Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Βόλος- Νεκρά ψάρια: Το εισαγγελικό πόρισμα δικαιώνει την Περιφέρεια Θεσσαλίας για το θυρόφραγμα της Κάρλας

Βόλος- Νεκρά ψάρια: Το εισαγγελικό πόρισ...

Το θυρόφραγμα της Κάρλας δεν μπορούσε να κλείσει

Εξελίξεις έχουμε στην πολύκροτη υπόθεση με τα νεκρά ψάρια στον Βόλο καθώς σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου επιβεβαιώνει τα όσα επικαλέστηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας αναφορικά με το θυρόφραγμα της Κάρλας.

Ειδικότερα, το πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, η οποία είχε διατάξει και ολοκλήρωσε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο προκαταρκτική έρευνα, αποδεικνύει ότι ο Παγασητικός μέχρι και την εμφάνιση των ψαριών από την Κάρλα, δεν επιβαρύνονταν από τη λίμνη και πως το θυρόφραγμα της Κάρλας, εξαιτίας του οποίου νερά και ψάρια καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, δεν μπορούσε να κλείσει.

Με αφορμή τη μήνυση που είχε καταθέσει ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τις πλημμύρες και τις ποσότητες νερών που κατέληγαν στον Παγασητικό Κόλπο, πραγματοποιήθηκε πολύμηνη έρευνα, η οποία ανέδειξε τα εξής:

Τα νερά της Κάρλας δεν ήταν μολυσμένα, βάσει μετρήσεων που έγιναν
Η ποιότητα των νερών του Παγασητικού Κόλπου δεν επηρεαζόταν από την είσοδο σε αυτόν, νερών από την Κάρλα
Το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει επειδή έπρεπε να εκτονωθεί η πλημμυρική κατάσταση. Επίσης, αναφέρεται ότι το άνοιγμα του θυροφράγματος ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο Νόμος.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω δεδομένα η μήνυση του δημάρχου Βόλου τέθηκε στο αρχείο. Το πόρισμα δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, παρά μόνο πρόσφατα και με αφορμή το φαινόμενο των νεκρών ψαριών, εξαιτίας του οποίου έχει ξεκινήσει ξανά δημόσιος διάλογος για το θυρόφραγμα της Κάρλας.

Τι ειπώθηκε στην συνάντηση Κέλλα με Κουρέτα για τα νεκρά ψάρια
Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστο Κέλλα είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας για θέματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα με ιδιαίτερη αναφορά να γίνεται και για το ζήτημα των νεκρών ψαριών.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε και στο πόρισμα του Εισαγγελέα Βόλου το οποίο δικαιώνει τις αποφάσεις της Περιφερειακής αρχής να μην κλείσει εξαρχής το θυρόφραγμα της Κάρλας. «Πριν από λίγη ώρα βγήκε το πόρισμα του Εισαγγελέα Βόλου, το οποίο αναφέρει ότι δεν μπορούσε να κλείσει το θυρόφραγμα. Αυτό είχαμε αναφέρει κι εμείς εδώ και μέρες, ότι δεν μπορούσε να κλείσει καθώς λόγω της έλευσης του αρδευτικού νερού από τη Γυρτώνη υπήρχε κίνδυνος να πλημμυρίσει η περιοχή. Δεν υπήρχε λόγος να κλείσει. Το πρόβλημα εντοπίζεται πιο κάτω, στα δίχτυα που δεν τοποθετήθηκαν από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου. Δικαιώνεται η απόφαση που πήρα να μην κλείσω νωρίτερα το θυρόφραγμα πράγμα που έγινε όταν σταμάτησε να έρχεται το αρδευτικό νερό και δεν πλημμύρισε εκ νέου η περιοχή».

Αναφερόμενος στην εν εξελίξει επιχείρηση καθαρισμού ο Δημήτρης Κουρέτας τόνισε ότι «γίνεται μία πολύ μεγάλη κινητοποίηση από σκάφη που έχουν έρθει, και συλλέγουν τα ψάρια εντός του Παγασητικού στο λιμάνι του Βόλου, αλλά και σε άλλα σημεία, όπως και κατά μήκος του ποταμού Ξηριά σε μεγάλο μήκος και στη συνέχεια οδηγούνται στην καύση. Θεωρώ πως τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Με το ρυθμό που μαζεύονται αυτή τη στιγμή, υπολογίζουμε πως τα νεκρά ψάρια θα έχουν συλλεχθεί εντός των επόμενων 2-3 ημερών. Αναμένουμε νέα μηχανήματα από την Αθήνα τα οποία θα οδηγήσουν τα νεκρά ψάρια αντί της καύσης σε σκόνη».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις