Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πέθανε ο πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, Ζήσης Κωνσταντίνου

Πέθανε ο πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθα...

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο έμπειρους ποινικολόγους της Ελλάδας

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ζήσης Κωνσταντίνου ένας από τους πιο έμπειρους ποινικολόγους της Ελλάδας, που χειρίστηκε εκατοντάδες πολύκροτες υποθέσεις.

Ο Ζήσης Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1937 στη Λάρισα και το 1963 γράφτηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

 
Ήταν πρόεδρος της Ολομέλειας των Πειθαρχικών Τμημάτων του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφέρειας του Εφετείου Αθηνών.

Σε συνέντευξή του (theartofcrimes.gr) έλεγε για το Ποινικό Δίκαιο: «Το ξεχωριστό στοιχείο που διαφοροποιεί το ποινικό δίκαιο από τους υπολοίπους κλάδους του Δικαίου, είναι, φρονώ, η αμεσότητα της διαδικασίας και του αποτελέσματος της προσπάθειας του δικηγόρου. Ο δικηγόρος, δηλαδή, με το τέλος της δίκης, που συνηθέστατα είναι σε λίγα λεπτά ή λίγες ώρες, βλέπει αμέσως, ζωντανά, μπροστά του, το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του. Η αμεσότητα της διαδικασίας της ποινικής δίκης είναι, όπως φαίνεται, εκείνη που έκανε τον σύγχρονο Νομοθέτη να μεταφέρει, και στο πεδίο της αστικής, τουλάχιστον, δίκης, τν ζωντανή εξέταση των μαρτύρων από το ίδιο το Δικαστήριο (που θα βγάλει, αργότερα, την απόφαση) και όχι από Εισηγητή Δικαστή. Αυτό άρχισε με τα ασφαλιστικά μέτρα, την εργατική διαδικασία και, σιγά σιγά, επεκτάθηκε και σε άλλες αστικές διαδικασίες».

Στην ίδια συνέντευξη, σε ερώτηση για το ποια συμβουλή θα έδινε στους νέους, απάντησε: «Δεν ξέρω αν μπορώ, σήμερα, να δώσω οποιαδήποτε συμβουλή στο νέο, γενικώς. Πιστεύω πως η αφοσίωση στην εργασία είναι το πρώτο εφόδιο. Κατά την άποψή μου η σωστή μελέτη και παρακολούθηση των υποθέσεων που αναλαμβάνει ο νέος δικηγόρος είναι η καλύτερη προβολή του τόσον προς τους εντολείς του όσον και προς τους αντιδίκους του: Ο ευχαριστημένος πελάτης ή ο αντίδικος που αναγνωρίζει τη συμβολή του δικηγόρου του αντιδίκου του στο, ευτυχές για τον αντίδικό του, αποτέλεσμα, είναι ο καλύτερος διαφημιστής. Αυτή, λοιπόν, είναι η συμβουλή μου»., αναφέρει το dikastiko.gr


Η ανακοίνωση της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για τον αιφνίδιο θάνατο του Ζήση Κωνσταντίνου και τόνισε ότι αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον νομικό κόσμο.

Σε αναρτήσή του ο Πατρινός δικηγόρος και νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάυλος Μαρινάκης αναφέρει:

Για τον Ζήση Κωνσταντίνου
Κάθε φορά που ερχόμουν φοιτητής στην Πάτρα από την Κομοτηνή, καλοκαίρι ή γιορτές, θυμάμαι τον αείμνηστο παππού μου να μου λέει: «μόλις με το καλό πάρεις το πτυχίο σου, θα σε στείλω στον φίλο μου τον Ζήση να μάθεις δίπλα του». Αμέσως μόλις έμαθα ότι πέρασα το τελευταίο μου μάθημα στη Νομική, τον Σεπτέμβριο του 2010, συνάντησα από κοντά τον Ζήση Κωνσταντίνου και, λίγες εβδομάδες αργότερα, ξεκίνησα να εργάζομαι, ως ασκούμενος δικηγόρος, στο πλευρό του.
Ήμουν και εγώ ένας από τους αμέτρητους νέους δικηγόρους που, δουλεύοντας κοντά του, έλαβαν ένα «δεύτερο πτυχίο», πολύ πιο ουσιαστικό.
Για όλους όσοι περάσαμε από τη Μυστρά ή και παλαιότερα την Ασκληπιού, κάθε ημέρα στο γραφείο ήταν και ένα μάθημα. Κάθε διόρθωση στο κείμενο που του πηγαίναμε αποτελούσε και μια νέα, ανεκτίμητης αξίας γνώση και κάθε δίκη που βρεθήκαμε στο πλευρό του συνιστούσε μια ξεχωριστή εμπειρία.
Αν μπορούσα να ξεχωρίσω 3 στοιχεία από τον κορυφαίο ποινικολόγο και δάσκαλο Ζήση Κωνσταντίνου, αυτά είναι τα ακόλουθα:
Πρώτον, η ουσιαστική, σφαιρική και άνευ σύγκρισης κατάρτισή του, καθώς και η έμφαση που έδινε στη λεπτομέρεια κάθε υπόθεσης. «Αν δεν διαβάσεις μια δικογραφία από το εξώφυλλο μέχρι το οπισθόφυλλο, δεν έχεις ιδέα για μια υπόθεση», μας έλεγε.
Δεύτερον, ο τρόπος που ήθελε να φέρνει αποτέλεσμα. Μακριά από δημοσιότητα και κινήσεις εντυπωσιασμού ή μακρόσυρτες αγορεύσεις. Και σε μια εποχή που τα τηλεδικαστήρια «ανθίζουν», η δική του στάση ζωής και δουλειάς φαντάζουν όλο και πιο σπάνιες.
Τρίτον, η γνήσια απλότητα και καλοσύνη του. Ερχόταν πρώτος και έφευγε τελευταίος. Η πόρτα του γραφείου του ήταν πάντοτε ανοιχτή για συνεργάτες, συναδέλφους, φίλους και εντολείς. Μας αντιμετώπιζε όλους με τον ίδιο σεβασμό, από τον πιο παλιό συνεργάτη μέχρι τον νεότερο ασκούμενο.
Κύριε Ζήση, σας αποχαιρετώ με βαθιά λύπη και απεριόριστη ευγνωμοσύνη. Κρατώ κάθε σας συμβουλή. Οι ξεχωριστές επιστολές σας, τις οποίες λάμβανα μετά από κάθε εξέλιξη της ζωής μου, προσωπική, πολιτική ή επαγγελματική, θα είναι εδώ για να μου θυμίζουν ότι η συνεχής προσπάθεια, ο γνήσιος επαγγελματισμός, η αξιοπρέπεια και η ανθρωπιά μπορούν να επικρατήσουν σε αυτόν τον κόσμο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις