώντας εφόδους και βομβαρδίζοντας ταυτόχρονα τουλάχιστον τέσσερις πόλεις, κάτι που έχει να συμβεί από τη δεύτερη Ιντιφάντα. Εντονη ανησυχία προκαλούν και οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος κατηγορεί το Ιράν ότι στήνει τρομοκρατικό δίκτυο στην περιοχή, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιχειρήσεων ανάλογων με αυτών στη Γάζα και μετακινήσεων του πληθυσμού.

 «Πρέπει να χειριστούμε την απειλή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που χειριστήκαμε τις υποδομές τρομοκρατίας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής απομάκρυνσης Παλαιστινίων πολιτών και να προβούμε σε οποιοδήποτε άλλο βήμα χρειαστεί. Είναι ένας πόλεμος σαν όλους τους άλλους και πρέπει να τον κερδίσουμε» δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ Ίσραελ Κατζ

«Αυτή η ανακοίνωση υποδηλώνει ότι είναι κάτι περισσότερο από αυτό που έχουμε δει ως τώρα στη Δυτική Οχθη και μπορεί να γίνει μεγαλύτερο, υπονοώντας προφανώς αυτό που έχουμε δει στη Γάζα, το οποίο είναι ολέθριο με περισσότερους από 40.000 Παλαιστινίους να έχουν σκοτωθεί» σημείωσε η δημοσιογράφος του CNN, Πόλα Χάνκοκ.

Η Χαμάς καλεί τους κατοίκους της περιοχής να εξεγερθούν, υποστηρίζοντας ότι οι ισραηλινές επιδρομές είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για επέκταση του πολέμου από τη Γάζα στη Δυτική Οχθη. Για νεκρούς και τραυματίες στις πόλεις Τζενίν, Τουλκαρέμ και Τουμπάς μιλούν οι Παλαιστίνιοι, ενώ κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό ότι δεν επιτρέπει την πρόσβαση στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τη διάσωση του ομήρου Καίντ Φαρχάν Αλ Κάντι, ύστερα από 326 ημέρες αιχμαλωσίας. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι κομάντο εντόπισαν τον 52χρονο Αραβα, μέλος της κοινότητας Βεδουίνων και πατέρα έντεκα παιδιών, σε σήραγγα στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

Ισραηλινά μέσα πάντως μετέδωσαν ότι ο Αλκάντι κατάφερε να δραπετεύσει από το τούνελ όπου κρατείτο και να φθάσει μόνος του στους Ισραηλινούς στρατιώτες που επιχειρούσαν στη Γάζα,. Η Χαμάς από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι τον άφησε ελεύθερο.

«Μου είπε ότι για τις δυσκολίες που βίωσε. Ήταν μία βάναυση φυλακή, πολύ δύσκολη. Δεν είδε σχεδόν καθόλου το φως του ηλίου… Επί δέκα μήνες, δεν είδε το φως του ηλίου» δήλωσε ο δήμαρχος του Ραχάτ, Ατάρ Αμπού Μαντιάμ.

Ο Αλ Κάντι είναι ο όγδοος όμηρος, που υποστηρίζει ότι διέσωσε ο ισραηλινός στρατός από την έναρξη των επιχειρήσεων του στη Γάζα. Το Ισραήλ πιστεύει ότι 108 όμηροι παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, με περισσότερους από 40 από αυτούς να θεωρούνται νεκροί.

Από την πόλη των Βεδουίνων, στην Μπερσεβά ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Κωστής Κωνσταντίνου, μετέδωσε ότι ο διασωθείς αιχμάλωτος Αλ Κάντι όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο είπε στου δημοσιογράφους ότι προέτρεψε τον Νετανιάχου να βάλει ένα τέλος στο ζήτημα των ομήρων.

Πρόσθεσε ότι αυτό που ξεκίνησε σήμερα στη Δυτική Όχθη δεν προκαλεί έκπληξη, ήταν κάτι που εκκρεμούσε εδώ και καιρό και ίσως καθυστέρησε απλά λόγω Γάζας. Η Τζενίν αν και είναι μία μικρή πόλη έχει ένα αντιστρόφως ανάλογο του μεγέθους της μερίδιο στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Είναι το άντρο της Ισλαμικής Τζιχάντ και γίνεται συχνά πεδίο μάχης ανάμεσα στον στρατό και τους ενόπλους.

Φαίνεται ότι αυτό που προκάλεσε την επιχείρηση ήταν μια αποτυχημένη τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ προ ημερών αλλά και οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι αρχίζει ένας νέος κύκλος με τέτοια χτυπήματα από τη Δυτική Όχθη αυτή τη φορά. Οι δέκα ή δώδεκα Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν σήμερα ήταν μέλη ενόπλων δυνάμεων λέει το Ισραήλ ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μιλά για πολίτες αυτή τη φορά, απλώς δείχνει να φοβάται τη συνέχεια η οποία όντως είναι ανησυχητική.

ertnews.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις