Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πολιτικός σεισμός στην Γερμανία μετά την νίκη της ακροδεξιάς στην Θουριγγία

Πολιτικός σεισμός στην Γερμανία μετά την...

Το αποτέλεσμα δίνει στην ακροδεξιά την πρώτη της νίκη σε εκλογές στο κρατιδιακό κοινοβούλιο μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο Βερολίνο η νίκη του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία  (AfD) στις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας.

Το AfD κέρδισε σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων, 9 μονάδες μπροστά από το συντηρητικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Το αποτέλεσμα δίνει στην ακροδεξιά την πρώτη της νίκη σε εκλογές στο κρατιδιακό κοινοβούλιο μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρόλα αυτά δεν έχει πολλές ελπίδες να σχηματίσει κυβέρνηση στη Θουριγγία.

Το AfD ήρθε οριακά δεύτερο στις εκλογές στο κρατίδιο της Σαξονίας. Συγκεκριμένα το CDU έλαβε το 31,9% των ψήφων, και πέρασε με περίπου μία μονάδα μπροστά από το AfD. Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «πικρά» και κάλεσε τα κόμματα να σχηματίσουν κυβερνήσεις στα κρατίδια χωρίς την ακροδεξιά. «Το AfD κάνει ζημιά στη Γερμανία. Αποδυναμώνει την οικονομία, διχάζει την κοινωνία και καταστρέφει τη φήμη της χώρας μας», ανέφερε σε δήλωσή του στο Reuters ο Γερμανός καγκελάριος.

Ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD στη Θουριγγία, Μπιορν Χέκε ο οποίος είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη Γερμανία, χαιρέτισε την «ιστορική νίκη» του κόμματος του και έκανε λόγο για την μεγάλη περηφάνεια που αισθάνεται. Αν και δεν πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κατάφερε να εξασφαλίσει μία έδρα επειδή ήταν πρώτος στη λίστα του κόμματός του.
Στο παρελθόν έχει επιβληθεί πρόστιμο στον Μπιορν Χέκε επειδή έκανε χρήση ναζιστικού συνθήματος. Ωστόσο ο ίδιος αρνείται ότι το έκανε εν γνώσει του.

Με τις γενικές εκλογές να απέχουν μόλις ένα χρόνο, το AfD είναι δεύτερο στις εθνικές δημοσκοπήσεις. Η συμπρόεδρος του AfD, Άλις Βάιντελ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν ένα «ρέκβιεμ» για τα τρία κόμματα που κυβερνούν τη Γερμανία και ήταν σαφές πώς οι ψηφοφόροι και στα δύο ανατολικά κρατίδια ήθελαν το κόμμα της στην κυβέρνηση. «Χωρίς εμάς μια σταθερή κυβέρνηση δεν είναι πλέον καθόλου δυνατή», δήλωσε η Άλις Βάιντελ.

Χωρίς την υποστήριξη άλλων κομμάτων, το AfD δεν μπορεί να κυβερνήσει στη Θουριγγία και το CDU έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κυβερνήσει με την ακροδεξιά. Ωστόσο οι συντηρητικοί θα χρειαστούν υποστήριξη από κόμματα της αριστεράς για να σχηματίσουν πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις