Το πρόγραμμα του τριημέρου στα Καλάβρυτα:
Το Φεστιβάλ « Οινοξένεια», τιμώντας το φετινό motto «Αμπελώνες Γέφυρες», ανηφορίζει στα Καλάβρυτα το διήμερο Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Αυγούστου, ολοκληρώνοντας τον κύκλο του με μια σειρά σεμιναρίων, γευσιγνωσίας, μουσικής και παραδοσιακών χωρών και «ταιριάζοντας» έτσι την τοπική κουλτούρα με τους εξαιρετικούς τοπικούς οίνους.
«Φέτος συμπληρώνονται έντεκα χρόνια απ’ τα πρώτα ‘Οινοξένεια’, απ’ την πρώτη διοργάνωση αυτής της μεγάλης βιωματικής γιορτής που όπως λέει και το όνομα της είναι αφιερωμένη στο κρασί και στη φιλοξενία», λέει στο thebest.gr ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.
«Κάθε χρόνο, στο δεύτερο μισό του Αυγούστου, στα ‘Οινοξένεια’ χτυπάει η καρδιά της τοπικής οινοποιίας, της γαστρονομίας, της Τέχνης και του Πολιτισμού και του τρόπου που όλα αυτά τα στοιχεία συνδέονται με τη φιλοξενία και τον Τουρισμό.
Αυτή τη χρονιά, στα Καλάβρυτα φιλοξενούμε πέραν των άλλων και μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνεται απ’ την ‘Αχαΐα -Αναπτυξιακή Α.Ε.’ και με την οποία κλείνει το τριήμερο γευστικών εκδηλώσεων των φετινών ΄’Οινοξενείων’. Μια δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας ‘Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές 2- Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός’ του Προγράμματος Leader.
Και κάθε χρόνο αυτό το Φεστιβάλ, πέραν του ότι ενισχύει σημαντικά την εξωστρέφεια των περιοχών μας, αναδεικνύει την πολιτισμική και παραγωγική ταυτότητα μας, μάς δείχνει και νέους δρόμους για το πως αυτός ο οινικός και γαστρονομικός πλούτος μπορεί ν’ αυξήσει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες μας στο πεδίο της ανάπτυξης και της τοπικής οικονομίας, στο πεδίο των καλών θέσεων εργασίας, ακόμα και στο πεδίο της αναστροφής του δημογραφικού προβλήματος που έχει πια αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα».
Το πρόγραμμα του τριημέρου στα Καλάβρυτα:
Παρασκευή 30 Αυγούστου
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
6.00 μ.μ.– 9.00 μ.μ. ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΙΡΙΑΣΜΑΤΑ *
Μαθήματα γευσιγνωσίας από ειδικευμένους γευσιγνώστες φαγητού και κρασιού σε εστιάτορες/στελέχη της εστίασης, με στόχο την εκπαίδευση στο ταίριασμα τοπικών γεύσεων και συνταγών με τοπικούς οίνους.
Κλειστό Σεμινάριο - Workshop, με τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένου Οινοκριτικού και τοπικού αναγνωρισμένου μάγειρα-σεφ. Γευστικά ταιριάσματα τοπικών οίνων με τοπικά προϊόντα της περιοχής.
17:40 Προσέλευση – Εγγραφές
18:00 - 21:00
• Παρουσίαση οίνων των Πλαγιών Αιγιαλείας από τον οινολόγο, Σύμβουλο Οινολογίας: Τάσο Δροσιάδη
• Οινικό ταίριασμα οίνων και πιάτων από τον οινογράφο / οινοκριτικό: Σίμο Γεωργόπουλο
• Δημιουργία προτάσεων μενού
21:00 Απονομή Πιστοποιητικών
Με το πέρας του Σεμιναρίου – Workshop, θα ακολουθήσει ανοιχτή γευσιγνωσία* τοπικών οίνων για το κοινό, με χαρακτηριστικές γεύσεις από την περιοχή.
*Συντονισμός: ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ
• ΜΟΥΣΙΚΗ – ΟΙΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ Πλατεία Χελμού 9.00 μ.μ.
Η Χριστίνα Ψύχα και η μπάντα της παρουσιάζουν δικά της πρωτότυπα τραγούδια και διασκευές σε γνωστά παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια, ενορχηστρωμένα με βάση τον δυτικότροπο ήχο του σχήματος, αποτελώντας τη γέφυρα παλιού και καινούριου και συμπληρώνοντας τη δημιουργική τους πρόταση
Σάββατο 31 Αυγούστου
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο
5.30 μ.μ. MEGA SPILEO ESCAPE, το απόλυτο καλοκαιρινό event στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο!
-Ξενάγηση στο Κτήμα και στο αναπαλαιωμένο οινοποιείο
-Γευστικές δοκιμές
-Η Sommelier Γιοβάννα Λύκου θα παρουσιάσει τις ετικέτες του κτήματος με μοναδικό τρόπο, μέσα από μία διαδραστική παρουσίαση και θα ακολουθήσει παιχνίδι με τυφλή δοκιμή οίνων & σημαντικά δώρα για τους νικητές
-Mystic Cocktails pop up bar, με μοναδικά cocktail με το νέο αφρώδες οίνο μας Mystic
Απαραίτητα κλείστε τη συμμετοχή σας εδώ: www.megaspileo.gr/oinoxenia-2024/
(Επιλέξτε προαιρετικά τη συμμετοχή σας στο διαδραστικό παιχνίδι #TheGrapeGame, με την Γιοβάννα Λύκου)
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
11.00 π.μ. – 2.00 μ.μ. «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΙΙ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»*
ΗΜΕΡΙΔΑ ενημέρωσης και προβολής του Ελληνικού Γαστρονομικού πλούτου μέσα από τη διατοπική Συνεργασία «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΙΙ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» που υλοποιείται από την ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020. Στη συγκεκριμένη συνεργασία συμμετέχουν 23 Αναπτυξιακές Εταιρείες από όλη την Ελλάδα.
3.00 μ.μ. – 6.30 μ.μ. «Από την Γη στο Πιάτο»*
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ διασύνδεσης της γνώσης και της έρευνας στην παραγωγή και στη γαστρονομία. Στόχος η διασύνδεση της γνώσης και παραγωγής και η μεταφορά της γνώσης που αναπτύσσεται σε εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς, της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων αγροδιατροφής και της γαστρονομίας/εστίασης σε όλη την αλυσίδα παραγωγής «από τη γη στο πιάτο»
Συντονισμός: ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ
ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΕΛΜΟΥ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
8.30 μ.μ. Συμπεράσματα - Αποχαιρετισμοί
9.00 μ.μ. «Τρύγος έμμετρος…»
Μια βραδιά αφιερωμένη στο αμπέλι, στον τρύγο, στο κρασί και στον τρυγητή… χαρακτηριστικά στοιχεία της Αιγιάλειας, των Καλαβρύτων, μα και της Ελλάδας ολάκερης.
Με την παραίνεση του Τρυγαίου, οι τρυγητές θα μπουν στ’ αμπέλι, θα περιδιαβούν με μουσικές, τραγούδια και χορούς τον ελλαδικό χώρο και θα υμνήσουν τον οίνο, για να ευφρανθούν ψυχή και νους των συμποσιαστών…
Οργάνωση-παραγωγή παράστασης: Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου. Συμμετέχει-συμπράττει η παραδοσιακή ορχήστρα «ΠΕΝΤΑΗΧΟΝ», ηθοποιοί, χορευτές-τριες, αφηγητές.
*Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις – δράσεις διοργανώνονται από την ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. στο πλαίσιο υλοποίησης Τοπικών Δράσεων που αφορούν τη διατοπική Συνεργασία «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΙΙ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr